четвъртък, 6 август 2015 г.

Сладко от зелени смокини


Сладко от зелени смокини никога не съм опитвала, но ми звучеше достатъчно екзотично и интересно. И се получи невероятно ароматно и вкусно. Когато попаднах на няколко смокинови дръвчета, реших да ги поразредя, защото бяха отрупани с плод. По този начин хем ще си имам сладко от смокини, хем останалите ще успеят да узреят и наедреят. Като за първи опит, се получи много добре. Ето и рецептата :


Сладко от зелени смокини




1.3 кг. зелени смокини
2 кг. захар
5 ч.ч вода
2 ч.л лимонова киселина


Избират се зелени, твърди плодове, по възможност с еднаква големина. С остър нож се изрязват всички дръжки на зелените смокинчета. Надупчват се на 3-4 места с вилица. Поставят се в тенжера и се заливат със студена вода. 


Слагат се на котлон и се засича 5 минути след като заврят. Изсипват се в гевгир и се охлаждат със студена вода. Отново се слагат в тенжирата и се покриват със студена вода. Пак завират за 5 минути и пак се охлаждат. Прави се общо 3 пъти процедурата. След това се оставят настрани да се охладят. Приготвя се сиропа от водата и захарта. Оставя се да поври 5-6 минути, прибавят се смокините. Сместа се оставя на силен огън за 20-30 минути. От време навреме само се разклаща тенжерата, но не се бърка с лъжица или бъркалка. След като мине времето се изважда, и съдът се оставя непокрит за 24 часа. На следващия ден сладкото се доварява. Готово е, когато капка от него остава на топченце в порцеланова чиния. Разпределя се в бурканчета и се стерилизира 5-10 минути. Приятно сладкоправене!

6 коментара:

  1. Теди,
    невероятни са - и сладкото от смокините и от жълтите сливи.Не съм приготвяла нито едното, нито другото.Но имам рецепта за сладко от зелени смокини.
    Поздрави и слънчеви почивни дни !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ели, получиха се много вкусни и ароматни сладка. Усмихнати и щастливи почивни дни!

      Изтриване
  2. Ау, колко го обичаммммм! Чудесно е!

    ОтговорИзтриване
  3. Изглежда ама много вкусно това сладко Теди!! Така ми се иска да пробвам и аз, на вкус знам какво е, защото съм опитвала, но никога аз не съм правила. Само не знам, все още мога ли да набера смокини и да си приготвя и аз? Как мислиш?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тези смокини ги набрах в Източните Родопи, но имаше много зелени- различни размери. Според мен ще се получи и с по голям размер смокини, стига да са зелени и твърди. Опитай да намериш и направи. Не е трудно, а е много ароматно и вкусно! Приятни почивни дни!

      Изтриване