Последната рецепта за 2015 година е за много любим десерт. Баклавата трайно е навлязла в празничното ми меню за новогодишна вечеря. От няколко години я приготвям по този начин. Получава се много вкусна, малко по различна е от традиционните баклави. Не е много сладка, просто е прекрасна.
Баклава на охлювчета 
12 фини кори за баница
3 ч.ч орехи
2 яйца
5 с.л захар
разтопено масло
сироп:
2 ч.ч захар
2 ч.ч вода
1 ампула ванилия
1/2 лимон
Първо се приготвя сиропът за баклавата. Загрява се водата и захарта, докато захарта се разтвори. Половинката лимон се изцежда и сокът заедно с ванилията се прибавят към сиропа. Оставя се настрани да се охлади.
Плънката се приготвя, като премерените орехи се смилат заедно със захарта. Яйцата се разбиват леко с вилица, разбъркват се заедно със смлените орехи. Плънката трябва да е влажна и гъста.
Вземат се две кори и се намазват с разтопено масло, отгоре се поставят още две кори, които също се намасляват. Накрая се поставят още две кори, намасляват се и поръсват с половината плънка. Навива се на руло и се нарязват на колелца. С останалите шест кори се процедира по същия начин. В намаслена тава се нареждат охлювчета и се изпичат във фурната на 200 градуса. Когато се зачерват се изваждат, и веднага се заливат с охладения сироп. Оставя се да престои 24 часа. Приятен апетит!
Весело посрещане на Новата 2016 Година! Да бъде спокойна, щастлива, мирна и благодатна! Нека през нея бъдем по-здрави, повече усмихнати и много успешни! Споделени празнични дни!