Търсене в този блог

събота, 31 януари 2015 г.

Кисело зеле с ориз на фурна


Тук отново няма рецепта, то и каква рецепта с два продукта.  Хайде 4 ако броим зелевата чорба и олиото за продукти. Задушавам киселото зеле в мазнина, когато се позапържи добавям ориза и след 7-8 минути прехвърлям в тава. Добавям зелевата чорба и запичам във фурната до готовност на ориза. Това е, вкусна, бърза и лека  вечеря. Пропорциите бяха 1 чаша ориз, 1 1/2 чаши кисело зеле,  1/2 чаша зелева чорба, 4-5 с.л. олио.




петък, 30 януари 2015 г.

Свински печен врат



Свинско печено, много любимо вкъщи. Харесвам много печено цяло парче месо, особенно свински врат. Пъхаш във фурната и го забравяш за 2 часа. Досега не съм го правила по този начин, обикновенно го подправям със сол, червен пипер, риган и брашно. Този път реших да опитам с джинджифил и сушен пресен лук. Все още имам от една огромна партида пресен лук, която трябваше да съхраня някак, а вече ни бяха писнали различните яхнии, зелени баници и яйца с лук. Тогава видях при Пепи нейния сушен лук и веднага го нарязах и сложих да съхне. Днес докато решавах с какво ще замажа свинското попаднах на буркана с лука и така се роди тази рецепта:


Свински печен врат

свински врат цяло парче при мен 700 грама
1/2 ч.л. джинджифил на прах
1/2 ч.л. чесън на прах
1/2 с.л. червен пипер
1 с.л.брашно
1 дафинов лист
9-10 бр.пипер на зърна
2 с. л сушен зелен лук
1/2 чаша вино
3-4 с.л олио
сол

Първо разбърках всички подправки, без дафиновия лист в съда в който ще пека месото. При мен това е йенска тенжерка. След това добавих олиото и хубаво разбърках. Взех месото и хубаво го натърках със сместа, добавих дафиновия лист и виното. Сложих фолио и пекох 2 часа на 220 градуса. В края на печенето махнах фолиото и запекох. Много вкусно!

четвъртък, 29 януари 2015 г.

Тутманик със суроватка


Идеята за този тутманик е отново спомен от онова безгрижно и спокойно детство. В последните дни ми едно носталгично по отминалото време. Изцяло съм се отдала на чувствата да ме завладеят и отнесат отново там на село при баба и нейните тутманици. Тя никога не използваше рецепта, винаги ги правеше на око, и винаги се получаваха невероятно вкусни и ароматни. Събирахме се цялото семейство и две тави с тутманик свършваха мигновенно. Много пъти съм наблюдавала как ги прави, и сега се опитах да пресъздам тутманика от моето детство. Въпреки това има голяма разлика. Баба използваше свинска мас за тутманика, аз използвам масло. Тя печеше на печка с дърва, аз на фурна. Нейният тутманик беше с домашно сирене и яйца, моят е със суроватка. Правих домашно крема сирене и ми остана суроватка, която реших да вложа в тутманик. Ето и рецептата:

Тупманик със суроватка

 

 


600 гр брашно + допълнително за доомесване
350 мл. суроватка
1 пакет суха мая от 7 грама
2 с. л мед
2 с.л олио
2 с. л крема сирене
60-70 грама масло
300 грама сирене


Разтворих маята и меда в топлата суроватка, която имаше в себе си сол и шупна малко по-бавно от обикновенно. Пресях брашното, направих кладенче и вътре изсипах крема сиренето, олиото и маята. Омесих тесто. Оставих го да втаса и удвои обема си. Разделих тестото на 3 топки. Всяка топка разточих на кръг, наредих в тава за печене, като между корите намазвах с разтопено масло и наръсвах със сирене. Нарязах тутманика на ромбчета и намазах с масло последната кора. Оставих да втасва и изпекох в загрята на 220 градуса фурна. По средата на печенето намалих на 200 градуса и покрих с хартия за печене за да не изгори отгоре. Това е вкусен и страхотен тутманик!

сряда, 28 януари 2015 г.

Домашно крема сирене


Всъщност никога не съм се замисляла за домашно крема сирене. За домашно сирене и кашкавал да, но ми се струва ужасно връткаво и пипкаво и с неясен резултат. Обаче като видях при Илианка от Щъркелово гнездо нейното крема сирене реших, че ще си го направя. Купих си домашно мляко и запретнах ръкави. Рецептата е следната:


Домашно крема сирене



2 л прясно мляко
3 с.л. високомаслено кисело мляко
10 капки мая за сирене
1 ч.л  сол

Сварих млякото и го оставих да изстине. Трябва да може да се потапя спокойно пръста, но и да е достатъчно топло. След това  разпределих в три буркана. В чаша сложих киселото мляко, маята за сирене и солта. Разбърках и разпределих при млякото. Намалих солта, защото аз хапвам по безсолно, и се притеснявах да не го пресоля. Завих бурканите с вълнена дреха и оставих на топло 4-5 часа. След това прецедих в гевгир с тензух и проверявах периодично. Консистенцията ми хареса на 6-7 час. Прехвърлих в буркан. Това е лесно, вкусно и много полезно домашно крема сирене. Овкусих със няколко скилидки чесън и червен пипер, прибавих счукани орехи и намазах на препечени филийки. Получи се страхотен пастет и вкусотийка!

вторник, 27 януари 2015 г.

Яхния от свинско със сини сливи


Мил спомен от детството. Много обичах тази яхния, която моята баба приготвяше. Аз не помня точно как я правеше, но ясно си спомням за сушените сини сливи, които слагаше. Толкова вкусно, толкова сладко никога не съм си хапвала. А ето я въпросната яхния, през моя поглед:


Яхния от свинско със сини сливи



700-800 гр свинско месо
7-8 глави лук
150 гр. сушени сливи(без костилки)
500 мл. доматен сок
червен пипер
1/2 чаша вино
олио
риган
сол


Накисвам сините сливи във вода. Нарязвам свинското на хапки и задушавам в олио, след като се позапържи леко добавям лука на полумесеци. Запържвам и него. Добавям виното и изчаквам да се изпари. Подправям със сол, риган и червен пипер. Добавям доматения сок и сливите. Ако има нужда добавям и малко вода. Варя до готовност. Получава се много вкусна и сладка яхния.

понеделник, 26 януари 2015 г.

Лесни пилешки пържоли


То не е рецепта, просто начин на приготвяне. Много ги харесвам по този начин пилешките пържолки, въпреки това става вкусно и със свинско месо. Заливам пържолките със соев сос. Престояват известно време, аз обикновенно бързам и ги слагам веднага в намаслена тава. Пека във фурна, и когато видя, че остават само на мазнина добавям по малко от останалата марината, а след като свърши вода. Обръщам няколко пъти, за да се изпекат добре от двете страни. Стават изключително сочни и вкусни. Ако има нужда след това леко се посолява.

Меденки




Много, много любими и лесни меденки. Стават бързо и много бързо свършват. Когато големият ми син преди няколко дни пожела да направим меденки беше 20.30 часа. Спретнах ги за час, като детето ме заряза след като изряза една тава формички. Аз обаче се изхитрих и ги направих на топчета, лично аз така повече ги харесвам. Рецептата е тази на Ванчето от сайта Гответе с мен. Там тя е предложила и вариант на пълнеж, но аз никога не съм го правила. Винаги изрязвам формички или правя топчета. А ето и рецептата:


Меденки



захар-1 ч.ч.
олио-1ч.ч.
мед-6 с.л.
яйца-2 бр.
сода бикарбонат-1 ч.л.
канела-2 с.л.
брашно за средно твърдо тесто




Разбивам с миксер яйцата със захарта докато се стопи. Прибавям олиото, стопения мед, содата и канелата. Добавям брашно и омесвам на плот. Разделям на 2-3 топки, разточвам и изрязвам формички, или правя топчета, които леко сплесквам. Пека на 200 градуса до леко покафеняване. Ако се препекат остават твърди,  но и така са вкусни. По желание могат да се слепят с мармалад. Чудесни меденки! 

неделя, 25 януари 2015 г.

Доматена супа с фиде


Всъщност аз май никога не съм приготвяла доматена супа, нямам и съзнателен спомен да съм яла. Обаче в последните няколко дни идеята за доматена супа ме преследва денонощно. И така до днес, когато най накрая я приготвих. Сложих в нея това, което ми се стори, че би трябвало да има в една доматена супа. Ето и рецептата:

Доматена супа с фиде

 

 



2 моркова
1 глава лук
1 малка глава целина
1 люспа фенхел
1 буркан домати(около 800 гр)
чесън на прах
черен пипер
джоджен
олио
фиде
сол


Задуших в малко олио и вода морковите, целината, лука и фенхела нарязани на парченца. Овкусих с подправките.  После добавих доматите и малко вода. Оставих да поври супата, докато омекнаха зеленчуците и пасирах. Добавих фидето и варих до готовност. Това е лесна, вкусна и сгряваща супа.

събота, 24 януари 2015 г.

Дип от авокадо


Много обичам авокадо, като предпочитам да го хапвам натурално, ей така да си го загребвам с лъжичка от разрязаниите половинки. От костилките успешно си отглеждам разстения, които тази зима почти успях да уморя. Незнам дали успях да ги засуша, или температурата и светлината не им угодих.
Предлагам един страхотен и лесен дип, с малко съставки, но изключтелно вкусен! Ето и рецептата:


Дип от авокадо

2 броя авокадо
2-3 скилидки чесън
сока от 1/2 лимон
1/2 ч. л хималайска сол


Поставям чесъна в каменно хаванче и счуквам със солта. Добавям на части авокадото, което също претривам. Накрая овкусявам с лимоновия сок. 
Обичам да си го мажа на филийка, например от този хляб. Приятен апетит!

петък, 23 януари 2015 г.

Питка за юбилей



Вчера татко имаше юбилей, и реших да му направя питка за празника. Да ни е жив и здрав, все така да ни помага и още дълго време да събира деца, внуци, а защо не и правнуци след време.
За питката се доверих на рецептата на Илиана от Щъркелово гнездо за Богата погача. За оформянето използвах една снимка от интернет, защото исках да получа повече парчета, а и сложих в питката сирене. Ето я и самата рецепта, с малки промени при мен:


Питка за юбилей

 



1 кубче прясна мая
300 мл прясно мляко
6 с.л. кисело мляко
6 с.л. олио
2 яйца
1 с.л. захар(можеше и още малко да добавя за по-сладък вкус)
1 с.л. сол
около 700-800 г брашно
разтопено краве масло за намазване
около 400 грама сирене





Разтворих маята в топлото прясно мляко, добавих захарта и малко брашно. Пресях останалото брашно, добавих солта. Смесих киселото мляко и олиото, добавих към тях едното яйце и другия белтък, жълтъка оставих за намазване. Направих кладенче в брашното и изсипах първо киселото мляко с яйцата и олиото, а след това и шупналата мая. Омесих тестото, оставих да втаса, и след това оформих по този начин:





Снимката е от интернет, но не съм сигурна от къде. 
Тестото разделих на две, след това всяка топка на още четири. Разточвах всяка топка на елипса, намазвах с разтопено масло, поръсвах със сирене. След това върху нея поставях още една елипса, която също намазвах с масло и наръсвах със сирене. Завивах на руло от дългата страна. Отрязвах крайните парчета на всяко от четирите рула, а средната част нарязвах на четири триъгълника. Външните парчета подредих в средата, а триъгълниците по края. Пекох в загрята на 180 градуса фурна за около 40-50 минути. Получи се чудесна и вкусна питка. А средата грееше като букет.




четвъртък, 22 януари 2015 г.

Домашно кисело мляко


Много вкусно, много полезно и много лесно за приготвяне. Само трябва да си намерите домашно прясно мляко. Не че от прясното в магазина няма да се получи, но домашното е друга работа. Няма рецепта, технологията е следната: Сварявам прецеденото мляко. Изчаквам да се охлади, докато мога да си държа пръста в млякото. Разпределям в буркани, добавям по 2-3 лъжички закваска от кисело мляко. Завивам във вълнена дреха и оставям 3-4 часа. Отвивам и поглеждам дали се е захванало, трябва да се е сгъстило видимо. Ако не е оставям още час или два във вълнената дреха. Ако се е захванало оставям още 1 час на стайна температура, след това прибирам в хладилника. Когато се охлади е много вкусно!

Пица, пица, пицаааа ;)


Любимата пица на малки и големи. Вкъщи обичаме да си хапваме пица и правя сравнително често. Обикновенно използвам друго тесто, но този път реших да опитам тестото на Зори от Зорница Пица. Босилека ми идва много тежка подправка, опитвала съм нееднократно, но така и не се спогодихме с него. Затова правя класически вариант с шунка и кашкавал. Ето и рецептата, тестото е с леки изменения от тази на Зори, плънката е различна:

Пица с шунка и кашкавал



 за тестото:
500 г бяло брашно
1 ч. л. сол
7 г суха мая
1 с. л. захар
2 с. л. зехтин
325 мл топла вода
за плънката:
шунка
кисели краставички
кашкавал
лютеница
замразена царевица

Слагам маята, захарта и част от водата в чаша и разбърквам. Пресявам брашното и добавям солта. Правя кладенче в което изсипвам активираната мая, зехтина и останалата вода. Замесвам тесто и прехвърлям върху кухненски плот, доомесвам. Разделям на две части и прехвърлям в купа. Някъде бях чела, че пицата е невтасал хляб, и не чакам да втасва. Само оставям тестото да си почине докато нарежа шунката и краставичките на кубчета, а кашкавала настържа на ренде. Взимам парче хартия за печене, поръсвам леко с брашно и разточвам върху нея пицата. Лютеницата разреждам с малко вода и намазвам двете пици, поръсвам с шунка, царевица и кисели краставички. Накрая поръсвам с кашкавал. Пека в предварително загрята фурна на 250 градуса, която намалям на 220 след като поставя пицата вътре. 

сряда, 21 януари 2015 г.

Лозови сармички


Лозовите сарми не са от ястията, които приготвям често. Скоро се появиха в моята кухня. Попаднах на лозови листа от трушия, които чудесно се комбинираха със семплата плънка. Необходимите продукти:

Лозови сарми


15 лозови листа от трушия
200 гр. свинско месо на малки кубчета
150 гр. ориз
1 морков
1 глава лук
2-3 с.л. олио
1 ч.л риган
сол на вкус

Задушавам месото в олиото, докато се изпари отделената вода.  Добавям наситените лук и морков. Подправям със сол и риган, охлаждам малко и навивам сармите. Подреждам върху кошница за варене на пара и варя за 1, 5 часа. Могат да се поднесат със сос от кисело мляко с чесън и копър.  Приятен апетит!

вторник, 20 януари 2015 г.

Свинско с праз



Любимата гозба на моята половинка, въпреки че в оригинал е с лук и доматен сок. През зимата много обичам да купувам праз и да го влагам в зимните ястия. По този начин разнообразявам любимата гозба. Необходимите продукти:


 Свинско с праз

800 гр свинско месо(плешка или бут)
3 стръка праз( или 3 глави лук)
500 мл доматен сок( или 3-4 с. л лютеница + вода)
2 ч л риган
сол
мазнина

Нарязвам месото на хапки и задушавам в мазнина с малко вода. Когато се изпари отпуснатата вода от месото се добавя нарязания на колелца праз. След като поомекне се добавя солта и ригана, задушава се още малко и се добавя доматения сок. След десетина минути се оттегля от огъня. Приятен апетит!

понеделник, 19 януари 2015 г.

Обикновенни мъфини със стафиди




Много обичам мъфини, обичам да правя, обичам да ям, любими са на цялото семейство. Харесвам всякакви мъфини, като предпочитам сладките, но солените също са прекрасна закуска. Почти винаги променям основната рецепта и всеки път са чудесни. Не харесвам комбинацията им с различни кремове и украси. Те и така са чудесни, а ето и базовата рецепта, която търпи вариации:


Обикновенни мъфини със стафиди

 

 

2 яйца(или 1 яйце и останал ми белтък, или 2 белтъка)
1 чаша захар(чашата ми е 250 мл, но винаги оствям 1-2 пръста до ръба)
1 чаша кисело мляко
1/2 чаша олио(или краве масло)
1 бакпулвер
3-4 с. л какао
1 капсула ванилия(или ванилова захар)
шепа стафиди
щипка сол
брашно до кексово тесто
могат да се добавят ядки или други сушени плодове
Разбърквам яйцата и солта с миксер за 2 минути, добавям захарта постепенно. Когато захарта се разтопи добавям мазнината(ако е маслото разтопявам предварително). След това добавям киселото мляко, бакпулвера и ванилията. Спирам миксера и започвам да добавям брашно, докато ми хареса консистенцията. Обикновенно тук добавям стафидите и зареждам една форма със светли мъфини. Към останалата смес добавям какаото, и така имам два вкуса. Пека на 200 градуса до суха клечка. Дозата е за 24 мъфина. Бързо, лесно, вкусно!

неделя, 18 януари 2015 г.

Смути със сусамов тахан

Семейството ми много обича сусамовия тахан. От малка съм израснала с неговия вкус, като той винаги е бил в сладък вариант, вложен в таханова попара. Но не за попарата иде реч, а за смутито. Много харесах комбинацията тахан с банан и реших да направя смути. Страхотна течна закуска, утоляваща и жаждата и глада. Ето продуктите:

Смути със сусамов тахан

 

 


2 банана
4 с.л. сусамов тахан
2 с.л. мед
3 с.л финни овесени ядки
вода до желаната гъстота

Всички продукти се пасират за 1- 2 минути и се пресипват в чаши. Дозата е за две смутита. Да ви е сладко!

събота, 17 януари 2015 г.

Бял хляб с квас за 6 часа



От доста време експериментирам с домашно приготвен хляб. Никой не ме е учил да меся, въпреки, че двете ми баби бяха страхотни, едната правеше невероятни тутманици със сирене, а другата чудни зелени баници. Бяха много добри майсторки, и много съжалявам, че не съм се научила да меся и точа от тях, а трябваше да го правя по трудния начин. Ама по най-трудния възможен. Започнах да меся преди 7-8 години, като се опитвах да направя хляб от черни брашна. Истински ужас, на финала винаги имах по една тухла, която не ставаше за ядене. Това обаче не ме отказваше и продължавах да опитвам. После започнах да правя питки от бяло брашно, и нещата започнаха да изглеждат по добре. Тогава дойде втория тур опити с нестандартни рецепти, а именно рецептите с квас. То всичко хубаво, обаче пак се появиха черните брашна и нещата пак загрубяха. Тъкмо се бях поотказала, когато открих рецептата на Йоана за багети. Багети за начало не исках да приготвям, а хляб. Отгледах си квас за 7-8 дни и приготвих първия си бял хляб с квас. Толкова бях щастлива и доволна. Хляба е наистина страхотен. Правя половин доза, която пека в малка форма за кекс, като само съм променила количеството на кваса. Ето и продуктите:

Бял хляб с квас

 

275 гр брашно + още за доомесване
3/4 ч. л хималайска сол
200 гр активен квас
175 мл топла вода


Пресявам брашното и добавям хималайската сол, прибавям топлата вода и кваса, замесвам тесто. Изсипвам на плота, доомесвам, като добавям по много малко брашно. Тестото трябва да остане много меко, не бива да се утежнява с много брашно. Меся 10-12 минути и прехвърлям в купа. Покривам с кърпа и оставям да втаса за 3 часа. Зимата ако е по студено в стаята втасва малко по-бавно, през другите сезони втасва по бързо. След като минат трите часа премесвам и поставям във форма за печене. Този път втасва за два часа. Когато минат час и половина включвам фурната на 250 градуса. Когато ги достигне поставям хляба вътре, пека 10 минути. След това намалям на 220 и пека още 25 минути. Когато извадя от фурната хляба мажа горната кора с вода и завивам в кърпа. Оставям върху решетка да изстине. Съхранявам в кърпа и найлонов плик. Режа хляба напълно изстинал, но последния път го хапвах топъл и беше чудесен. Прекрасен бял хляб с квас, който даже става бързо ;) . 

петък, 16 януари 2015 г.

Бавно печена капама


В последните няколко години приготвям капма за Коледа или Нова Година. Много харесвам това зимно ястие, лесно се приготвя, става голямо количество, не може да се изяде наведнъж, и никой вкъщи не протестира ако трябва да хапваме капама 3 дни поред ;) . И отново ползвам любимата си фурна! Харесвам комбинацията от различни меса, въпреки това обикновенно комбинирам свинско и пилешко. И става едно крехко и разпадащо се, но невероятно вкусно. За новогодишната трапеза реших да се поровя из различните рецепти и открих ето тази рецепта на Петя. Много се впечатлих от описаното бавно печене. Реших да пробвам бавно печене. Досега винаги съм я приготвяла на 220 или 200 градуса. Първия път приготвих капамата като пекох първо на 220 за 30-40 минути и след това на 150 градуса за 5 часа. Беше станала разкошна. Реших отново да я приготвя като пекох 8 часа на 50 градуса., и още 5 на 150 градуса. Мислех само на 50 градуса да пека, както е написала Петя, но след 8 часа нямаше никъкъв напредък и включих на 150 градуса. И за 3 часа можеше на 150 градуса, но така се случи, че пекох 5. Стана наистина много бавно печена капама ;) . Има разлика с рецептата на Петя, затова давам продукти и приготвяне.


Бавно печена капама



800 гр свински ребра или врат
4 пилешки бутчета
4 бр дебела сурова наденица
1 голяма кисела зелка
1 чаша ориз
1 чаша вино(бяло или червено)



Нарязах киселото зеле на лентички, изцедих от саламурата и разделих на 4 купчинки. В голям глинен гювеч сложих първи праст от нарязаното зеле, поръсих с половината ориз и след това наредих ребрата нарязани на парчета.


Сложих втори пласт зеле и поръсих с другата половина ориз и наредих пилешките бутчета.



Третата част зеле подредих над бутчетата, след тях суровата наденица на половинки и завърших с последната част зеле.


Хубаво трябва да се покрият надениците със зеле. Добавих виното и пъхнах в студена фурна. Включих на 50 градуса и легнах да спя. След 8 часа нищо не се беше променило, зотова включих на 150 градуса и пекох  още 5 часа, но и само 3 часа щяха  да са достатъчни.
Получи се чудна капама!

четвъртък, 15 януари 2015 г.

Лучена питка със сирене




Тази питка отново е поредният експеримент в кухнята, но се получи доста сполучлива. Хапваше ни се питка, но имах зелен лук, който трябваше да вложа в нещо и реших да опитам да сътворя питка с лук. После ми хрумна, че мога сиренето да го пасирам и вкарам в тестото и се получи доста интересна питка. Малко бавно втаса, може би заради студените мляко, сирене и яйца, или пък заради солта в сиренето, която може да стопира маята. Важното е, че бухна прилично и беше вкусна. Ето и как я приготвих:


Лучена питка със сирене




480-550 гр бяло брашно
200 гр кисело мляко(стайна температура)
200 гр сирене(стайна температура)
1 пакет мая от 7 грама
100 мл топла вода
1 с. л захар
1 ч. л сол
2 яйца(или 1 жълтък и два белтъка)

2 връзки зелен лук
3-4 с. л олио

                                   
Задуших лука с мазнината и 1-2 лъжички вода. Оставих настрани да се охлади. Пасирах киселото мляко и сиренето до финно пюре. Смесих маята със захарта и 100 мл топла вода. Пресях 450 гр брашно, добавих солта, направих кладенче и изсипах пасираното мляко и сирене, добавих шупналата мая, яйцата. Оставих един жълтък за намазване. Омесих тестото, като добавих по малко брашно и оставих под кърпа да втаса. Заради сиреново млечната  смес, и най вече заради това, че при мен бяха студени от хладилника втасването се позабави. В неизмития съд, в който пасирах млякото и сиренето, поставих лучена смес и също я пасирах. Отделих я настрана. Втасалото тесто разделих на 4 топки. Всяка от тях разстелих на правоъгълник и намазах с лучената смес. Завих на руло, нарязах на парчета и поставих в намаслена и набрашнена тава, или както в случая разкопчаваща се форма за торта с хартия за печене. Оставих отново да втаса. Намазах с отделения жълтък. Пекох питката в предварително загрята фурна на 230 градуса първите 10 минути, след това намалих на 190 градуса за още 25 минути или докато дървено шишче излезе сухо от питката и тя се е зачервила приятно. Това е хубава и вкусна питка с лук. 


сряда, 14 януари 2015 г.

Добре дошли в моята кухня и супа минестроне!



Здравейте и добре дошли в моята кухня! Често ми се налага да съм в кухнята, където обикновенно доста експериментирам. Почти няма рецепта, която да съм приготвила, и която да не съм променила според наличностите вкъщи и личните предпочитания. Така е и сега с тази невероятно вкусна и засищаща супа. Не бях хапвала преди и нямам база за сравнение дали се е получило или не някакво подобие на тази супа. Обаче вкусничка се получи. Идеята да направя тази супа е отдавна, но все нещо изникваше и не й идваше реда. Така до днес, когато трябваше да оползотворя едни кокали с малко месце по тях. Реших да си направя месен бульон, и да направя супа. А супата се превърна в минестроне, минестроне обаче без боб. Но и така е достатъчно вкусна. Ето какви продукти използвах аз за 3-4 порции:


Супа минестроне

 



2 моркова
3 средни картофа
1 люспа фенхел
½ стрък праз
50 гр сварено месо(може да се пропусне или да се добави повече) 
70 гр паста къси тръбички(моите Дитали на Дерони)
50 гр замразен грах
50 гр замразена царевица
1,5 л месен бульон
1 ч. л листа целина(аз използвах замразени листа и стебла)
1 дафинов лист
½ ч. л джоджен
сол
олио
лимонов сок



Задуших в малко олио морковите, след това добавих фенхела и картофите, които бях нарязала на кубчета. Добавих праза на колелца и постепенно добавях бульона. Когато зеленчуците бяха почти готови добавих замразените зеленчуци и пастата, след като и те се свариха посолих, добавих джоджен и целината. Накрая сложих свареното месо. На тази супа много й отива прясно изцеден лимонов сок. Това е лесно, бързо и вкусно. Чудесна и питателна зимна супичка!