Търсене в този блог

понеделник, 30 март 2015 г.

Свински печени ребърца

Едни много лесни и вкусни ребърца. Скоро не бях готвила ребърца, и когато ги видях на витрината те направо ми намигаха. Така скочиха в пазарската ми кошница, малко ги гримирах и отидоха на плаж. Поопекоха се хубаво, и с вкусна салата се превърнаха в превъзходна вечеря. Ето и какви помади използвах:

 Свински печени ребърца





1 кг свински ребърца
2-3 с.л. течен мед
2-3 с.л. соев сос
1/2 ч.л чесън на прах
1/2 ч.л джинджифил на прах
1/2 ч.л куркума
щипка бял пипер
щипка сол
олио


Свинските ребърца бяха цяло парче, което нарязах. Смесих всички подправки и мариновах месото. Ако имах време щяха да постоят на хладно няколко часа, но понеже бързах веднаха отидоха във фурната. Там се пекоха до готовност, като периодично обръщах за да се зачервят и от двете страни. Бързо, лесно и вкусно!

събота, 28 март 2015 г.

Козуначени мъфини

Във всички кулинарни блогове се показват невероятни, вкусни и ароматни козунаци, сладки и солени предложения за предстоящия великден. Ето, че и аз реших да опитам няколко рецепти, като започвам с предложение за козуначени мъфини, от блога на Дими. Малко по различни от стандартните мъфини, защото са с мая, но затова пък много вкусни и ароматни. В рецептата на Дими са посочени стафиди, но понеже аз нямах, реших, че ще заменя със сушени череши. Така замених и прясната мая със суха. Ето я и нея, чудесната рецепта, с незначителни промени при мен:


Козуначени мъфини

 



220 гр брашно
7 гр суха мая
80 гр меко масло
80 гр захар
60 мл прясно мляко
2 яйца
1 п ванилова захар
аромати: ром, лимонена кора


шепа сушени череши
ром за накисване


Сушените череши се нарязват на две и се накисват в рома. Маята се разбърква с топлото прясно мляко и ваниловата захар. Брашното се пресява, прибавя се захарта и се разбърква. Към брашнената смес се добавя активираната мая, яйцата и мекото масло. По желание се добавя малко ром и лимонова кора. Оставя се настрани да втаса. Форма за мъфини се намаслява, или застила с хартиени капсулки, които се пълнят със сместа. Оставят се отново да втасат, и се пекат в загрята на 180 градуса фурна. Приятен апетит!




петък, 27 март 2015 г.

Основно тесто за пица и фокача

Преди много време съм записала в готварския си тефтер рецепта за основно тесто за пици и фокачи от Гответе с мен. И вече доста години си я ползвам успешно за направата на стандартна пица у дома. Понеже вкъщи много обичат шунка и кашкавал, и не изневеряват на вкуса си толкова време, така и не експериментирам с други плънки. Ето я и рецептата за тестото:

Основно тесто за пица и фокача





250 гр брашно
125 мл вода
3,5 гр суха мая
1 ч.л. сол
1 ч.л. захар
1 с. л олио


Маята се разтваря в топлата вода, и към нея се добавя захарта. В купа се пресява брашното и му се добавя солта. Когато маята шупне се замесва тесто. Накрая се добавя олиото и се примесва още веднъж. Оставя се на топло да удвои обема си. След това се разточва и се добавя плънка по желание. Тук съм сложила шунка, кисели краставички, царевица, кашкавал и лютеница. Тестото е подходящо за една, или две по малки и тънки пици. Приятен апетит!

сряда, 25 март 2015 г.

Бисквитена торта

Понякога правя бисквитена торта, съвсем обикновенна с нишесте и бисквити. Нищо интересно, обаче тези дни много исках да направя тортичка с яйчен крем. Сетих се за тези неугледни еклери, които имат чуден крем. Още тогава много го харесах, и реших, че отново ще го приготвя. Оказа се точно по вкуса ни, на сладост и вкус. Ето и как я приготвих:


Бисквитена торта




за тортата:
1 п. обикновенни бисквити
сок от компот или прясно мляко
2 банана
шоколад за декорация


за крема
1л прясно мляко
4 яйца
9 с.л. брашно
9 с.л. захар
2 пак ванилова захар


Първо се приготвя крема. Яйцата се разбиват с миксер, постепенно към тях се прибавя захарта, ваниловата захар и брашното. На тънка струйка се прибавя 300 мл от млякото, при непрекъснато разбъркване. Останалото мляко се загрява и се прибавя млечната смес. Бърка се до сваряването на крема. Оставя се настрани да се охлади леко. Взима се подходяща правоъгълна тава, и се изсипва 1-2 лъжици от крема на дъното. Взима се пакета с бискитите, и се изчислява по колко бисквити ще се подреждат, така че да стигнат за два реда. След като сме сметнали започваме подредбата. Нареждаме ред бисквити, потопени за кратко в сока от компот, следва пласт крем, пласт банани на колелца, крем, потопени бисквити, и завършваме с крем. Накрая декорираме с настърган шоколад и охлаждаме за няколко часа. Много хубава е на следващия ден. Получи се много добре комбинацията крем с банан, стана невероятно вкусна!

вторник, 24 март 2015 г.

Таханова попара

Както много от нас са отгледани с обикновенна попара със сирене, така аз съм с тахановата попара. И до сега ми е любима закуска, и отново я представям пречупена през сегашните ми разбирания. Всъщност не съм я променила много, само съм заменила захарта с мед. Баба ми си я правеше солена, добавяше сол вместо захар. Аз обаче предпочитам сладкия вариант. Ето го и него:


Таханова попара




1 филийка хляб (по възможност по сух)
2 с.л. сусамов тахан
2 с.л. течен мед
вряла вода

Хляба се надробява в купа. Отгоре се слагат меда и тахана. 


Залива се с вряла вода и се похлупва с чиния да се задуши. След 3-4 минути се отхлупва и разбърква. Хапва се топла и е много вкусна. Друг вариант е да се смесят равни количества мед и сусамов тахан и да се намажат на филийка. А когато ми се хапва течна закуска, предпочитам тахана в смути с банан. Опитайте!

неделя, 22 март 2015 г.

Огретен с картофи, сирена и листа от репички

Днес докато пазарувах си харесах свежи и вкусни репички. Листата им бяха толкова млади и хубави, че се замислих дали да ги изхвърля. Накиснах ги в купа с вода, и след малко бях измислила рецептата. Ето я и нея:


Огретен с картофи, сирена и листа от репички

 

 



8-9 средни картофа
1 връзка листа от репички
100 гр. сирене
130 гр. синьо сирене
2 стръка пресен чесън
1 глава лук
2 моркова
сух копър
риган
олио
сол


Картофите и морковите се белят и се нарязват на колелца. Лука и чесъна се нарязват на ситно. Зелените листенца също се нарязват на дребно. В подходяща касерола, която предварително сме намаслили, се нареждат по един ред картофи, моркови и лук с чесън. Посоляват се леко и се подправят с риган и копър. Добавя се зеленината, след това се поръсва със смес от сирената. Накрая се завършва с ред картофи. Те също се овкусяват с подправките, налива се малко вода и олио. Пече се до готовност. Приятен апетит!



събота, 21 март 2015 г.

Карамелени близалки

Докато за пореден път правих вкусния крем карамел на Илианка, замириса на карамелени бонбони. Голямото ми момченце попита какво правя, ние с баба му се спогледахме и реших да му разкажа. Да му разкажа, че когато бях 10-12 годишна редовно си правих тези карамелени бонбони, или по-скоро близалки. Толкова ми харесваха, че си правих почти през ден. Реших отново да направя за децата, и двамата ги харесаха много, а и ние си спомнихме вкуса на детството. Ето ги и тях:


Карамелени близалки




захар
вода
оцет
шишчета разделени на две


Този път реших да не ги правя само със захар, но не видях особенна разлика във вкуса и вида. Захарта се стопява в незалепваща тенжера, като й се добавя съвсем малко вода и оцет. Взима се парче фолио, върху него се сипва от сместа с лъжица.





Във всяка купчинка се поставя по една дръжка от шишчетата и леко се натиска в сместа. Отгоре се поставя още малко карамел. Оставят се да изстинат и се отлепят от фолиото. Аз ги отлепих безпроблемно, но може и да залепнат, затова е хубаво да се намасли леко. Ако няма да се консумират веднага могат да се опаковат в целофан и завържат с панделка.




Вкусни близалки с вкус на детство!

петък, 20 март 2015 г.

Пълнени филийки с яйца

Много обичам тези филийки за закуска. Топли, вкусни и прекрасни. Чудесна закуска за малки и големи. Позволява много интерпретации, вариации и пълнежи. Общо взето за всекиго по нещо. Ето я основната рецепта:

Пълнени филийки с яйца





2 филийки хляб
2 яйца
масло
сол
черен пипер

Във филийките хляб се изрязва по една голяма дупка с формичка или чаша. Намазват се с масло от едната страна и се слагат в нагорещен незалепващ тиган. Котлона се намаля на средна степен. Във всяка дупка се чуква по едно яйце. Когато белтъкът стегне, филийките се обръщат.




Подправят се със сол и черен пипер. Когато се изпекат и от другата страна се изваждат. Сервират се с подходяща гарнитура, в моя случай лютеница и сирене. Могат да се използват за дупките и разбъркани яйца, например с чушка и сирене. Или с царевица и грах, варианти много. Вкусни, лесни и бързи филийки! 



четвъртък, 19 март 2015 г.

Трахана

Докато бях малка траханата редовно присъстваше на нашата трапеза. Обикновенно татко я приготвяше за закуска и си я хапвахме преди училище топла. Никога не съм приготвяла трахана, и се допитах до татко за приготвянето й. Понеже в нея присъстваше запръжка, веднага промених рецептата. Ето и начина по който я приготвих аз:

Трахана




1л вода
1/2-1 чаша брашно
1 глава лук
червен пипер
олио
сол
изсъхнал хляб


Лука се реже на ситно, и се поставя в тенжера с олио и малко вода. Задушава се докато омекне и се слага червен пипер и сол. Налива се водата и се оставя да заври. През това време се правят топчетата трахана. В тава се поставя половин чаша брашно. Посипва се с много малко вода и започва да се претрива през дланите. Целта е да се получат брашнени фитилчета. След като водата в тенжерата е повряла няколко минути се изсипват фитилчетата, като се бърка до сваряването им. Ако има нужда се добавя още брашно до сгъстяването на сместа. Нарязваме хляба на залци и разпределяме в касерола или индивидуални купички. Заливаме с приготвения сос и имаме вкусна трахана.

сряда, 18 март 2015 г.

Зеленчукова супа

Много обичам топла, зеленчукова супа. Днес в студеното време имах нужда от сгряване. Имах доста изостанали зеленчуци, и това беше подходящ начин да ги използвам. От много години, след като разбрах, че готовите бульони не са така безобидни спрях да ги използвам. Съответно и ястията ми се промениха, и нямаха онзи наситен, тежък вкус. Станаха по леки, и с вкус на използваните продукти. Такива станаха и супите ми, леки и приятни. Този път реших да ползвам домашен светъл бульон от телешко, който беше останал след едно сваряване. Получи се много вкусна и засищаща супа.

Зеленчукова супа




2 моркова
4 малки картофа
1 глава лук
1 чаша замразен грах
2 стръка селъри
1 тиквичка
2 чаши светъл телешки бульон
олио
чесън на прах
черен пипер
сух копър
1 жълтък
3 с.л кисело мляко
сол



Настъргах моркова и картофа. Нарязах селърито, лука и тиквичката на кубчета. В тенжера задуших морковите, лука и селърито в малко олио и вода. Когато омекнаха добавих замразения грах, тиквичката и картофите. Подправих със сол, чесън на прах, млян черен пипер и сух копър. Добавих бульона и вода. Варих до готовност. Застроих с жълтък и кисело мляко. При поднасяне по желание се добавя прясно изцеден лимонов сок. Приятен апетит! 

неделя, 15 март 2015 г.

Салата с моркови и рукола

Показвам една много свежа и цветна салата. Лека е, въпреки използването на майонеза. Ако не искате да използвате майонеза, спокойно може да се замени с мазнина по желание. Ето я и нея:

Салата с моркови и рукола




2 моркова
1 ябълка 
1-2 стръка селъри
2 шепи рукола
1/2 малка глава червен лук
1-2 с л майонеза
лимонов сок
сол


Морковите и ябълката се белят и режат на кубчета. Ябълката може да се напръска с лимонов сок за да не потъмнява. Стръковете селъри се почиства от жилките и също се нарязва на кубчета. Червения лук се наситнява. Руколата се почиства и нарязва. Майонезата се смесва с лимонов сок и сол. Всички зеленчуци се поставят в купа и се овкусяват със соса. Преди поднасяне може да се охлади в хладилник. Получава се чудесна салата!

петък, 13 март 2015 г.

Картофи с наденица на фурна

Отново картофи с месо, както в повечето случаи вкъщи. Много бърза за приготвяне, и лесна за готвене гозба. Обичам да използвам фурната си, докато тя готви, аз правя нещо друго. Ето и как я приготвям:

Картофи с наденица на фурна


4-5 сурови дебели наденици
7-8 средни картофа
чесън на прах
черен пипер
риган
олио
сол


Беля картофите и ги поставям в тава. Нарязвам ги на едри парчета. Овкусявам с подправките и заравнявам в тавата. Всяка наденицата режа на две по дължина и подреждам върху картофите. Наливам малко вода и слагам в затоплена фурна, като пека до готовност. По желание може да се покрие с алуминиево фолио, или ако не се ползва да се обърнат наденичките няколко пъти по време на печене. Лесна и вкусна вечеря.

вторник, 10 март 2015 г.

Пилешка супа

Времето е студено и мрачно. Какво да се прави, и такива дни има. В това време не ми остава нищо друго, освен да се завъртя в кухнята и да приготвя вкусна пилешка супа. Обичам я, въпреки, че пилешкото беше(е?) доста компрометирано. Сега като чета етикета на пилешките разфасовки, където пише, че не са използвани хормони и антибиотици, се чудя какво ли са им давали. Но това е една друга болна тема. Сега си говорим за вкусната и питателна пилешка супа. В последно време купувам цяло пиле, което разфасовам и сварявям. Отделям по голяма част от месото за друга гозба,  а с бульона и останалото пилешко правя супа. Ето какво слагам:


Пилешка супа





1 цяло пиле
4-5 картофа
2-3 моркова
1 шепа фиде или ориз
1 глава лук
сол
чесън на прах
черен пипер
2-3 с л кисело мляко
1 жълтък

Нарязвам пилето(тук изпитвам носталгия по едни пилешки разфасовки, които бяха цяло пиле на парчета, но изчезнаха от пазара) и слагам в студена вода. Отделям образувалата се пяна и варя до готовност. Изваждам свареното пиле и прецеждам бульона. Отделям част от месото за друга гозба, останалото обезкостявам и нарязвам на дребно. Към прецедения бульон добавям нарязаните зеленчуци. Когато омекнат прибавям ориза или фидето. Овкусявам с подправките и слагам наситеното пилешко. Разбърквам киселото мляко и жълтъка и постепенно добавям от врелия бульон. Когато температурите се изравнят, изсипвам застройката при супата с постоянно бъркане. Оставям да заври и изваждам. Сервирам с парченца лимон. Приятен апетит!

събота, 7 март 2015 г.

Свинско с картофи, или рециклиране на пържоли

Както и преди съм казвала, мразя да изхвърлям храна. Обикновенно и така сготвена си я хапваме, на има моменти, когато решавам, че отново ще се завъртя в кухнята. Тук ще покажа един начин за приготвяне на поизсъхнали пържоли:

Свинско с картофи, или рециклиране на пържоли





3-4 изпечени пържоли
2-3 глави лук
6-7 картофа
250 мл доматен сок
1 чаша вино
червен пипер
риган
олио
сол


Лука нарязвам на полумесеци, картофите на едро, пържолите на хапки. Задушавам лука в мазнината, прибавям картофите и подправките. Изсипвам виното и варя да извирането му. След това прибавям доматения сок и малко вода. Когато картофите са полуготови прибавям и пържолите. Варя до готовност. Приятен апетит!

петък, 6 март 2015 г.

Крем карамел в тава



Много обичам крем карамел, но понеже нямам подходящи индивидуални купички не правя в къщи. Като по поръчка ми дойде предложението на Илианка за крем карамел в тава.

 Крем карамел в тава






8 яйца
1 л. прясно мляко
1 ванилова есенция
12 с.л. захар

За карамела - 150 г захар


Първо се стопява захарта за крем карамела в отделен съд, или директно в тавата. Яйцата се разбива със захарта с миксер, прибавя се есенцията и прясното мляко. Сместа се изсипва в тавата при карамела и се пече на 160 градуса до готовност. Няма нужда от допълнителен съд за водна баня. Получава се чудесен крем карамел. След това се взима голяма лъжица и се напада още горещ. Приятен апетит!

сряда, 4 март 2015 г.

Цитронада

Имам тази рецепта от сестра ми, която пък я взела от нейн колега. Много интересна комбинация. Свежо и вкусно. Ето я и нея:

Цитронада




3 литра вода
500 гр захар(в моя случай 400 гр.)
1 пак. лимонена киселина
3 лимона
3 портокала
1 грейпфрут


Водата се слага в подходящ съд. Прибавят се захарта и лимонената киселина. Разбърква се до пълно разтваряне. Цитрусите се изцеждат и се прибавят при водата. При мен се получи 600 мл сок от тях. Преди поднасяне се охлажда.

понеделник, 2 март 2015 г.

Пълнена празнична питка

Утре е националния празник на България. По този повод реших да покажа една стара пълнена питка. Беше направена с много старание, желание и труд. И досега не съм я показвала и повтаряла. Поставям я тук за напомняне. Идеята взех от Пепи, като при мен малко съкратих плънката. Но въпреки това беше невероятно атрактивна и много вкусна. Използвала съм друго тесто за питката. Ето го и моят вариант:

Пълнена празнична питка






източник

за питката:
1/2 кофичка кисело мляко
2 яйца (1 жълтък за намазване)
3-4 сл олио
1/2 кубче прясна мая
1/2 чл сол
1 чл захар
100 мл топла вода
брашно до меко тесто
семена за поръсване

за плънката:

пилешко месо
свинско месо
тънка наденица
гъби
лук
риган
сол
олио
черен пипер
кимион
чесън на прах
соев сос по желание

Питката вече съм я показвала ето тук. Замесва се стандартно тесто, което веднага се оформя на питка. В случая тук е подходящо да се направи отстрани венец от топчета, или кифлички, а в средата не е важно как ще се оформи, защото след това ще бъде издълбано. Изпича се питката и се оставя да изстине. През това време се приготвят продуктите за плънката. Нарочно не съм дала количества на продуктите, за да може всеки да сложи според предпочитанията и наличностите си. Свинското и пилешкото се режат на хапки, наденицата се нарязва на парчета. Гъбите и лука също се нарязват. Започва запържването на продуктите. Първо се слагат гъбите и се задушават до готовност. Изваждат се в купа. След това се слага лука, когато и той е готов се изважда при гъбите. Месото ако е повече се пържи на части, когато се позачерви се вади при зеленчуците. Докато се готви месото се овкусява със сол и подправки. Ако ще ползвате соев сос накрая, солта се слага много пестеливо. Когато всичко от плънката е готово се разбърква, и се добавя соев сос. Поставя се на котлон да се затопли, обръща се 2-3 пъти и се оттегля от огъня. Изстиналата питка се издълбава в средата, като се внимава дъното й да остане цяло и поне 2-3 см от него. Напълва се с приготвената плънка. Получава се много вкусна пълнена празнична питка.

неделя, 1 март 2015 г.

Пълнени гъбки с пъдпадъчи яйца и Честита Баба Марта

Честита Баба Марта! Нека бъдем здрави, весели и засмени!



Преди години, когато бях студентка работех в голям супермаркет. И изкушенията дебнеха от всякъде. Тогава за пръв път опитах и се научих да хапвам падпадъчи яйца, синьо сирене и маринована риба. Много ми бяха интересни пъдпъдъчите яйца, а комбинацията с гъби мисля, че видях при Ути. Толкова бях впечатлена, че веднага ги приготвих на студентската си компаня. Чудесни малки хапки. Всички бяха очаровани. Ето и необходимите продукти:

Пълнени гъбки с пъдпадъчи яйца

12 средни печурки
12 пъдпадъчи яйца
масло
сол
олио


Приготвянето им е много лесно. Гъбите се измиват и отделят от пънчетат и се подреждат в тава. Използва се 1-2 супени лъжици олио, с което се намазват много хубаво гъбите отвътре и отвън. Посоляват се. Поставят се в загрята фурна и се изпичат до готовност. По средата на печенето могат да се обърнат обратно. Когато са готови се слага по малко масло, и се чуква по едно яйце в купичките от гъби. Запича се до готовност на яйцата. Това е, лесно и вкусно.