Търсене в този блог

четвъртък, 30 април 2015 г.

Пресни картофки с масло и зелени подправки

Преди време дочух разговор между двама пенсионери, и единия обясняваше на другия за пресните картофки. Но не какви да е пресни картофки, а тези които сам приготвял. Дори не помня къде дочух разговора им, но разбрах почти цялата рецепта. Наистина вкусни, ароматни и прекрасни. Чудесна гарнитура за риба или печено месо. Ето я и рецептата и технологията:

Пресни картофки с масло и зелени подправки




1.2 кг пресни картофки
1/2 връзка копър
1/2 връзка магданоз
масло
олио
сол


Хубаво е да се изберат дребни пресни картофчета, а ако използвате като мен по-едри да се разполовят. Почистват се картофите и се поставят в незалепваща тенжера. Прибавя се малка бучка масло, малко сол и се налива 2-3 чаши вода. Водата не бива да покрива картофите. Сваряват се похлупени с капак, като се разбъркват няколко пъти. Когато картофите са омекнали се излива останалата вода, ако има такава и  се добавя голяма бучка масло и малко олио. Задушават се картофите, като се разбърква отвреме навреме. Накрая се прибавят нарязаните зелени подправки, разбърква се и се изключва котлона.



Приятен апетит!

сряда, 29 април 2015 г.

Зелени кюфтенца

Навън времето е приятно и топло, идеално за разходки сред природата. Застояването пред печката е минимално, за да сготвим нещо лесно и бързо. Обичам различните комбинации, и ми стават любими нови вкусове. Едни такива са тези зелени кюфтенца. На пръв поглед нищо особенно, но са толкова ароматни и вкусни. Ето и какво сложих във тях:


Зелени кюфтенца




500 гр свинско месо от плешка
2-3 филийки хляб
60-80 гр левурда
1 стрък пресен чесън
1 стрък зелен лук
1/2 връзка магданоз
1 яйце
черен пипер
кимион
риган
олио
сол


Хлябът, заедно с измитите и подсушени зелении-лук, чесън, левруда и магданоз, се смила в кухненски робот. Получават се чудни зелени хлебни трохи, които могат да бъдат поръска на различни печени ястия.  След това се пресипват в купа. Месото се реже на парчета и се поставя  в робота. Смила се на кайма, прибавят се подправките и зелената смес. Поставя се яйцето и продуктите се миксират отново за няколко секунди. Когато всичко е добре смесено, се оформят кюфтета. Нареждат се върху хартия за печене, полива се всяко кюфте с малко олио и се пече във силна фурна. По средата на печенето се обръщат. Да ви е сладко!

понеделник, 27 април 2015 г.

Баклавички с лешници, фиде и локум




Напоследък ме е обхванъл един творчески застой, а също така и един много страшен мързел, че малко се тревожа за блога. Искам да бъде спретнато и вкусно местенце, което да оставя приятен вкус и уют на посетителите, а мен да радва с подреденост и нови рецепти. Така  и вчера, когато купувайки си локум попаднах на такъв с нар. Нарът е плод, който ми навява малко носталгия и много топлина. Обичам да почервенявам от сока на сочните нарови зрънца, докато се опитвам да ги почистя от кората и ципите. После сядам с лъжицата и си го хапвам с блаженство. Обаче сега нямам нар, а локум с вкус на нар. На кутията има рецепта за баклавички, и ето следващото ми кулинарно вдъхновение. Рецептата мислех да не пиша, защото я снимах от кутията, обаче ще напиша какво вложих аз.



Баклавички с лешници, фиде и локум



200 гр фиде
10 листа кори за баница
100 гр масло
200 гр лешници
2 кутии локум с вкус на нар

сироп:
3 чаши захар
3 чаши вода
1 есенция ванилия

Фидето се поставя във вряща подсолена вода и се вари пет минути. Изцежда се и се охлажда със студена вода. Лешниците се смилат, маслото се разтопява, а локума се нарязва на дребно. Взима се лист, намазва се с масло, поставя се втори лист, който също се намазва с масло.  Подрежда се плънката- фиде, локум и лешници.


Завива се на руло и се поставя в намаслена тава.Когато се навият всички кори се нарязва на порционни парчета и се залива с останалото масло. Пече се до златисто на 180 градуса. След изваждане баклавата се залива с приготвения сироп от разтворената във вода захар, ароматизирана с ванилия. Приятен апетит!

събота, 25 април 2015 г.

Спагетите на баба

Много често голямото ми момченце има специални желания, и не иска дори да опита от това което съм сготвила. Тогава идва баба и оправя положението с едни спагети, любими на детето. Ето и как ги приготвя:


Спагетите на баба




200 гр спагети
1-2 моркова
шунка
лютеница
олио
сол
риган


Морковите се нарязват на пръчици по 2-3 см и заедно със спагетите се сваряват в подсолена вода и се изцеждат. Загрява се тиган с олио и се задушава шунката нарязана на ситно. Прибавя се лютеницата и се подправя с риган. Изсипват се спагетите, морковите и част от водата и всичко се разбърква добре. По желание могат да се добавят обезкостени маслини и кашкавал. Да ви е сладко!

петък, 24 април 2015 г.

Салата айсберг с крутони

Записвам една обикновенна салата с прекрасна добавка от крутони. Признавам си рядко правя крутони, но то е защото злоупотребявам с тях. Също като с картофите. Без едно мога, с едно не мога. Важи в пълна сила за мен. Така като се замисля салатата е една половин салата Цезар, но подправена по мой вкус. И така ето я чудната салата, която приготвих:


Салата айсберг с крутони





салата айсберг
моркови или репички

за крутоните:
хляб нарязан на кубчета
червен пипер
черен пипер
чесън на прах
кимион
шарена сол
олио

за дресинга
лимонов сок
орехово олио
зехтин
мед от глухарчета
хималайска сол

Приготвям крутоните на тиган. Върху нарязаните хапки хляб поръсвам подправките и олиото. Разбърквам и изпичам в сух тиган. Когато се запекат от всяка страна, отмествам от огъня и оставям да се охладят.
След това приготвям дресинга, като смесвам всички съставки в малко бурканче и разтръсквам енергично до получаването на кремообразен сос. Така приготвена заливката издържа няколко дни в хладилник. Винаги правя количество поне за две салати.
Накрая начупвам айсберга или го нарязвам. Добавям моркови или репички на кръгчета. Овкусявам с дресинга, разбърквам и поръсвам с крутони. Получава се прекрасна салата. Опитайте!

четвъртък, 23 април 2015 г.

Агнешка супа

Това е една от любимите ми супи. Много ароматна, вкусна и засищаща. Обичам пролетта и хубавите зелени рецепти. А след дългата зима и толкова много ястия със свинсо месо, агнешкото ми се вижда много нежно и вкусно. През пролетта всичко се обновява и променя. Рецептите ми също се променят, стават леки, зелени и пролетни. Ето я и вкусната прoлетна супа:

Агнешка супа





1 агнешка главичка и/или комплект дреболии
2 стръка пресен лук
2 стръка пресен чесън
1 шепа фиде
джоджен
лимонов сок
олио
сол

Сварявам главата и дреболиите, като изпенвам образувалата се пяна. Вадя поетапно сварените дреболии и главата, като обезкостявам и режа на ситно. Бульона прецеждам и връщам на котлона заедно с наситнения лук. Когато той омекне изсипвам нарязаното месце. Добавям фиде и подправям. Когато фидето е готово махам от огъня. Сервирам супата с нарязян на ситно пресен чесън и малко лимонов сок. Добър апетит! 

сряда, 22 април 2015 г.

Мед от глухарчета




Когато видях при Христина този невероятен мед при мен нахлу носталгия. Мама правеше такъв мед едно време. Но благодарение на Хриси, която ни показа нейния, получих вдъхновение. Направих го, и когато го опитах си спомних вкуса на меда от глухарчета. Толкова много години са минали от тогава, а споменът е останал.


Вчера предприех малко пътешествие, което ме отведе до една хубава полянка с глухарчета. Побързах да ги набера и да ги отнеса вкъщи за да направя забравената рецепта.  По небето плаваха бели пухкави облачета, изкушиха ме да ги снимам.


Използвам за основа рецептата на Хриси, като отново чела, недочела забравих да сложа лимона на резени и лимонтозуто. Затова давам варианта, който аз приготвих. Ето я и рецептата за прекрасното билково сладко:

Мед от глухарчета





400 гр цветове от глухарчета
1,5-1,8 л. вода
на 1 л отвара 1 кг захар
1 1/2 лимона


Набраните цветове измих за да паднат песъчинките и животинките, които ги обитаваха. Сложих в тенжера и налях около 1,5 литра вода. Засякох 15 минути след като водата завря. Оставих 24 часа глухарчетата във водата, след това прецедих. Сетих се, че не съм сложила лимона, и реших да го изцедя. Прибавих го към получената отвара. Измерих течността, която беше 1,4 литра и добавих 1,4 кг. захар. Поставих сместа на котлона, в началото на силен огън, след това намалих на среден до слаб. Сладкото повря около 1,5 часа, като периодично разбърквах. Направих тест с порцеланова чиния. Когато капка от сладкото спря да се разлива в чинията и оставаше топчица спрях варенето. Приготвих бурканчета от бебешки пюрета, като ги затоплих във включена на 50 градуса фурна. Напълних меда в седем бурканчета и едно дегустационно ;) .Веднага обърнах и оставих да се охладят.






П.С В края на август направих мед от магарешки бодил. Получи се много ароматен и прекрасен. Опитайте, приготвянето не е сложно!

вторник, 21 април 2015 г.

Разядка с авокадо и сушени домати



Авокадото често присъства на нашата трапеза. В различни пастети, дипове и разядки. Най- често върху филийка препечен хляб и на закуска. Днешната рецепта се роди съвсем случайно. Просто комбинирах любими продукти. Ето и какво сложих в разядката:


Разядка с авокадо и сушени домати






1 авокадо
10-15 маслини
7-8 резена сушени домати в зехтин
лимонов сок
сол


Авокадото обелих и нарязах на кубчета. Напръсках с малко лимонов сок. Маслините обезкостих и накълцах. Сушените домати изцедих от зехтина и също нарязах наситно. Доматите, които купувам са подправени с риган, и разядката също се овкуси с него. Разбърках всички продукти и сложих върху препечени филийки. По желание може да се добави и печени червени чушки към сместа. Приятен апетит!

понеделник, 20 април 2015 г.

Фалшива сельодка под шуба

Тези дни една от девойките в кулинарната група показа сельодка под шуба. И ми стана интересно. За тази салата съм чувала много легенди, колко била хубава, пивка и прекрасна. Обаче като не знам  знам как ще реагират вкъщи на рибата в салата и реших да не рискувам. Направих рибата отделно, а зеленчуците на салата. Получи се вкусна вечеря. Ето и какво използвах за салатата:

Фалшива сельодка под шуба

2 картофа
2 моркова
3 малки глави цвекло
1 стрък пресен лук
сол


Първо измих хубаво цвеклото и го сложих да се вари. След като се свари извадих да се охлади, обелих и настъргах на ситно ренде. Морковите и картофите обелих. Сложих да се сварят, след това охладих и настъргах на ситно ренде. Нарязах пресния лук на ситно. Започнах да подреждам в кръгла купа със стреч фолио по дъното и стените. Първия слой направих от настъргано цвекло, след това слой майонеза,  после моркови, майонеза,  картофи, майонеза. Зеленчуците посолих със сол. Обърнах върху чиния, декорирах и облепих отстрани със зелен лук. Сервирах с печена на фурна скумрия. Приятен апетит!

събота, 18 април 2015 г.

Суров какаов крем

Много харесах идеята да направя суров крем. Досега винаги ми е изглеждоло трудно (незнам защо). И за вкуса не бях сигурна, че ще ми допадне. Обаче се изненадах много приятно. Лесен, бърз, вкусен и здравословен е днешния десерт. Ето как го направих:


Суров какаов крем




1 банан
1 авокадо
2 портокала
1-2 с.л. мед
2 с.л какао

За крема е хубаво да се изберат добре узрели плодове. Първо се изстискват портокалите. Към тях се прибавят банана и авокадото, меда и какаото. Всичко се пасира на гладък крем. Насипва се в чашки и се хапва без угризения. Добър апетит!

петък, 17 април 2015 г.

Свинско със зелен фасул

Вкъщи не готвя зелен фасул, защото си го ям само аз. Обаче сега имам съмишленик, който споделя моите кулинарни предпочитания. Така се роди и тази рецепта, на пръв поглед нищо особенно, обаче на мен ми се видя много вкусна. Реших да я направя с месо, и се получи вкусно и засищащо ястие. Ето я и рецептата:

Свинско със зелен фасул





500 гр свинско месо
250 гр замразен кръгъл зелен фасул
2 моркова
1 глава лук
1 глава чесън
черен пипер
джоджен
риган
сол
олио


Месото се нарязва на хапки, лука на дребни кубчета. Моркова се нарязва на колелца, скилидките чесън се белят и оставят цели. В дълбока незалепваща тенжера се сипва малко олио и нарязаното месо. Овкусява се със сол и черен пипер и периодично се разбърква, до достигане на готовност. Прибавят се лука и морковите, и когато омекнат замразения боб. Ястието се подправя, и му се долива малко вода. Няколко минути преди да се оттегли от котлона, се добавят чесънчетата. Ако има нужда се сгъстява с брашно. Приятен апетит!

сряда, 15 април 2015 г.

Песто с левурда

Преди няколко години открих, че съществува това чудно вкусно зелено растение. Не знам дали е билка или подправка, но е чудна тревица. Обикновенно си я купувам от супермаркета, но днешната открих на пазара при една баба. Тя продаваше само екзотики- смардала и левурда ;) . Докато със смардалата още не сме се спогодили, с левурдата си съжителстваме чудесно. Ето го и моето песто:


Песто с левурда






1 връзка левурда
1 връзка магданоз
2 стръка пресен чесън
зехтин
сол


Почистени и едро нарязани тревите и чесъна се слагат в блендер. Смилат се, като постепенно се налива зехтин. Овкусява се със сол и се прехвърля в бурканче. Пестото е чудесно за паста, риба, просто така намазано на филийка, върху сварени или пресни зеленчуци. Ако не искате да е много чесново може да се пропусне чесъна и да сложите само половин връзка левурда. Универсално и много вкусно. Опитайте! 

неделя, 12 април 2015 г.

Агнешко печено със сол

Христос воскресе! Воистина воскресе!
Тази година агнешкото за великденската трапеза реших да приготвя много семпло. Досега не съм приготвяла толкова вкусно печено. Като изключим малкото пресоляване. И най важното е, че е изключително лесно.




Приготвих месото като само го натърках със сол. Подредих парченца масло върху него и го поставих в тава. Сипах две малки чаши вода и завих с фолио. Сложих във фурната, пекох един час и махнах фолиото. Месото вече се отделяше от кокала. Когато се запече отгоре обърнах месото. В този момент ако е извряла водата се добавя още. След като се запече и от другата страна отново обърнах месото. Завих с фолио и пекох още 30-40 минути. Изключих фурната и оставих месото вътре. След един час месото беше фантастично. Приятен апетит!

събота, 11 април 2015 г.

Боядисване на яйца с брош



След като разказах как боядисах в четвъртък яйца с естествени материали, дойде ред да покажа и семейната традиция как се боядисват великденските яйца с брош. Аз не бях наясно какво точно представлява броша, затова извадих малко информация от Уикипедия.
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%91%D1%80%D0%BE%D1%88

Брош (Rubia) е род тревисти растения от семейство Брошови. Има около 60 вида, разпространени главно в Средиземноморието и Югоизточна Азия[1]. Единственият разпространен в България представител е бояджийският брош, поради което често е наричан само „брош“. Брошът има диуретично действие. Намира приложение при лечение на камъни в бъбреците и пикочния мехур. Притежава противовъзпалително действие при възпалителни процеси в бъбречните легенчета, пикочния мехур и ставите. Прилага се още при колит с диария и за регулиране на менструацията.


корени брош


За боядисването на яйцата се използват корените на разстението. За целта те се изваждат и нарязват наситно или счукват. Моята баба счукваше коренчетата и ги поставяше в тенжера заедно със суровите яйца. Аз за втори път боядисвам сама и нарязвам корените на половинсантиметрови парченца без да счуквам. Също като нея сварявам с яйцата. Получават се наситено червени прекрасни великденски яйца.


03.08.2015 г.
Допълвам поста с още две снимки на разстението брош. В момента то е цъфнало, като има и нецъфнали стръкове. По листата и стеблото има власинки, които го правят лесно прикрепящо се(лепкаво) към други разстения или храсти.

Цъфнал брош

Стръкове без цвят

петък, 10 април 2015 г.

Зелен сок с тиквичка и спанак

Понякога сутрин когато нищо не ми се хапва си правя сок от плодове и зеленчуци. Трябва да си правя всеки ден, но пусти мързел. Той не морял, само мъчел ;))) . Ето и един малко нестандартен, но много вкусен сок.





Използвам сокоистисквачката на робота, която е обикновенна центрофуга. Избирам малки ябълки, два броя, една малка тиквичка и два корена спанак, по желание парче лимон. Зеленчуците измивам добре и отделям коренчетата на спанака и дръжката на тиквичката. Ябълките измивам също добре и отделям дръжките. Пускам всичко през сакоизстисквачката, като затискам спанака между ябълките. Наслаждавам се на вкусния сок!

четвъртък, 9 април 2015 г.

Боядисване на яйца с естествени материали

Тази година за пореден път боядисах яйца с естествени материали. И понеже все не си записвам с какво и как боядисвам, а карам на спомени, така и тази година беше весело. Ще си напиша всичко, а догодина ще дойда да си прочета записките.





Първо да си напиша, че отново нямах бели яйца. Тази година намерих, но бяха много грапави и реших отново да боядисвам тъмни. Реших да боядисвам червените с брош, но пратката дойде късно и ще боядисам в събота. Жълтите яйца боядисах с куркума. Тук имах малко спомен, че предна година бях сложила две пакетчета и яйцата плуваха в жълта каша. Тази година сложих едно пакетче, парче плат и отгоре яйцата. Сварих ги за десетина минути, извадих и намазах с олио. Специално за случая взех червено зеле. Нарязах половин глава, сварих 30-40 минути, охладих. Зарових няколко яйца в зелето и сварих 10 минути. Получиха се бледо лилави, с мехурчета. Не бях решила да боядисвам с лук, но мама даде идея да пробвам с люспи от лук и липов чай. Сварих няколко яйца с малко обелки и шепа липов цвят. Получиха се много приятни червеникаво - оранжеви яйчица. Бях приготвила и спанак, обаче след миналогодишния провал с копривата, направо казах на мама да направи баница. И така опозотворихме спанака. Пробвах да боядисам и със сироп от бъз, който се прави есенно време от бъзови плодчета и захар, но не се класираха. До някъкъв цвят го докараха, но яйцата малко лепкаха, просто не станаха. Следва продължение...

сряда, 8 април 2015 г.

Пастет с авокадо и жълтъци

Тези дни малко се позагубих от пекарната, защото и мама е човек, и тя се разболява. Нито съм готвила, нито друго правила, дано по бързо си отиват болестите и идва здравето. Но днес приготвих едно вкусно и лесно пастетче. Много обичам авокадо и ми беше останало половинка, както и три жълтъка. Така се получи чудната вкусотия. Продуктите са орентировъчни, ако имах бих сложила цяло авокадо.


Пастет с авокадо и жълтъци





1/2 авокадо (или цяло)
3 сварени жълтъка
1-2 скилидки чесън
сол
мазнина по желание
вода при нужда


Мазнината я пиша по желание, според мен и така си е добре, защото авокадото си е мазно. Скилидките чесън се обелват и пресоват. Жълтъците и авокадото могат да се смелят в блендер, начукат в каменно хаванче, или намачкат с вилица, както направих аз. Овкусяват се със сол и чесън, и при желание за по рядка консистенция се добавя малко вода. Толкова е вкусно с препечена филийка!

сряда, 1 април 2015 г.

Козунакът на Танита

Когато преди години открих рецептата на Танита за козунак, не бях правила преди. Виждала съм бабите ми да правят козунаци, но тогава нито съм участвала, нито съм се вълнувала от тях. Помня, че в стаята температурата се вдигаше много, и постоянно ми се караха за отворената врата. Много ми се струваше дълго и трудоемко. Когато видях рецептата на Танита реших да опитам. Много хубава рецепта. Въпреки, че не мога да ги докарам на външен вид, на вкус са прекрасни. Ето я рецептата с продуктите, които аз вложих:



Козунаци

 

 



3 яйца
1 ч.ч прясно мляко
 ¼ чаша разтопено масло
1 ч.ч захар
1/2 ч.л. сол
4 чаши брашно+допълнително
7 гр суха мая
2 бр ванилена захар
2 шепи стафиди, накиснати в сироп от бъз
олио



Първо отделяме един жълтък за намазване. Хубаво и препоръчително е прясното мляко и яйцата да са извадени от хладилника от предната вечер, или поне от няколко часа. Този път реших да меся в кухненски робот. Сложих течните съставки: двете цели яйца и белтъкът, леко разбъркани, прясното мляко,  маята разтворена в малко прясно мляко, разтопеното масло. Пуснах да се завърти за малко с бутона за тесто. Прибавих пресятото брашно, разбъркано със солта, захарта и ванилената захар. Когато робота омеси тестото, прибавих на части олиото, и оставих да втасва вътре.



Когато утрои обема си премесих, добавих накиснатите  стафиди и оформих със сплитане в правоъгълна и кръгла форма. Изчаках отново да втасат и изпекох в загрята на 180 градуса фурна. Получиха се страхотни козунаци.