Търсене в този блог

сряда, 30 септември 2015 г.

Фокача с риган и сушени домати



Рецептата за тестото на  хлебчето съм показвала и преди, но този път го оформих различно. Получи се прекрасно плоско хлебче, с неустоим аромат и вкус.

Фокача с риган и сушени домати




2 ч.ч брашно
1ч.ч вода
1 ч.л мая
1/2 ч.л сол
1 ч.л риган


за гарниране:
3-4 сушени домати в зехтин
1/2 ч.л риган
1 ч.л захар
морска сол
зехтин


В купа се пресява брашното заедно със солта, маята и ригана. Прибавя се водата. Разбърква се с лъжица и се оставя настрани да увеличи обема си. Може да се остави в хладилника за през нощта. След като втаса се премесва със зехтин и се разсила върху хартия за печене. Докато втасва втори път се приготвя сместа за гарниране. Доматите, ригана и захарта се намачкват добре в хаванче. Фокачата се намазва със сместа, поръсва се с едра морска сол. Правят се дупки с намаслени пръсти по повърхността. Изпича се в загрята фурна на 220 градуса. Сервира се топла. Добър апетит!

понеделник, 28 септември 2015 г.

Сиропиран сладкиш

Сиропиран сладкиш




4 яйца
1ч.ч. захар
1.5 ч.ч брашно
3 с.л олио
3 с.л какао
1 бакпулвер
1 компот от кайсии



Яйцата се разбиват заедно със захарта. Добавят се какаото и олиото. След това се прибавя бакпулверът и брашното. Плодовете от компота се изцеждат от сока и се прибавят в кексовата смес. Разбърква се до раздробяване на плодовете. Сместа се изсипва в намаслена и поръсена с грис или брашно форма. Пече се в загрята на 200 градуса фурна. След изваждане се надупчва с вилица и сиропира със сока от компота. Получава се много сочен, с приятна киселина от кайсиевия сок. По желание се сервира със заквасена сметана. Приятен апетит! 

неделя, 27 септември 2015 г.

Сироп от смокинови листа

Сироп от смокинови листа



30 листа от смокини
1 л. вода
1 кг. захар
10 гр. лимонена киселина
източник

Смокиновите листа се измиват добре и се сваряват за 20-30 минути във водата. Сместа се прецежда и се добавя захарта. Сиропа се вари до леко сгъстяване, накрая се поставя лимонтозуто. Оставя се да поври още 5 минути. Сиропа се сипва горещ в затоплени бутилки, и се обръща с капачката надолу докато изстинат. При поднасяне се разрежда с газирана или минерална вода. Наздраве!

събота, 26 септември 2015 г.

Салата с пиле и майонезен сос

Салата с пиле и майонезен сос






1 голямо сварено или печено пилешко бутче
4 картофа
2 моркова
2 кисели краставички

за майонезения сос:
100 мл. кисело мляко
200 мл. олио
2 кисели краставички
1 скилидка чесън
сол



Картофите и морковите се почистват и сваряват в подсолена вода. След това се охлаждат и наразват на кубчета. Пилешкото месо се обезкостява и нарязва на ситно. Краставичките също се нарязват на кубчета. Приготвя се майонезения сос по следния начин: в мерителна чаша се поставя киселото мляко,  налива се олиото и солта. Пасира се, като пасатора първо се задържа на дъното няколко секунди, след това се изтегля нагоре. Прибавят се чесъна и киселите краставички, нарязани на колелца и отново се пасира. С приготвения сос се залива салатата. Разбърква се и се оставя в хладилник да се охлади. Приятен апетит и наздраве!

петък, 25 септември 2015 г.

Яхния с грах

Яхния с грах





750 гр. замразен грах
2 глави лук
2 моркова
5-6 скилидки чесън
2-3 с.л брашно
1 ч.л риган
1/3 ч.л черен пипер
1 ч.л червен пипер
60 гр. целина глава
1/2 връзка магданоз
50 мл. олио
сол



В сезона на пресния грах си купувам грах с шушулките, след това го почиствам. Замразявам без да бланширам, в торбички по половин килограм. Когато го използвам не размразявам, а прибавям замразен във вряла вода или мазнина.
Почиствам лука и морковите. Режа ги на дребни кубчета. Към загрята мазнина прибавям малко вода и задушавам лука до омекване. След това следват морковите и целината. Накрая задушавам граха. Посолявам, прибавям подправките и наливам водата или бульона. Когато всичко омекне, сгъстявам с брашно. Накрая прибавям наситнен магданоз. Приятен апетит!

сряда, 23 септември 2015 г.

Шоколадов венец с крем



Отново имам повод да почерпя. Преди две години на този ден станах майка за втори път. Радостта и усмивките се увеличиха, но също така отговорностите и безсънните нощи. Вкъщи е много весело с две прекрасни момченца, две добри братчета, които много се обичат и търсят. Почерпете се за наше здраве!


Шоколадов венец с крем




за шоколадовия венец:
5 яйца
1 ч.ч захар
1 ч.л. бакпулвер
1ч.ч брашно
3с.л. какао
3с.л. топла вода

за крема:
400г заквасена сметана
80г краве масло на стайна температура
1 с.л. ром(не сложих)
150г пудра захар
4-5 с.л. течен шоколад( замених с шоколадов ганаш)
10-12 лешника
източник



за ганаша:
200 гр тъмен шоколад
200 мл. течна сметана


Белтъците и жълтъците се разделят. Към белтъците се прибавя малко по малко захарта, разбиват се с миксер на твърд сняг. Към тях се добавят жълтъците, като разбъркването вече е с лъжица. Какаото и водата се разбъркват и се прибавят към яйчната смес. Бакпулверът се смесва с брашното и се прибавят. Тестото се изсипва в кексова форма и се пече в загрята на 180 градуса фурна. След като се извади се охлажда върху решетка. Внимателно се отрязва капаче от кекса и се запазва цяло. Издълбава се вътрешността. Напълва се с предварително приготвения крем от мекото масло, сметаната и пудрата захар. Приготвя се шоколадовия ганаш, а лешниците леко се запичат. Върху крема се посипват лешниците и тук там малко от ганаша. По ръбчетата се поставя малко от шоколодовата смес и се залепя капачето на кекса. Отгоре се полива с останалия шоколадов ганаш. Венеца се оставя в хладилник за 2-3 часа. Получава се много сочен и вкусен сладкиш. Приятен апетит!

вторник, 22 септември 2015 г.

Чудните кашкавалени сандвичи

Чудните кашкавалени сандвичи




100 гр кашкавал
3 с.л. олио
3 с.л. вода
1 с.л. брашно
източник


Много харесвам рецептата за пухкавите и неустоими сандвичи. С малко кашкавал се получават прилично количество.
Кашкавалът се настъргва на ренде. Прибавят се останалите съставки и всичко се смесва много добре. Приготвят се филийки хляб, които се намазват със сместа. Пекат се във фурна или парти грил до зачервяване. По желание се поръсва с шарена сол. Вкусно и икономично!

понеделник, 21 септември 2015 г.

Смути с рукола, круша и смокини

Смути с рукола, круша и смокини





2 шепи рукола
1 добре узряла круша
1 добре узрял банан
5 малки смокини
вода или ядково мляко


Руколата се измива и почиства. Поставя се в блендер заедно с почистените смокините. Смила се с добавена малко вода или ядково мляко. Прибавят се обелените  банан и круша. Отново се блендира и налива в чаши. Приготвеното смути може да замести закуската. Опитайте!

събота, 19 септември 2015 г.

Мъфини с ядки и кокос



Нещо малко, нещо сладко, нещо което обичам, и отдавна не съм правила. Малки вкусни сладкишчета мъфини. Този път реших да вложа малко повече ядки в мъфините, а комбинацията с кокос се оказа много ароматна и вкусна.

Мъфини с ядки и кокос






2 яйца
1 ч.ч захар
1 ч.ч ядки
1/2 ч.ч овесени ядки
1/2 ч.ч кокосови стърготини
1/2 ч.ч брашно
1/2 ч.ч кисело мляко
50 гр. масло
1 бакпулвер
1 ванилова захар


Ядките, които използвах бяха комбинация от лешници, кайсиеви ядки и бадеми. Аз такива имах налични, но и с орехи, или друга комбинация ще се получи вкусно.
Яйцата се разбиват заедно със захарта на пухкав крем,  прибавят се разтопеното масло и киселото мляко. Постепенно се прибавя брашното с бакпулвера и ваниловата захар. Накрая се прибавят смлените ядки и овесените. Разпределя се в хартиени капсулки, поставени в гнезда за мъфини.



Пече се в загрята на 190 градуса фурна до суха клечка. Приятен апетит!

петък, 18 септември 2015 г.

Салата с целина, рукола и цвекло



Една съвсем обикновена салата, но много вкусна и засищаща. Когато на пазара доматите започнат да губят вкус, се оглеждам за нещо подходящо за салата. Обичам да ям почистен корен от целина, нарязан на парченца. Така ми хрумна идеята да го вложа в салата. В комбинация с цвекло и рукола се получи прекрасно! 


Салата с целина, рукола и цвекло





2 шепи рукола
1/4 глава целина
1 краставица
1/2 глава цвекло
10 маслини


лимонов сок
зехтин
мед
сол


Първо се приготвя дресинг от прясно изцеден лимонов сок, зехтин, сол и мед. Поставят се в бурканче,  затварят се и се разклаща енергично. Ако остане от дресинга се съхранява в хладилник. 
Краставицата, цвеклото и целината се почистват и нарязват на дълги пръчици. Руколата се почиства и поставя в купа, прибавят се маслините и зеленчуците. Овкусява се с дресинга и се разбърква. Приятен апетит! 

сряда, 16 септември 2015 г.

Рошковци с пилешко месо



Вкусни и интересни рошковци се получиха. Оригинала на рецептата е без месо, но аз реших да ги направя по атрактивни за домочадието. Когато се учех да готвя,  правих подобни пържени кюфтенца само с картофи, яйце и подправки. Но и тези, които приготвих са страшно апетитни и вкусни.


Рошковци с пилешко месо





500 гр. пилешко филе
6 средни картофа
2 стръка целина листа
1 глава лук
2 скилидки чесън
1 1/2 ч.л сух риган
1/2 ч.л черен пипер
1/3 ч.л кимион
1 яйце
2 с.л брашно
1 ч.л сол
олио


Картофите се белят и стържат на едро ренде. Посоляват се и се оставят настрани. Лукът и чесънът се почистват и слагат в кухненски робот. Прибавя се целината, подправките и месото, и се смила. Картофите се изстискват от излишната течност и се смесват с пилешкото. Прибавя се яйцето, брашното и се разбърква хубаво. Взима се от сместа с лъжица и се поставя в сгорещена мазнина. Разсила се леко сместа и се пържи до зачервяване на двете страни. Приятен апетит!

вторник, 15 септември 2015 г.

Честит празник и Умен сладкиш

Честит празник на всички малки и пораснали ученици! Честит празник и на всички учители и просветители. Въпреки, че все още нямам ученик,  за мен този ден е празник и на учителите и децата в детската градина. Пожелавам им година пълна с много знания, весели игри и усмивки!
За днешния ден избрах да приготвя един умен сладкиш, който доста дълго отлагах. Рецептата взех от Кремена и нейния сайт:


Умен сладкиш



500 мл прясно мляко /леко затоплено/
115 гр брашно /5 с. л. с връх/
4 ванилии
150 гр захар
125 гр меко масло
1 с. л. вода
4 яйца



Белтъците и жълтъците се разделят в две отделни купи. Белтъците се разбиват на сняг. Жълтъците се миксират със захарта, ванилиите и водата. Постепенно се прибавя маслото. След това брашното, накрая затопленото мляко. Белтъците се прибавят на няколко пъти към сместа. Получава се доста течна смес, но в процеса на печене всичко се оправя.



Пече се на 170 градуса за около 45 минути. Сладкиша се казва умен, защото се разделя на три пласта. Два блата, и по средата нежен крем. Добър апетит!

понеделник, 14 септември 2015 г.

Свински печен врат със сумак, естрагон и балсамов оцет



Не приготвям за пръв път цяло парче месо, но този път голямо експериментиране падна. Чак страх ме хвана, дали ще се яде накрая. И друг път съм ползвала оцет за мариноване, но не и балсамов. И в комбинация със сумак, не знаех дали ще му понесе киселината. Обаче всички съмнения изчезнаха след като опитах печеното. Вкусно, сочно, и ароматно. Прекрасна коричка, и с нови очарователни подправки. Единствения му недостатък, който открих е малко по-розовия му вид от обикновенно. Но вкъщи не протестираха много. Ето и точният списък на съставките:


Свински печен врат със сумак, естрагон и балсамов оцет




2 кг свински врат
3 с.л балсамов оцет
3 с.л олио
1 ч.л естрагон
1/2 ч.л сумак
1/2 ч.л черен пипер
1 ч.л червен пипер
1/2 ч.л лют червен пипер
1 1/2 ч.л сол


Всички подправки се смесват, прибавя се олиото и балсамовия оцет. Месото се натрива с ароматната смес и се пече на 200 градуса до готовност. В началото се покрива с фолио, което после се маха за да се запече месото. По време на печенето месото се обръща няколко пъти. Когато е готово се оставя да си почине за 15 минути, след това се нарязва на филийки. Приятен апетит!

събота, 12 септември 2015 г.

Мързеливки



Една много стара рецепта, записана на хвърчащо листче, в стара кулинарна книга. Нямам спомени дали съм я правила, но ми се стори много лесна и бърза, затова реших да я приготвя. Оказа се чудесна съботна закуска, бърза и вкусна!


Мързеливки





1ч.ч кисело мляко
1 ч.л сода бикарбонат
1/2 ч.ч олио
1 ч.ч сирене или кашкавал
2 1/2 ч.ч брашно
2 яйца ( по желание)
източник

Продуктите се разбъркват в посочената последователност. Късат се малки топки, и се пекат във загрята фурна. Ако към сместа се добавят две яйца се пече като кекс. Аз не сложих яйца, а направих 9 питки. Прибавих шарена сол към тестото, и поръсих питките с кимион преди печене. Приятен апетит!

петък, 11 септември 2015 г.

Салата с моркови, цвекло и слънчогледови кълнове


Малко по различна салата от стандартната моркови с цвекло. Слънчогледовите семки придават много приятна хрупкавост и са чудесни на вкус. А когато са покълнали, салатата е още по хубава. Признавам си, че още не съм си превъзпитала вкуса. Обаче слънчогледови кълнове харесвам. Ето как я приготвям:


Салата с моркови, цвекло и слънчогледови кълнове





2 моркова
1 цвекло
100 гр. белени слънчогледови семки
магданоз
лимонов сок
зехтин
сол

Първо се приготвят кълновете от предния ден. Слънчогледовите семки се измиват и поставят в стъклен буркан. Налива се вода да ги покрива. След два часа се изцеждат от водата, и се връщат в буркана, не се затварят с капачка. На следващия ден се виждат порасналите кълнчета. Кълновете са готови. Ако не се използват веднага, се съхраняват в хладилник. 
Морковите и цвеклото се настъргват на едро ренде. Прибавят се кълновете и магданоза. Овкусява се със струйка зехтин, лимонов сок и сол. Приятен апетит! 

четвъртък, 10 септември 2015 г.

Баница с шунка



Мислейки си какво не съм готвила скоро, се сетих за баница. Четох някъде за интереснен начин за подреждане на корите и по този начин я направих. На друго място четох за обръщане на баницата върху чаши. Оказа се, че не е нещо ново под слънцето, мама не беше изненадана. Имах и малко шунка в хладилника, реших да я вложа в плънката. Получи се интересна и вкусна баница. Чудесна както топла, така и студена.


Баница с шунка






400 гр. кори за баница
200 гр. сирене
200 гр. кисело мляко
300 гр. шунка
4 яйца
масло
олио


Сиренето се натрушава с вилица,  разбърква се с киселото мляко и яйцата. Шунката се нарязва на дълги ивички. В малка чашка се стопява масло, прибавя се и олио. Тава се намаслява. Взима се една кора, намаслява се, върху нея се поставя втора, която също се намаслява, накрая се поставя трета, и тя се намаслява. Така приготвените кори се нагъват на хармоника и се поставят върху половината тава. Приготвят се още три кори, които също се поставят на другата половина на тавата, като леко се застъпват по средата. Отгоре се поръсва с млечната плънка и парченцата шунка. След това тавата се завърта на 90 градуса и се подреждат две по две корите на хармоника. Така приготвени се получават общо четири за този слой. Отново се поставя млечната плънка и шунка. Отново се завърта на 90 градуса. Завършва се с нови четири кори на хармоника, две по две и леко застъпени по средата. Най отгоре се поставя останалата млечна плънка. Пече се на 180 градуса, в загрята фурна. След като се извади от фурната баницата се обръща заедно с тавата върху три чаши. Важно е тавата да е най обикновенна, а не незалепваща, защото баницата ще падне. Това е, сложно написано, но лесно за правене. Приятен апетит!

сряда, 9 септември 2015 г.

Нещо като чийзкейк в чаши

Тази сутрин ми се хапваше чийзкейк. Разрових се в хладилника и шкафа със здравословни храни и се получи следната колаборация. Бързо, вкусно и засищащо!

Нещо като чийзкейк в чаши




за основата:
1/2 ч.ч микс ядки и сушени плодове (бадеми, лешници, кайсиеви ядки, червени боровивки, вишни)
1/3 ч.ч овесени ядки
30-40 гр. масло

за крема:
400 гр. заквасена сметана
2-3 с.л мед от магарешки бодил

за топинга:
1 ябълка
1 с.л мед от магарешки бодил
1 с.л вода

Ядките и сушените плодове се слагат в блендер и се смилат на едро. Прибавят се овесените ядки и маслото. Сместа се насипва в чашки. Сметаната се разбърква с меда, и се слага върху ядките. Ябълката се нарязва на парченца. Разбърква се с меда и водата, насипва се върху млечната смес. Може да се остави в хладилник,  но може и да се нападне веднага. Приятен апетит!

вторник, 8 септември 2015 г.

Лесни бисквитки с тахан



Отдавна исках да експериментирам със сусамов тахан в сладки. И когато преди няколко дни ми поискаха бисквитки, реших да опитам. Прегледах много рецепти, но не открих моята. Накрая смесих продукти в случайни количества, пък те взеха, че се получиха. Първите изрязох с формичка, останалите окръглих на топчета и овалях (ама каква дума ;)) в какао. Първите повече ни харесаха ;)))



Лесни сладки с тахан





1 ч.ч брашно
1/2 ч.ч. пудра захар
1/3 ч.ч. разтопно масло
2 с.л. сусамов тахан
1 яйце



Брашното и пудрата захар се пресяват и се разбъркват хубаво. Разтопеното масло и тахана се прибавят и сместа се прави на трохи. Накрая се прибавя яйцето и се омесва тесто. Сплесква се и се прибира в хладилника за да се охлади. Охладеното тесто се разточва на набрашнена повърхност и се изрязват сладки. Пекат се в загрята на 180 градуса фурна. Приятно сладкоправене!

понеделник, 7 септември 2015 г.

Салата айсберг с круши и синьо сирене



Нещо леко и вкусно, което може да бъде лек обяд или лека вечеря. Една прекрасна салата от свеж и хрупкав айсберг, с добавка на любимо синьо сирене и круша. Признавам си, че рядко хапвам синьо сиренце, защото забравям за него. Вкъщи само аз го обичам, и пазарувайки набързо, вечно тичаща и в движение, не се сещам за него. Но днес, пазарувайки в друг магазин, сиренцето ми се усмихна от рафта, и аз се подсетих за него. Вложих го в прекрасна салата:



Салата айсберг с круши и синьо сирене





салата айсберг
синьо сирене
круши
рукола
филийки хляб
червен пипер
черен пипер
чесън на прах
зехтин
балсамов оцет
мед
сол


Първо се приготвят крутоните от филийките хляб. Нарязват се на кубчета, подправят се с пиперите и чесъна, и се поливат леко със зехтин. Изпичат се в сух тиган, оставят се настрани да се охладят. Приготвя се дресинг от меда, зехтин, балсамов оцет и сол в малко бурканче. Разклаща се енергично за да се смесят съставките. Накъсва се айсберга,  прибавя се руколата, синьото сирене и крушите на парченца. Прибавят се крутоните и дресинга. Поднася се веднага. Приятен апетит! 

неделя, 6 септември 2015 г.

Тутманик на охлювчета



Тестените изделия винаги са ми били слабост. Не мога да се въздържа харесам ли тесто да го приготвя. Така стана и с тутманика на Танита. Рецептите, които съм приготвяла от нейния сайт са били винаги прекрасни. А тутманика на охлювчета се получи толкова апетитен, с прекрасна коричка, и мека сърцевина. Истинска наслада за сетивата. Ето и рецептата :


Тутманик на охлювчета





4+ ч.ч брашно
1 ч.ч топла вода
2 с.л олио
2 яйца
1/2 ч.ч кисело мляко
2 ч.л мая
2 ч.л захар
2 ч.л сол
5 с.л стопено масло

плънка:
2 ч.ч натрошено сирене
1 яйце


Маята се разтваря в топлата вода заедно със захарта и две лъжици брашно. В купа се пресява брашното заедно със солта. Постепенно се прибавя киселото мляко, олиото, двата белтъка и шупналата мая. Омесва се меко и еластично тесто. Оставя се покрито да увеличи обема си. След това се премесва, разделя се на три. Тава се намаслява и посипва с брашно. 



Сиренето се смесва с яйцето за плънката и се разделя на три части. Всяка топка тесто се разточва на правоъгълна кора. Намазва се с разтопеното масло, разпределя се отгоре третинка от плънката. Навива си на руло и се реже на шест сегмента. Всяко рулце се поставя изправено в тавата. По същия начин се приготвят и останалите две топки тесто. Така приготвения тутманик се оставя покрит да втасва. Намазва се с двата жълтъка и по желание се поръсва със семена. Пече се в загрята на 190 градуса фурна до готовност. Приятен апетит! 

събота, 5 септември 2015 г.

Свинско месо с два вида лук и домати на фурна



Яхния от свинско месо с два вида лук на фурна. Много обичам да готвя мързеливо, а това ястие е много лесно и сполучливо. Не ме плашат и температурите, които се случват в кухнята, затова ето я и рецептата :


Свинско месо с два вида лук и домати на фурна





1 кг свинско месо
10-12 глави лук
7-8 домата
1 ч.л чесън на прах
2 ч.л естрагон
3 ч.л риган
олио
сол



Свинското се нарязва на едри парчета. Лука и доматите се почистват и режат на едро. В тава се поставя месото, лука и подправките. Разбърква се, полива се с малко олио, налива се половин чаша вода. Покрива се с фолио и се пече 1 час на 220 градуса. След това се маха фолиото, разбърква се и се пече още час и половина или до готовност на 180 градуса. Доматите се прибавят половин час преди да се извади месото от фурната, като периодично се разбърква. Приятен апетит! 

петък, 4 септември 2015 г.

Сладкиш "Пай с круши"


Не бях правила скоро сладкиш, а имам много круши вкъщи. За разнообразие реших да приготвя нещо с тях. Бях предвидила да се карамелизира дъното, но сложих малко захар, и крушите отпуснаха собствен сос, затова сладкиша стана сочен, но не и карамелен. Следващият път ще карамелизирам захар, и върху него ще подредя крушите. Така приготвен сладкиша е много вкусен, но ми липсва карамелената коричка ;)
Името на сладкиша го измисли голямото ми момченце, затова ви представям:


Сладкиш "Пай с круши"





4 яйца
1 ч.ч захар
1 ч.ч брашно
100 гр. масло
1 ч.ч настъргани ябълка и морков
1 бакпулвер
1 ванилова захар


4 круши
30 гр. масло
5 с.л захар



Фурната се включва да се загрява на 200 градуса. В тавичка се поставя намокрена хартия за печене. Отгоре се разпределя 30 гр. масло и 3 с.л захар. Върху тях се подреждат почистените и нарязани на резени круши. Отгоре се поръсва останалите 2 с.л захар. Тавата се поставя във фурната. Яйцата и захарта се разбиват, прибавя се маслото. В брашното се разбърква ваниловата захар и бакпулвера, след това се прибавя към сместа. Накрая се прибавят настърганите ябълка и морков.



Крушите трябва да са омекнали и да е замирисало на карамел. Фурната се намаля на 180 градуса. Върху крушите се изсипва тестото, и се разпределя внимателно отгоре. Пече се до готовност, проверява се с клечка. Ако тя излиза суха от тестото, сладкиша е готов. След като се извади от фурната, сладкиша се оставя настрани да се охлади леко. След това се обръща върху чиния, и внимателно се отлепя хартията за печене. По желание се поръсва с какао. Приятен апетит!

четвъртък, 3 септември 2015 г.

Пиле с естрагон



Видях го при Весето това пиле с естрагон, и много го харесах. Не бях използвала до този момент естрагон, но реших да опитам. Опита се оказа успешен, вкъщи гозбата пожъна успех. Получи се много вкусно и сочно пиле. Записвам си другият път да сложа повечко от естрагона ;). Ето и моите количества:


Пиле с естрагон





550 гр. пилешко филе
40 мл мазнина
100 мл. сметана
сушен естрагон
черен пипер
сол


Пилешкото месо се нарязва на лентички. Запържва се с мазнината в тиган. Посолява се, подправя се с черен пипер. Малко преди да се зачерви се добавя естрагонът, след това и сметаната. Готви се докато се сгъсти сосът. Поднася се със свежа салата. Приятен апетит! 

сряда, 2 септември 2015 г.

Свинско роле с гъби и сметанов сос



Свинско роле от джолан с подправки за печене. Така беше представено на витрината, ролето от днешната публикация. Как да не се изкуши човек да го вземе. Въпреки, че не съм купувала до сега такова роле, веднага си го представих сервирано с гъбки и сметанов сос. Така се случва, когато храната ти говори;)


Свинско роле с гъби и сметанов сос






1бр (500 гр.) свинско роле от джолан с подправки
400 гр. гъби
200 гр. сметана за готвене
50 гр. масло
черен пипер
олио
сол

Ролето се поставя в тавичка, полива се с малко олио, налива се вода и се завива с фолио. Пече се в загрята фурна до готовност. По време на печене се обръща от всички страни, а накрая се открива да се запече с апетитен загар. Гъбите се почистват и режат на филийки. В тиган се разтопява маслото, прибавят се олио и гъбите. Запържват се до златисто, подправя се със сол и черен пипер. Добавя се сметаната и се вари, докато остане наполовина. В чиния се сервира гъбите със сметановия сос и по няколко кръгчета от ролето. Приятен апетит! 

вторник, 1 септември 2015 г.

Супа топчета


Вкъщи супите, които най-много се харесвят са пилешката и тази с топчета. Този път вложих малко повече зеленчуци при приготвянето, и се получи много ароматна и вкусна супа. Побързах да запиша продуктите и списъка се оказа доста дълъг. Ето и рецептата :


Супа топчета





300 гр. кайма
1 яйце
1 малка тиквичка
1 глава лук
2 моркова
1 резен целина
2 домата
3-4 с.л. кисело мляко
2 щипки черен пипер
1 ч.л червен пипер
1 гнездо фиде
2-3 с.л галета
3-4 с.л брашно
2 ч.л риган
50 мл. олио
сол


Морковите, тиквичката, лука и целината се смилат в кухненски робот или настъргват. В тенжера се сипва малко олио, добавят се зеленчуците и малко вода. Задушава се докато омекнат, прибавя се ригана, черния и червения пипер и солта. Налива се вода при зеленчуците. Докато заври течността се приготвят топчетата. В купа се поставя каймата, прибавя се белтъка от яйцето, малко сол, риган, червен и черен пипер, галета. Оформят се топчета от добре омесената кайма. Овалват се в брашно. Когато заври бульона в тенжерата се пускат топчетата. Вари се докато изплуват на повърхността. Прибавя се фидето, когато то е почти сварено се прибавят настърганите домати. След пет минути се изключва котлона и се добавя постепенно разбърканите кисело мляко и жълтъка. По желание може да се добави и наситнен магданоз. Приятен апетит!