Търсене в този блог

понеделник, 30 ноември 2015 г.

Фарфале (панделки) с орехово песто



Много бързи, вкусни и лесни за приготвяне макарони или спагети. За рецептата съм използвала паста фарфале (панделки), но спокойно може да се замени с любими макарони. Соса към тях се прави светкавично. Комбинацията на сушени домати и орехи пробвах преди дни върху хляб, и ми се стори много вкусна. А сега с макароните се получи прекрасно постно и засищащо ястие. Ето и приблизителните количества:

Панделки с орехово песто





200 гр. паста панделки
ядките от 10 ореха
15-20 резена сушени домати в зехтин
1 малка връзка магданоз
10-15 маслини
черен пипер
зехтин
сол


Пастата се сварява в подсолена вода. Изцежда се. В робот се смилат орехите, магданоза и сушените домати. Подправят се на вкус, ако има нужда се добавя още зехтин. Готовите макарони се разбъркват с пасираната смес и се прибавят маслини. Поднася се веднага. Приятен апетит!

събота, 28 ноември 2015 г.

Пълнени зелени чушки с гъби и пшеница

Пълнени зелени чушки с гъби и пшеница




8 зелени чушки
1,5 ч.ч пшеница
200 гр гъби
1 морков
1/2 пащърнак
резен целина
1 ч.л риган
1/3 ч.л черен пипер
олио
сол

Пшеницата се измива и накисва в студена вода за една вечер. Чушките се изтърбушват и оставят настрани. Гъбите се почистват и нарязват на дребни парченца. Морковът, пъщарнака и целината се наситняват. В загрята мазнина се задушават зеленчуците.




Подправя се и се добавя пшеницата. Когато и тя се задуши се прибавят гъбите. Готви се докато се изпари отделената вода. Чушките се напълват с охладената плънка и се поставят в тава. Поръсва се леко с мазнина, налива се вода и се покриват с алуминиево фолио. Пече се до готовност. В малка чаша се разтваря брашно с вода, посолява се и се подправя. Налива се при водата на чушките, и тавата се връща за още пет минути във фурната. По този начин се получава и сосът към чушките. Приятен апетит!

петък, 27 ноември 2015 г.

Крем супа с целина и картофи

Крем супа с целина и картофи




3 картофа
3 средни моркова
1/2 глава целина
1 пащърнак
1 връзка листа от репички
5-6 стръка целина
1/3 ч.л черен пипер
олио
сол

Зеленчуците се измиват и почистват. Картофите се режат на кубчета, всичко останало на дребно. В тенжера се задушават морковите, коренът и стеблата от целина, пащърнака. Долива се малко вода и се сваряват зеленчуците. Когато омекнат сместа се пасира,  долива се вода. Поставят се картофите. Малко преди да се извади от огъня се прибавят наситнените листа от репички и целина. Подправя се на вкус. Приятен апетит!

четвъртък, 26 ноември 2015 г.

Ризото с броколи

Ризото с броколи




1/2 глава броколи(около 250 грама)
3/4 ч.ч ориз
1 глава лук
1 морков
1 ч.л риган
1/3 ч.л черен пипер
олио
сол


Броколито се накъсва на розички,  след което се нарязва на лентички по дължина. Най-лесно става с кухненски робот с диска за рязане, но може е с обикновен нож да се нареже. Моркова се настъргва, лука се реже на кубчета. В загрята мазнина се задушават лука и моркова, след това се прибавя ориза и подправките. Прибавя се вода или бульон на части. Когато ориза е почти готов се прибавя внимателно и броколито. Разбърква се. След като е готово се оттегля от огъня. Готовото ризото се оставя покрито с капак, да си почине 10 минути преди поднасяне. Приятен апетит!

сряда, 25 ноември 2015 г.

Разядка от боб и маслини


Много лесно, бързо и апетитно, намазано на препечена филийка. Много харесвам такива вкусотийки, и не спирам да си ги измислям. Мога само с това да живея, хляб и разядка, а как отваря апетита, не е за разказване. За рецептата съм използвала много вкусни и ароматни стафидаки маслини. Ето и пропорциите:

Разядка от боб и маслини




100 гр. сварен и изцедин боб
50 гр. стафидаки маслини почистени
зехтин
сол

Маслините, ако са с костилки се почистват. Заедно с боба се смилат в чопър, като постепенно се налива от зехтина. При необходимост се посолява. Могат да се сложат и подправки, но моите маслини бяха много ароматни и нямаше нужда от нищо допълнително. Най-вкусно е върху препечени филийки. Добър апетит! 

вторник, 24 ноември 2015 г.

Постни сладки с тахан



От доста време заглеждам сладките с тахан, които шестват из кулинарните блогове. Сега по време на пости не може да се използват масло и яйца. И ми хрумна, че ще е хубаво да приготвя постни сладки. Учудващо, но и както се случи с ябълковите кексчета, сладките бяха нападнати от мъжете вкъщи. Едвам успях да скрия няколко за фотосесия. Рецептата е за 24 бисквити.

Постни сладки с тахан





1 ч.ч брашно
1/2 ч.ч кафява захар
1 ч.л бакпулвер
2 с.л сусамово олио
2 с.л препълнени сусамов тахан
2-3 с.л вода

Брашното и бакпулвера се пресяват. Разбъркват се с кафявата захар. Прибавят се сусамовото олио и тахана. Всичко се разбърква добре, прибавя се водата лъжица по лъжица, докато се получи меко и еластично тесто. Сместа се разделя на две топки. Всяка от тях се разточва върху набрашнена повърхност. Изрязват се сладки. Пекат се върху хартия за печене в загрята на 200 градуса фурна. Изваждат се и изстиват върху решетка. Приятен апетит!

понеделник, 23 ноември 2015 г.

Червен фасул на фурна



Един изостанал пакет червен боб се подвизаваше в шкафа. Купуван незнайно кога и с каква идея. И понеже нямах бял, се наложи него да ползвам за замисленото ястие. Исках да приготвя запечен фасул с лук на фурна. И ето това се получи. 

Червен фасул на фурна




500 гр. червен фасул
3 големи глави лук
1 морков
2 ч.л джоджен
2 ч.л риган
олио
сол


Фасулът се накисва от предната вечер в студена вода. На следващия ден се слага в тенжера, вари се до омекване. Първите 2-3 води се изхвърлят. Лука се нарязва на едро, моркова се настъргва. В тава се поставя сварения фасул, лука и моркова. Подправя се, посолява се,  налива се част от бульона на фасула и се запича във фурната. Приятен апетит! 

събота, 21 ноември 2015 г.

Питка Маргаритка

На 21 ноември Светата Православната църква чества празника Въведение Богородично - Деня на християнското семейство и младеж. Честит празник!




За днешната празнична трапеза постещите могат да поднесат различни ястия от растителен произход, както и риба, която е разрешена днес. Тук има подходящи постни предложения, както и две идеи за рибни ястия. Моята рецепта днес е за постна питка, оформена като маргаритка. Има разногласия, дали печивата приготвени с мая са постни. Моето мнение съвпада с тезата, че маята не е животински продукт, затова питката с мая, която не включва млечни е постна. Тестото е много любимо, от тук. Досега винаги съм го правила, като отделни питки, на възелчета, но днес оформих като голяма питка.



Питка Маргаритка





500 гр. брашно
250 мл. вода
2 с.л.мед
7 гр. суха мая
3 с.л. олио
2 ч.л. сол

ароматно олио:
олио
подправки на вкус


Маята, заедно с меда се разтварят в топлата вода. Оставя се настрани да шупне. През това време брашното, заедно със солта се пресява. Поставя се в купа. Замесва се тесто от брашното и маята, постепенно се прибавя и от олиото. Оставя се покрито да втасва. След това се разделя на осем топки. Оформя се маргаритката и се оставя на топло да втасва. Пече се в загрята на 220 градуса фурна. Горещата питка се маже с ароматното олио. Охлажда се върху решетка. Приятен апетит!


петък, 20 ноември 2015 г.

Рецепти за постни ястия

Реших да събера на едно място всички постни рецепти в блога, а те се оказаха  учудващо много. Хубаво е да бъдат на едно място за бързо приготвяне на меню по време на постите. В част от рецептите има минимално количество масло, което може да се замени с олио или друга предпочитана мазнина. Рибните ястия съм включила за дните, в които тя е разрешена. Не съм предполагала, че постенето може да бъде толкова леко и приятно. Спокоен и зареждащ пост, приятели!

Салати:
Салата айсберг с крутони
Салата от боб с тиквичка и домат
Салата със спанак, моркови и пащърнак
Салата с броколи, нар и цитросов дресинг 
Цветна трушия
Салата с целина, рукола и цвекло
Салата с моркови, цвекло и слънчогледови кълнове
Свежа салата с кайсиев дресинг
Зелена салата с печено цвекло 
Подлучени тиквички
Салата от печени червени чушки и патладжани
Свежа салата с малинов дресинг
Салата със спанак, рукола и домати
Салата " Като на шефа"
Броколи на фурна 
Салата с акация и глухарче 
Салата с цветя и зелени сливи 
Зеленчукова салата с левурда
Салата от моркови и ябълка с меден дресинг

Разядка, песто и дип:
Зелено песто с целина
Разядка с кестени, орехи и сушени домати
Картофено пюре с кисели краставички и пъщарнак 
Кьопоолу 
Песто с левурда 
Магданозено песто
Разядка с авокадо и сушени домати
Дип от авокадо

Закуски и смутита:
Зелено смути с рукола
Смути с рукола, круша и смокини 
Смути с магданоз, рукола и копър
Плодово орехово мляко
Трахана
Зелен сок с тиквичка и спанак 
Таханова попара
Смути със сусамов тахан

Супи:
Тиквена супа с гъби 
Леща гореща 
Крем супа с тиквичка и печени червени чушки 
Таратор с орехово мляко
Картофена крем супа и крутони с копър
Супа от зелена бакла
Картофена супа със зелев сок
Боб чорба 
Доматена супа с фиде 
Супа от червена леща

Основни ястия:
Леша със спанак и царевица
Зеленчуков гювеч с кафяв ориз 
Прясно зеле с домати
Ориз с праз и маслини 
Каша с печени чушки
Яхния с грах
Пълнени червени чушки с пшеница и патладжани 
Яхния с бакла и гъби
Лятна манджа
Кисело зеле с ориз на фурна

Риба:
Скумрия на фурна с лимонова коричка
Печена пъстърва с топла картофена салата

Хляб и фокача:
Фокача с риган и сушени домати 
Хлебче с лимецово брашно 
Семолина хляб 
Хляб без месене
Хляб без месене 2
Основно тесто за пица и фокача
Бял хляб с квас за 6 часа

Десерти:
Ябълкови кексчета със сладко от смокини
Кокосово мляко с ориз
Сурови бонбони от ядки и сушени плодове 
Суров какаов крем

четвъртък, 19 ноември 2015 г.

Яхния с гъби и грах



Никога до сега не съм готвила кладница, но затова пък направих смело една яхния с нейно участие. Оказа се доста вкусно ястие, и въпреки препоръката на продавачката да я панирам, аз си я направих както бях решила. Много интересна комбинация на грах с два вида гъби. Ето и как я приготвих:


Яхния с гъби и грах





150 гр гъби печурки
150 гр. гъби кладница
250 гр сварен грах
1 морков
1 стрък зелен лук
1/3 ч.л куркума
1/2 ч.л кимион
2 с.л брашно
1/3 ч.л черен пипер
олио
сол



Гъбите, моркова и лука се почистват. Моркова се реже на колелца, лука се разделя на бяла и зелена част и се реже на колелца. Печурките се режат на четири, кладницата се накьсва. В малко мазнина се задушава бялата част на лука и морковът. След като омекнат се прибавят печурките. Подправя се с черен пипер, сол, кимион и куркума. Когато сместа се задуши се прибавя кладницата. Следва брашното, малко вода и сварения грах. Когато брашното се свари се оттегля от огъня. Приятен апетит!

сряда, 18 ноември 2015 г.

Разядка с кестени, орехи и сушени домати



Преди няколко дни се изкуших да си купя кестени. Много ги обичам варени или печени. Този път ги приготвих варени, и докато ги почиствах си хапвах. Накрая останаха много малко, и реших да ги направя на разядка. Получи се чудна, идеална за препечена филийка.


Разядка с кестени, орехи и сушени домати





100 гр. сварени кестени
50 гр. орехи
5-6 резена сушени домати
1 скилидка чесън
зехтин
сол


Орехите се накисват във вода за два часа. Сварените кестени се белят, поставят се с всички продукти в блендер. Смилат се до фино или по едро пюре. Ако сместа е гъста, може да се разреди с водата от накисването на орехите. Преди поднасяне се охлажда. Приятен апетит!

вторник, 17 ноември 2015 г.

Каша с печени чушки



Това е мамината бърза неделна гозба. В спомените ми, това е един от аламинутите, които хапвахме за вечеря. Приготвя се толкова бързо, и с толкова малко продукти, а е толкова вкусно. Както и последните няколко рецепти е подходящо за постна трапеза. За непостещите може да се поднесе с месо или сирене.

Каша с печени чушки





10-15 печени чушки
1 глава лук
1 скилидка чесън
2 с.л брашно
1 ч.л риган
1 ч.л червен пипер
щипка черен пипер
олио


Печените чушки е хубаво да са зелени и червени. Нарязват се на лентички.
Лука и чесъна се наситняват. Задушават се в тенжера, прибавят се подправките и солта. Когато омекнат се прибавят чушките.
След като течността от зеленчуците се изпари, се прибавя брашното. Разбърква се,  налива се вода до желаната гъстота. Вари се още пет минути и се оттегля от огъня.
По желание се поръсва с магданоз. Приятен апетит!

понеделник, 16 ноември 2015 г.

Леща със спанак и царевица



Когато видях при Танита, нейната Леща със спанак, много ми хареса комбинацията със зеленолистни. Изцяло промених рецептата, и я направих според моите наличности. Оказа се много вкусно и засищащо ястие. Освен това е изцяло постно ястие, подходящо за започналите пости.


Леща със спанак и царевица




1 ч.ч леща
1 морков
1 пащърнак
1/2 глава целина
1 глава лук
4 скилидки чесън
1/2 ч.ч замразена царевица
300 гр. пресен спанак
1 ч.л червен пипер
2 ч.л джоджен
2 ч.л риган
олио
сол


Морковът, пащърнака, целината и лука се почистват и настъргват на едро ренде. Чесъна се бели и реже на едро. Спанака се измива, отделят се дръжки и листа. Листата се режат на лентички, дръжките на дребно. В загрята мазнина се задушават настърганите зеленчуци, прибавят се дръжките на спанака, и се готви докато омекнат. Слагат се подправките, посолява се. Изсипва се лещата и се налива вода. Вари се до готовност на лещата, след това се прибавят царевицата и листата от спанак. Оставя се още пет минути и се оттегля от огъня. Приятен апетит!

неделя, 15 ноември 2015 г.

Ябълкови кексчета със сладко от смокини


Днес започват Рождественските пости, и реших да приготвя изцяло постни кексчета. Никога не съм приготвяла мъфини без яйца, но този път успешно ги замених с ябълково пюре. Получиха са много вкусни и доста сладки. Захарта в рецептата може да се редуцира с четвърт чаша. Ето и рецептата :


Ябълкови кексчета със сладко от смокини




1 ч.ч. ябълково пюре*
1/2 ч.ч олио
1 ч.ч брашно
1 ч.ч кафява захар
1 ч.л бакпулвер
1 ванилова захар
1 ч.л ябълков оцет
сладко от зелени смокини



Ябълковото пюре и захарта се разбъркват с миксер, прибавя се олиото. Разбърква се, докато олиото се усвои напълно. След това се прибавят бакпулверът, оцета и ваниловата захар. Накрая се прибавя брашното. По една лъжица от сместа се изсипва в хартиени капсулки, поставени във форма за мъфини. Отгоре се поставя по една или половин смокиня от сладкото. Отгоре се поставя още малко от сместа. Пече се в загрята на 200 градуса фурна до готовност. Охлажда се върху решетка. По желание се поръсва с пудра захар. Приятен апетит!

*Ябълковото пюре приготвих, като пасирах три сурови ябълки с малко лимонов сок. Могат също така да се използват и сварени ябълки. 

събота, 14 ноември 2015 г.

Салата със спанак, моркови и пащърнак


Много вкусна, ароматна и свежа комбинация от зеленчуци. Чудесна идея за разнообразие на есенно- зимните салати. Вкуса на пащърнака е много хубав в салата, а цвета му контрастира на моркова и спанака. С две думи вкусничко се получи. Опитайте! 

Салата със спанак, моркови и пъщарнак




1 морков
1 пащърнак
шепа спанак
лимон
кайсиево масло
хималайска сол



Морковът и пащърнака се почистват и настъргват на едро ренде. Спанака се измива и реже но лентички. Зеленчуците се смесват и разбъркват. В малко бурканче се сипва прясно изцеден лимонов сок, кайсиевото масло и хималайската сол. Разбърква се енергично и се овкусяват зеленчуците. Приятен апетит!

петък, 13 ноември 2015 г.

Гювеч от свинско и зеленчуци



Есента и зимата са сезоните, през които приготвям най-много гювечи. Любима храна за семейството ми, лесни за приготвяне за мен, страхотна комбинация за всички. Месото се изпича чудесно, а зеленчуците стават кадифено меки и невероятно вкусни. Продуктите са без или  с минимална обработка. Цялата прелест се случва в гювеча.


Гювеч от свинско и зеленчуци



1.5 кг. свинска плешка
500 гр. гъби
3 стръка праз
4 едри моркова
1/2 глава целина
2 с.л риган
15-20 зърна черен пипер
олио
сол



Месото се реже на едри късове и се задушава с малко мазнина. Овкусява се с риган, черен пипер и сол. Зеленчуците се почистват и измиват. Морковите се режат на едро, гъбите на четвъртинки, целината на резени, а праза на колелца. Зеленчуците се поставят на дъното на голям глинен съд и се овкусяват със сол и риган. Отгоре се поставя задушеното месо. Залива се с още малко мазнина и се пъха в студена фурна. Пече се 40 минути на 220 градуса, след това се допича на 180 градуса. Приятен апетит!

четвъртък, 12 ноември 2015 г.

Смесен чай за кашлица



Преди няколко седмици децата ми бяха болни и хубаво кашляха. Баба им, моята свекърва, ми даде пакетче с билки. Сподели с мен, че това е билкова комбинация за кашлица. Направих чай и се разнесе много приятен аромат. Опитах го и не можех да повярвам. Стори ми се много хубав, въпреки че в състава си има босилек, а аз не се харесвам с него. След това прочетох в интернет, и се оказа че и трите билки са с противовъзпалително действие. И са много подходящи за чай при кашлица.

Смесен чай за кашлица




стръкове и цветове босилек
цветове от дървесен бъз
цветове лайка


Около две супени лъжици от билките се варят в половин литър вода за 5-6 минути. Охлажда се до приятно топло, подслажда се с мед. Бъдете здрави!



сряда, 11 ноември 2015 г.

Картофено пюре с кисели краставички и пъщарнак



Днес показвам едно малко по различно картофено пюре от традиционното с различни добавки. Вкъщи не обичат картофено пюре, затова не правя, но този път ги изкуших с този по различен прочит. Получи се много вкусно и си го хапнахме с удоволствие. Ето и рецептата :


Картофено пюре с кисели краставички и пащърнак




4 картофа
1 морков
1 пъщарнак
4 кисели краставички
бучка масло
малко от маринатата на крастаичките
сол


Морковът и пъщарнака се почистват и нарязват на парченца. Ако сърцевината на пъщарнака е много дървена се отстранява, но ако корените са по-малки, обикновенно няма нужда. Зеленчуците се поставят в тенжера и се варят пет минути. След това при тях се добавят обелените и нарязани на едро картофи. Всичко трябва да се свари едновременно. През това време се настъргват на ситно краставичките. Сварените зеленчуци се намачкват с маслото и се добавят киселите краставички. Ако пюрето е много гъсто към сместа се прибавя малко от маринатата на краставичките. Опитва се, ако има нужда се посолява. Получава се чудесна гарнитура. Приятен апетит!

понеделник, 9 ноември 2015 г.

Салата с броколи, нар и цитросов дресинг



Една лека, вкусна и бърза салата. С нотки на много свежест и мекота, хрупкавост и сладост. Броколито е чудесно, сготвено на пара, а овкусено с цитроси и мед, превръща салатата в чудесно допълнение към трапезата. Нарът също придава сладост и свежест. Комбинацията от вкусове и аромати, много различни, но обединени от вкусния дресинг, идеално се допълват.


Салата с броколи, нар и цитросов дресинг




1 малка глава броколи
1 салата айсберг
1 нар
1/2 глава червен лук

за дресинга :
1 портокал
1 лимон
кайсиево масло
хималайска сол
мед


Броколито се разделя на еднакви по големина розички. Сварява се на пара за 6-7 минути. Прехвърля се в купа, и докато изстива се приготвя дресинга. Портокала и лимона се изцеждат, прибавя се кайсиевото масло, малко мед и сол. Прехвърля се в малко бурканче и се разтръсква енергично. С част от дресинга се заливат броколите и се разбъркват. Айсберга се нарязва или накъсва, отгоре се поставя броколито, нарязаният лук и почистеният нар. Салатата се овкусява с останалия дресинг. Приятен апетит!


петък, 6 ноември 2015 г.

Сладко от райски ябълки и стафиди



От няколко дни имам две касетки с райска ябълка у дома. Много ги харесвам омекнали и сладки, но моите са още твърди и не много узрели. Реших, докато ги чакам да узреят да опитам с няколко от тях да приготвя сладко. Исках да добавя и допълнителен аромат, затова сложих и малко стафиди.  Получи се чудесно и много вкусно. Ето и рецептата :


Сладко от райски ябълки и стафиди




750 гр. райски ябълки
375 гр. захар
100 гр. стафиди
100 мл. вода
сокът от един лимон


Ябълките се измиват, махат се дръжките и се режат на кубчета. В тенжера се поставят заедно с лимоновият сок, водата, захарта и стафидите. Вари се на умерен огън. Образувалата се пяна се обира. Когато капка от сладкото, капната на чиния не се разлива, се оттегля от котлона. Пълни се в затоплени бурканчета и се обръщат с капачката надолу докато изстинат. Консумира се с удоволствие и наслада. Приятен апетит! 

четвъртък, 5 ноември 2015 г.

Норвежка гъбена крем супа



Форумът на мамите е пълен с прекрасни и вкусни рецепти. Днес съм приготвяла една любима гъбена супа, която е много вкусна и кремообразна. Давам линк с оригинала в Bg mamma, а тук ще напиша количествата, които сложих този път. Супата търпи много импровизации, а и се приготвя за отрицателно време. Ако не сте я приготвяли, сега е момента за топла питателна супа.


Норвежка гъбена крем супа





150 гр. гъби
200 мл. течна сметана
200 мл. прясно мляко
300 мл. вода
4 с.л масло
1 с.л олио
1 с.л с връх брашно
черен пипер
сол


Гъбите се почистват и нарязват на дребни кубчета. Задушават се в масло и олио. Подправят се с черен пипер и сол. Когато се сготвят, се добавя брашното. Разбърква се, налива се прясното мляко и водата, след това и сметаната. Оставя се да поври пет минути и се оттегля от огъня. Приятен апетит! 



вторник, 3 ноември 2015 г.

Зеленчуков гювеч с кафяв ориз



Много харесвам ястията в гювечета, сготвени бавно, на по-ниска температура. Ароматни и изкушаващи зеленчуци в комбинация с новият за моята кухня кафяв ориз. Ястието може да се направи и с обикновен бял ориз, като се пропусне накисването предварително, но с кафяв ориз се получава пленително вкусно. Предварителната подготовка е лесна, и сложен в гювеч се готви сам, които са неуспорими предимства в моята кухня. Ето и рецептата :


Зеленчуков гювеч с кафяв ориз 





5-6 картофа
1 ч.ч кафяв ориз
3 моркова
3 глави лук
3 скилидки чесън
1 патладжан
1 зелена чушка
1 червена чушка
300 мл доматен сок
2 ч.л червен пипер
1/2 ч.л черен пипер
2 ч.л риган
олио
сол


Кафевия ориз се накисва от предната вечер в студена вода. Патладжана се бели и реже на кубчета, поставя се в купа. Посолява се и се покрива с вода. Похлупва се с чиния, за да бъде целия под вода. Лука се реже на полумесеци, чесъна на дребно. Картофите се почистват и нарязват на парчета, чушките на кубчета, а морковите на шайби или половинки.




Патладжана се изплаква със студена вода и се смесва с другите зеленчуци. Прибавя се ориза и подправките. Всичко се поставя в гювеч или отделни гювечета. Залива се с доматения сок, олиото и чаша вода. Слага се в студена фурна и се включва на 200 градуса. Щом заври се намаля на 160 градуса. Готви се докато всичко се сготви, около 1,5-2 часа. Приятен апетит! 

неделя, 1 ноември 2015 г.

Канелени рулца и Честит празник!

Честит национален празник! Честит ден на народните будители! Нека учението, книгите и стремежът към знание и книжовност никога не умира, и винаги намираме време да прочетем книга. И най-важното е да предадем на децата си любовта към знанието и книгата! Защото човек се учи цял живот! Както ние се стремим да се усъвършенстваме всеки ден, така трябва да научим и децата си, да бъдат любопитни и вечно търсещи истините и смисъла!




За празника приготвих дълго отлаганите, защото мислих, че са трудоемки, канелени рулца. Наистина не стават бързо, но не са по трудоемки от направата на питка или хляб. А са толкова вкусни и неустоими, че си струва всяка минута прекарана в кухнята. Повече време ми отне писането на рецептата, отколкото самата направа на чудните канелени рулца.


Канелени рулца






за рулцата:
3 ч.ч брашно + още за доомесване
1/2 ч.ч захар
2 яйца
3/4 ч.ч прясно мляко
1 ч.л суха мая
1 ч.л сол
2 с.л разтопено масло

за плънката :
3 с.л захар
3 с.л масло
1 с.л канела

за заливката :
2 с.л пудра захар
2 с.л масло
2 с.л прясно мляко




Маята се поставя в купа, добавя се затопленото мляко и супена лъжица захар.  Оставя се настрани да шупне. През това време се пресява брашното, прибавя се солта и останалата захар. Маслото се разтопява, прибавя се към брашното. Яйцата се разбиват леко с вилица, и заедно с маята се добавят при брашното. Замесва се меко и нелепнещо тесто. Оставя се на топло да втасва, покрито с кърпа. Тестото е с повече захар, затова бухва по бавно. След това се разделя на две топки. Всяка топка се разточва на правоъгълник на набрашнена повърхност.




Всеки правоъгълник се намазва с разтопено масло, поръсва се със захар и канела. Навива се на руло и се реже на парчета по сантиметър и половина. Могат да се подредят в намаслени гнезда за мъфини или да се оформят заедно в желана форма. Оставят се отново да втасат. Могат и в леко затоплена фурна. Пекат се в загрята на 200 градуса фурна, като по средата на печене може да се намали на 180 градуса.  Продуктите за заливката се смесват и когато рулцата са почти готови се намазват с нея. Пекат се още 5- 10 минути. Охлаждат се върху решетка. Приятен апетит!