Гост кулинар в моята кухня е майка ми. Тя приготвя невероятни вкусотийки с коприва. Много любими са ни нейните пържени копривени връхчета, но те свършват мигновенно и не стигат до снимка. Нейната супа от коприва, е по различна от моите варианти с ориз, и млечна. А има и една много вкусна салата от сурова коприва. Когато е фино счукана и добре овкусена, копривата не пари, и се харесва вкъщи. Ето я и рецептата за салата:
Салата с коприва
2-3 шепи връхчета от коприва
200 гр. кисело мляко
5-6 ореха
2 скилидки чесън
1 лимон
щипка кимион
щипка черен пипер
4 с.л олио
сол на вкус
Лимонът се изцежда. Копривата се почиства и измива добре. Орехите и чесъна се почистват и счукват в хаванче. Изваждат се, и на порции копривата се счуква добре, докато се превърне на каша. Смесва се копривата, ореховата смес, киселото мляко и лимоновия сок. Овкусява се със сол и подправки, прибавя се олиото. Разбърква се хубаво и се сервира веднага. Приятен апетит и наздраве!
Еййй, Теди, има ли вече коприва?
ОтговорИзтриванеКогато бях дете, баба ми готвеше много често, много я обичах в най-различни ястия, но салата от коприва никога не съм опитвала.
Чудесна идея!
Има, има коприва, Миме! Все още е много млада и крехка, но точно там й е чара ;) С мама събрахме много връхчета от коприва. Усмихнат ден!
ИзтриванеТочно така Теди - фино счуканата прясна коприва не пари и е много вкусна.Разкошна е салатата.Много обичам и аз прясната коприва, сушената също, когато липсва прясна.
ОтговорИзтриванеПоздрави !
Не съм ползвала сушена коприва, но тази година съм решила да си изсуша. Ще я смеля на брашно, и ще я ползвам като добавка. Хубав ден, Ели!
Изтриване