Търсене в този блог

сряда, 30 март 2016 г.

Банички пурички с мащерка


След като направих баницата със спанак и левурда, на следващия ден от останалите кори приготвих страхотни малки пурички с яйчено-сиренена плънка. Получиха се много атрактивни, и децата си ги хапнаха с удоволствие. А мащерката прибави лек, но много вкусен завършек на баничките. Приготвят се бързо,  с малко продукти. Могат да се изпекат, за да станат и в по-здравословен вариант.


Банички пурички с мащерка




2 яйца
100 гр. сирене
10 фини кори за баница
сушена стрита мащерка
олио и масло


Яйцата се разбиват леко, прибавя се сиренето. Намачква се леко с вилица. Разбърква се.
Всяка кора за баница се намазва леко с разтопено масло. Сгъвя се по диагонал,  след това двата ъгъла се събират,  и отново се прегъва. Трябва да се получи четирипластов триъгълник. На широката страна се поставя малко плънка, поръсва се с мащерка. Краищата се подгъват по 2 сантиметра навътре. Завива се пуричка. Така се процедира и с останалите кори. Загрява се мазнина в тиган и се изпържат пуричките от всички страни. Внимава се да не се развият. Поднасят се топли с подходяща напитка. Приятен апетит!


понеделник, 28 март 2016 г.

Баница със спанак и левурда


Вкъщи на особена почит са зелените баници. И за разнообразие на традиционната спаначена, направих комбинация със зелен лук и левурда. Това е още една вкусна идея за хапване на прекрасната тревичка ;)  

Баница със спанак и левурда





10 фини кори за баница
200 гр. спанак
100 гр. левурда/див чесън
2 връзки зелен лук
250 гр. сирене
4 яйца
100 гр. масло
4 с.л ориз с връх
3-4 с. л олио

Зелениите се почистват и нарязват на едро. Задушават се един след друг в олиото. Започва се със зеления лук, след това спанака, и накрая левурдата. Когато се сложи дивия чесън се слага и ориза. Задушава се. Оставя се да набъбне,  ако се налага се добавя малко вода. Или може да се добави готов сварен ориз.


След това се взима намаслена тава. Поставят се пет кори за баница, като всяка кора се намазва с разтопено масло. Отгоре се изсипва охладената плънка, смесена с яйцата и натрошеното сирене. Може да се отдели един или два жълтъка за намазване на баницата отгоре. Върху плънката се подреждат останалите пет кори, намаслени една по една. Ако има стърчащи крайчета се подпъхват отстрани и отдолу на баницата. Отгоре се намазва с отделените жълтъци. Пече се в загрята на 190 градуса фурна за 30-40 минути. След изваждане се напръсква с вода и се задушава под кърпа. Приятен апетит! 

събота, 26 март 2016 г.

Смути с киви и банан

Смути с киви и банан




1 киви
1 банан
2 с.л фини овесени ядки
300 мл. прясно или ядково мляко
1 с.л мед


Плодовете се почистват и се нарязват на парчета. Поставят се в блендер,  прибавя се мед и овесени ядки. Блендира се, като постепенно се налива от млякото. Разпределя се в две чаши. Наздраве!

четвъртък, 24 март 2016 г.

Многоцветна салата с червено зеле

Многоцветна салата с червено зеле





1 резен червено зеле
50 гр. рукола
2 моркова
3-4 репички
12-15 маслини
зехтин
лимонов сок
сол




Червеното зеле се почиства и нарязва на ленти. Репичките и морковите на колелца. Руколата се реже на едро. Всички зеленчуци се смесват в купа. Прибавят се маслините. Овкусява се със сол, прясно изцеден лимонов сок и зехтин. Приятен апетит!

понеделник, 21 март 2016 г.

Пиле с грах и домати



Когато видях при Весето тази яхнийка се изкуших да я приготвя. При мен се получи малко по различно, но то е защото вложих доста продукти. Имах позавяхващи пресни лук и чесън в хладилника, а шепа зелен боб в камерата ме чакаше да я сготвя. Сушени манатарки имам още доста, а вече трябва да ги приключвам. И така при мен се получи това:


Пиле с грах и домати




1/2 пиле
300 гр. замразен грах
500 мл. домати от консерва
2 стръка зелен лук
2 стръка зелен чесън
2 стръка селъри (стъбла целина)
3 моркова
шепа сушени манатарки
шепа замразен зелен боб
2 ч.л сушен риган
1 ч.л червен пипер
1/2 ч.л черен пипер
3 зърна бахар
1/2 ч.л чесън на прах
олио
сол



Пилето се слага в дълбока тенжера,  заедно с черния пипер, чесъна, бахара и малко сол. Налива се вода да го покрие, и се слага да се вари. Изпенва се периодично. След сваряване пилето се обезкостява, а бульона се прецежда.
Зеленчуците се почистват и нарязват на парчета. Гъбите се накисват във вода. Задушават се зеления лук и чесън. Прибавя се селърито и морковите. Овкусява се с подправките. Задушава се още малко. Сипва се водата от гъбите. Гъбите се наситняват. Прибавят се заедно със замразения боб. Накрая се прибавят доматите и част от бульона. Когато всичко е сготвено се прибавя свареното пиле. Ако има нужда от сгъстяване се добавя разтворено във вода брашно. Сервира се с препечени филийки хляб. Приятен апетит!

събота, 19 март 2016 г.

Тодоровден и празник в Ботаническата градина

Днес имаме семеен празник. На този ден празнуваме троен имен ден. Да са ми живи и здрави момчетата, а също и аз покрай тях. Да се слушаме и разбираме, и да бъдем щастливи!


Всяка година на този ден ходим на кушиите в Ботаническа градина Варна. Много красиви са кончетата и писаните каручки. И навсякъде има цъфнали питомни и диви цветя. Празник, красив и слънчев. Ето и кратък фото репортаж ;)












И кончетата и каручките:









четвъртък, 17 март 2016 г.

Диетични картофки



Когато видях при Батето рецептата за тези картофки, много ми харесаха. Без мазнина, и въпреки това много вкусни. Подправките могат да са всякакви любими, може и да са повече като количество. Идеалните картофки за диета, но са толкова пристрастяващо вкусни. Не правете повече от необходимото, защото ще ги изядете. Казвам го от личен опит ;).


Диетични картофки




5-6 картофа
2 белтъка
1/3 ч.л чесън на прах
1/3 ч.л черен пипер
сол


Картофите се почистват и нарязват на парчета като за пържене. Белтъците се разбиват на сняг. Към тях се добавят подправките. Картофите се изсипват в сместа и хубаво се разбъркват. В тава, върху хартия за печене се подреждат картофите един до друг. Изпичат се в загрята на 220 градуса фурна. По средата на печенето се обръщат. Хапват се с удоволствие и мярка! Приятен апетит!


сряда, 16 март 2016 г.

Пикантно песто от рукола и левурда


Много съм щастлива, защото в един от хипермаркетите срещнах левурда. От няколко години смело експериментирам с прекрасния чеснов вкус на зелените листенца. Основно я използвам в сурово състояние, в салата или в песто с магданоз, но много добре се получава и в кюфтенца. Отново реших да приготвя песто, но този път с орехи и рукола. Много вкусно се получи, и едно такова лютичко, чудесно за болни дечица и майки. Левурдата има антибактериални свойства, идеална е за променливото време навън. Ето го и пестото:


Пикантно песто от рукола и левурда




50 гр. листа от левурда
50 гр. листа от рукола
50 гр. ядки от орехи
50 мл. орехово масло/зехтин
сока от един лимон
1/2 ч.л черна хималайска сол



Много лесно се приготвя. Листата на зелениите се измиват и подсушават. В блендер се поставят всички продукти и се смилат на паста. Получава се много пикантно, но вкусно песто. Може да се поднесе на филийка, като сос към пица или фокача, или за овкусяване на месо и зеленчуци. Приятен апетит!




понеделник, 14 март 2016 г.

Каталог постни рецепти

От днес започват Великденските пости. По време на пости се консумират храни без месо, яйца и млечни продукти. Понякога е трудно да се измисли постно меню, и се хапва еднообразна храна. Затова е хубаво да има на едно място събрани всички постни рецепти от блога. В помощ на всички постещи. Спокоен и спасителен пост!


Салати:



Салата с репички
Попкорн салата
Салата с китайско зеле и краставици
Салата айсберг с крутони
Салата от боб с тиквичка и домат
Салата със спанак, моркови и пащърнак
Салата с броколи, нар и цитросов дресинг 
Цветна трушия
Салата с целина, рукола и цвекло
Салата с моркови, цвекло ислънчогледови кълнове
Свежа салата с кайсиев дресинг
Зелена салата с печено цвекло 
Подлучени тиквички
Салата от печени червени чушки и патладжани
Свежа салата с малинов дресинг
Салата със спанак, рукола и домати
Салата " Като на шефа"
Броколи на фурна 
Салата с акация и глухарче 
Салата с цветя и зелени сливи 
Зеленчукова салата с левурда
Салата от моркови и ябълка с меден дресинг

Разядка, песто и дип:


Разядка от патладжан и орехи
Разядка от боб и маслини
Зелено песто с целина
Разядка с кестени, орехи и сушени домати
Картофено пюре с кисели краставички и пъщарнак 
Кьопоолу 
Песто с левурда 
Магданозено песто
Разядка с авокадо и сушени домати
Дип от авокадо

Закуски и смутита:



Смути със спанак и ананас
Смути със слънчогледов тахан
Мекичките на баба
Райско смути за деца
Зелено смути с рукола
Смути с рукола, круша и смокини 
Смути с магданоз, рукола и копър
Плодово орехово мляко
Трахана
Зелен сок с тиквичка и спанак 
Таханова попара
Смути със сусамов тахан

Супи: 


Супа с коприва и ориз
Супа със сушени гъби
Супи с чери домати и картофи
Крем супа с целина и картофи
Супа с целина и спанак
Тиквена супа с гъби 
Леща гореща 
Крем супа с тиквичка и печени червени чушки 
Таратор с орехово мляко
Картофена крем супа и крутони с копър
Супа от зелена бакла
Картофена супа със зелев сок
Боб чорба 
Доматена супа с фиде 
Супа от червена леща

Основни ястия:


Зеленчукова яхния с вино
Кюфтенца от елда
Фарфале(панделки) с орехово песто
Пълнени зелени чушки с гъби и пшеница
Ризото с броколи
Гъби с ориз
Червен фасул на фурна
Леша със спанак и царевица
Зеленчуков гювеч с кафяв ориз 
Прясно зеле с домати
Ориз с праз и маслини 
Каша с печени чушки
Яхния с грах
Пълнени червени чушки с пшеница и патладжани 
Яхния с бакла и гъби
Лятна манджа
Кисело зеле с ориз на фурна

Риба:


Рулца от пъстърва с намачкани картофи
Скумрия на фурна с лимонова коричка
Печена пъстърва с топла картофена салата 


Хляб и фокача:


Царевична питка
Питка Маргаритка
Фокача с риган и сушени домати 
Хлебче с лимецово брашно 
Семолина хляб 
Хляб без месене
Хляб без месене 2
Основно тесто за пица и фокача
Бял хляб с квас за 6 часа

Десерти:


Постни медени корабии
Овесени бисквити със слънчогледов тахан
Джинджифилови бисквити Пепаркакор
Постни сладки с тахан
Ябълкови кексчета със сладко от смокини
Кокосово мляко с ориз
Сурови бонбони от ядки и сушени плодове 
Суров какаов крем

събота, 12 март 2016 г.

Милинки и кифлички от едно тесто



За днес бях намислила да направя милинки за закуска. Но после реших да разделя тестото на две, и да приготвя и кифлички. Така милинките няма да ни омръзнат, и за разнообразие ще имаме сладки кифлички.



Тестото е замислено да е сладко, но не много, и мисля, че си подхожда на солените милинки. Ето и как приготвих всичко:

Милинки и кифлички


тесто :
500 гр. брашно + за доомесване
200 мл. прясно мляко
100 мл. вода
2 яйца
7 гр. суха мая
2 с.л захар
1 ч.л сол


за милинките:
50 гр. сирене
50 гр. масло
1 с.л брашно
1/2 ч.л сол


за кифличките:
сладко или течен шоколад
семена за поръсване




Тестото най-добре е да се замеси от предната вечер. Така на сутринта ще имаме добре втасало тесто, готово за оформяне.
В купа се пресява брашното заедно със солта. Прибавя се маята и захарта. В друга купа се чукват яйцата, разбъркват се с миксер. Постепенно се наливат прясното мляко и водата. След това лъжица по лъжица се прибавя от брашняната смес. Когато започне да се отлепя от стените на купата се изважда на плота и се доомесва. Може да има нужда от още малко брашно.  След това се слага в купа с капак и се оставя в хладилника да втасва спокойно. След 3-4 часа, или на следващата сутрин се оформя тестото. Разделя се на две топки.



За милинките: От едната топка тесто се откъсват 16 парчета. Оформят се топчета и се подреждат в намаслена тава, покрита с хартия за печене. Оставят се настрани да втасват. През това време се разтопява маслото, смесва се със солта, брашното и натрошеното на ситно сирене. Когато тестото удвои обема си се намазва със сместа за милинките. Пекат се в загрята на 190 градуса фурна. Когато се зачерват се проверяват с дървено шишче дали са изпечени. Охлаждат се с хартията за печене за няколко минути върху решетка. Консумират се топли. Приятен апетит!


за кифличките : От останалата топка тесто се разточва кръг. Нарязва се на 12 или 16 триъгълника. Поставя се малко плънка в по широкия край, навива се на кифлички. Оставят се отново да втасат и се пекат в загрята на 190 градуса фурна. Охлаждат се върху решетка. Кифличките могат да се хапват и топли и студени. Приятен апетит!







петък, 11 март 2016 г.

Свинско с домати от трушия и карамелизиран лук


Когато видях при Пепи, нейното свинско с трушия се вдъхнових. Имах да пласирам едни доста кисели и солени зелени домати от трушия. На тях даже най-големият им любител, който понякога си ги хапва и на попара за закуска, им се цупеше. А аз храна не обичам да хвърлям, затова ги забърках в една вкусна гозба. Ето и как ги приготвих:

Свинско с домати от трушия и карамелизиран лук





1 кг. свинско месо
500 гр. зелени домати от трушия
3 глави лук
1,5 ч.л червен пипер
1/3 ч.л черен пипер
1/3 ч.л чесън на прах
1/3 ч.л майорана
1 ч.л захар
олио




Свинското месо се реже на по големи парчета. Лука се реже на едро, доматите се нарязват на хапки. В малко мазнина се запържва лука, като след 3-4 минути към него се прибавя лъжица захар. След като омекне и се карамелизира се изважда в чиния. В същия съд се задушава месото. Когато остане на мазнина се прибавят нарязаните и изцедените от излишния сок домати. Овкусява се с подправките, ако доматите не са много солени може да се посоли малко. Прибавя се карамелизираният лук. Готви се докато доматите омекнат. Получава се много вкусна и различна яхния. Приятен апетит!

четвъртък, 10 март 2016 г.

Яйчена салата с майонезен сос


Много семпла, но също така и вкусна е салатата в днешното ми предложение. Подобна салата опитах на един рожден ден, на който домакинята беше приготвила яйчени половинки, залети с този вкусен сос. Разпитах какво съдържа, защото не можах да позная всички съставки, и го приготвих у дома. Много време избягвах майонезата. Първо се притеснявах от суровите яйца, след това от съмнителните "яйца", които слагат в купената майонеза. А от както открих леката майонеза съм спокойна и си я ползвам с удоволствие и мярка ;)


Яйчена салата с майонезен сос




100 мл. прясно мляко
200 мл. олио
сока от половин лимон
3 малки кисели краставички
1-2 с.л горчица
1/2 малка глава лук
сол на вкус

6-8 сварени яйца

На дъното на съд за пасиране (този, който идва с пасатора), се поставя прясното мляко. Хубаво е да е със стайна температура, но и от хладилника ми се получава. Сипва се олиото и лимоновия сок. Пасаторът се поставя на дъното на съда. Завърта се за 30 секунди и бавно се изтегля нагоре. Прибавят се горчица и сол. Киселите краставички се отцеждат и настъргват на ситно ренде. Лука също се настъргва или нарязва на ситно. Краставичките и лука се прибавят към соса. Всичко се разбърква добре. Преди сервиране се охлажда. Яйцата се нарязват на половинки, шайби или резени, и се заливат със соса. Приятен апетит и наздраве!