Търсене в този блог

четвъртък, 30 юни 2016 г.

Картофена супа с тиквички



В сезона на тиквичките едно предложение за вкусна и засищаща супа. Поднесена със свежа салата се превръща в идеалния завършек на вечерта. А и се приготвя много лесно и бързо, с малко продукти. Без застройка, но по желание може да се добави. Ето и рецептата :


Картофена супа с тиквички



3 картофа
1 тиквичка
1 морков
резен целина
1/2 глава лук
1-2 скилидки чесън
1/2 ч.л сух копър
1/3 ч.л риган
щипка черен пипер
щипка кимион
олио
сол
зелени подправки




Зеленчуците се почистват. Картофите се режат на кубчета, а моркова, тиквичката и целината се насъргват на ренде. В тенжера с малко мазнина се запържва моркова, когато омекне и оцвети мазнината се прибавят тиквичката и целината. Готви се пет минути и се прибавят картофите. Подправя се със сол и сухите подправки. Налива се вода и се готви докато омекнат картофите. След това се оттегля от огъня и се прибавя пресования чесън и наситнени зелени подправки. Приятен апетит! 

Споделям и една детелинка за късмет ;)



вторник, 28 юни 2016 г.

Слънчогледови хапки с тиквичка



Скоро не бях отваряла шкафа със съкровищата, и докато търсех нещо друго попаднах на пакет сурови слънчогледови семки. Веднага реших да ги приготвя на пастет, а после оформих на хапки. Получи се много вкусна комбинация, изцяло сурова и много полезна. Чудесно лятно предложение за предястие. Ето и как ги приготвих :


Слънчогледови хапки с тиквичка





100 гр. сурови слънчогледови семки
1/2 връзка магданоз
2 скилидки чесън
сока от половин лимон
2 с.л зехтин
сол


тиквичка
чери домати
репички
магданоз


Семките се накисват във вода за 2 часа. След това се измиват под течаща вода. Поставят се в блендер заедно с магданоза, чесъна и сока от лимона. Блендира се за кратко, след това се добавя зехтин и сол на вкус. Отново се блендира до получаване на гладък пастет. Поставя се в буркан и се охлажда в хладилника. Преди сервиране се нарязват тиквичките на колелца и се шприцоват с пастета. Украсянат се с чери домати, магданоз и репички. Приятен апетит и наздраве!

събота, 25 юни 2016 г.

Лимонада с краставица и джинджифил



Една лесна и бърза рецепта за една по-различна домашна лимонада. Вкусът е много освежаващ и е прекрасно лятно питие. Подходящо за малки и големи. Изкуших се да я приготвя от кулинарните предавания, които понякога гледам. Ето и как я приготвих:

Лимонада с краставица и джинджифил





2 лимона
1 краставица
2-3 с.л мед
парче джинджифил
1,2 л. вода


Краставицата се измива много хубаво и с помощта на белачка за зеленчуци се нарязва на лентички. Лимоните се изцеждат, като се оставят няколко кръгчета цели. Джинджифилът се бели и реже на колелца. Краставицата, лимоновите и джинджифиловите парченца се поставят в кана. В отделен съд се разбъркват хубаво меда, лимоновия сок и водата. След като меда се е разтворил течността се изсипва в каната. Готовата лимонада се охлажда или се поднася с кубчета лед. Наздраве! 

понеделник, 20 юни 2016 г.

Сладко от череши



Сладкото от череши е едно от любимите ми сладка. Малко е досадно чистенето на костилките, но като изключим това много лесно се прави. За досадната работа си намерете помощник,  и работата ще върви по лесно. Много исках да направя този път рецептата с кафява тръстикова захар. Получи се много добре с нея, но може да се използва и бяла захар. Реших да го приготвя и по начина, по който мама го прави, с бланширане. Получи се превъзходно сладко. Но стига толкова приказки, ето и рецептата :


Сладко от череши






1.200 кг. череши*
500 гр. кафява тръстикова захар
сока от половин лимон
* моите череши бяха много сладки и сочни, затова сложих само 500 гр. захар. При не много сладки череши захарта може да се увеличи със 100-200 грама.




Черешите се измиват и почистват от дръжките и костилките. В тенжера се слага да заври вода, около литър, или толкова, колкото да покрие черешите. След като водата заври, черешите се изсипват и се бланшират за 5-10 минути. Трябва само леко да омекнат, без да губят форма. След това се изцеждат хубаво в гивгир. Запазете водата от бланширането. Тя и така е вкусна, но може да се приготви сироп от нея, като се добави захар. Когато се изстуди е чудесна за разхлаждане в жегата.
В същата тенжера от бланширането се сипва захарта, лимоновия сок и 150-200мл от черешовата вода. Оставя се да заври, като се разбърква,  докато се разтопи захарта. Прибавят се добре изцедените череши. Сладкото се вари до сгъстяване. Проверява се с капка върху порцеланова чиния. Когато тя застива в хубава капка, без да се разлива е готово. Сладкото много бързо се сгъстява, затова трябва да се следи постоянно. Готовото сладко се разлива в затоплени бурканчета и се обръщат с капачката надолу докато изстинат. Бурканчетата могат и да се сварят за 7-8 минути след завиране на водата. Консумира се с удоволствие и мярка! 

събота, 18 юни 2016 г.

Пиле с грах и картофи на фурна

Пиле с грах и картофи на фурна





4 пилешки бутчета
550 гр. грах от буркан
4-5 картофа
2 ч.л червен пипер
1 ч.л черен пипер на зърна
2 бр. бахар
1 с.л брашно
подправки
олио
сол




Пилешките бутчета се сваряват за 30-40 минути в подсолена вода, подправена с черен пипер на зърна и бахар. След това се прехвърлят в тава. Посоляват се и равномерно се поръсват с брашно и червен пипер. Картофите се почистват и нарязват на едро. Овкусяват се със сол и подправки по избор.  Нареждат се между пилешкото месо. Граха се изцежда хубаво от водата и се измива. Разпределя се в останалите пролуки, между месото и картофите. Полива се със струйка олио и се налива част от пилешкия бульон, останал от варенето. Покрива се с фолио и се пече в загрята на 220 градуса фурна. Последните 10-15 минути се открива за да се запекат бутчетата. Приятен апетит!

четвъртък, 16 юни 2016 г.

Шишчета с омлет и бекон


Ето и последната рецепта, включена в електронното списание SoIntoFood. Вече показах зеленчуковите кошнички и млечните питки с овесени ядки. Шишчетата са идея за класическата комбинация омлет с бекон. И с това завършва приключението SoIntoFood. Още веднъж благодаря на виновните за поканата! Бъдете здрави и продължавайте да ни провокирате да творим под стрес ;)


Шишчета с омлет и бекон



за 1 порция:
2 яйца
черен пипер и сол на вкус
6 резена бекон
8 чери домата



за сервиране:
туршия
пресни зеленчуци





Разбийте леко с вилица яйцата и подправете със сол и черен пипер. От тях изпечете омлет в не залепващ тиган. Готовия омлет нарежете на шест ленти и навийте на рило. Във всяко парче бекон сложете лента омлет и отново навийте. Нанижете на дървени шишчета опакованите омлети, като между тях се слагат чери домати или други зеленчуци. Изпечете върху плоча или грил тиган. Сервирайте със свежи зеленчуци или туршия. Приятен апетит!

вторник, 14 юни 2016 г.

Млечни питки с овесени ядки



Това е втората рецепта, с която участвам в детския брой на електронното списание SoIntoFood. Идеята ми е за меки и пухкави млечни питки, обогатени с малко овесени ядки. Получават се вкусни питки за сандвичи. Идеални за малки палавници.



Млечни питки с овесени ядки



2 ½ ч.ч брашно
½ ч.ч фини овесени ядки
   ч.ч затоплено прясно мляко
1 ч.л суха мая
½ ч.л захар
щипка сол




Брашното се пресява заедно със солта. Маята, захарта и половината мляко се поставят в друг съд, който се оставя настрани да се активира маята. Овесените ядки се накисват с останалото топло мляко. Брашното, маята и овесените ядки се разбъркват, омесва се меко и еластично тесто. Оставя се покрито с кърпа да втасва. След като се надигне двойно отново се премесва и се разделя на шест топки. Всяка топка се оформя на питка. С помощта на дървено шишче поръсено с брашно се притиска върху всяка питка първо плюс образно, а след това на диагонално. По този начин се образуват нарези върху питките. Фурната се загрява на 220 градуса. Питките се изпичат и се изваждат върху решетка, като се покриват с чиста кърпа. Хапват се, когато изстинат. Приятен апетит!

понеделник, 13 юни 2016 г.

Зеленчукови кошнички и новия брой на SOintoFOOD


Ето го и него- новият брой на SOintoFOOD -  шарен, весел и пъстър. Аз съм безкрайно щастлива и радостна да споделя моето участие и рецепти, включени в електронното списание. Едновременно изненадана, вдъхновена и леко притеснена приех поканата на Гери от Мус от краски и мечти, да участвам в новия брой посветен на децата. Двете заедно с Мария от Fait Maison полагат усилия и влагат не малко енергия в осъществяването на проекта. Брой 4 е посветен на детските мечти и на началото на прекрасното лято. В списанието участвам с три рецепти,  а сега ще представя първата:


Зеленчукови кошнички



4 картофа
3 гъби
1 тиквичка
1 червена чушка
1 глава лук
12 чери домата
12 пъдпъдъчи яйца
3 с.л олио/зехтин
½ ч.л риган
щипка чесън на прах
щипка черен пипер
щипка кимион
сол на вкус




Зеленчуците се почистват и измиват. Картофите се нарязват на тънки колелца, посоляват се и се подсушават върху чиста кърпа или върху кухненска хартия. Лука, гъбите, тиквичката и чушката се нарязват на кубчета. В намаслена форма за мъфини се подреждат кръгчета картофи, като се застъпват едно за друго. Запичат се докато омекнат в загрята на 180 градуса фурна.
В тиган с малко мазнина се задушават лука, гъбите, тиквичката и чушката. Овкусяват се със сол и подправки. Във всяка кошничка от картофи се слага по малко плънка, чуква се по едно пъдпъдъче яйце и по един чери домат. Връщат се във фурната, докато яйцата се изпекат. Поднасят се като гарнитура или предястие. Приятен апетит!

събота, 11 юни 2016 г.

Мъфини със сусамов тахан


Мъфини със сусамов тахан


2 яйца
50 гр. масло
3/4 ч.ч захар
1 ч.ч брашно
2 с.л какао с връх
4 с.л сусамов тахан
1/2 ч.ч кисело мляко
1 бакпулвер




Захарта се разбива с мекото масло, прибавят се яйцата едно по едно. Какаото,  брашното и бакпулвера се смесват. Към маслено-яйчната смес се прибавя тахана и киселото мляко. След това на части се прибавя от брашнено-какаовата смес.




Тестото се получава малко по гъсто от кексово тесто. Във форми за мъфини се поставят хартиени капсулки. Сместа за мъфини се разпределя внимателно в тях. Пекат се в загрята на 190 градуса фурна до суха клечка. Приятен апетит!

четвъртък, 9 юни 2016 г.

Свинско с лук и вино

Свинско с лук и вино




1.5 кг. свинско месо от бут
6 глави лук
3 с.л сушен зелен лук
1 ч.ч червено вино
2 ч.л червен пипер
1 ч.л риган
50 мл. олио
сол на вкус




Месото се нарязва на хапки и се задушава в олио. Разбърква се често и се готви, докато се изпари водата и остане на мазнина. Прибавят се подправките, зеления лук и виното. След като кипне се готви 15 минути и се прибавя нарязания на полумесеци лук. Разбърква се,  ако има нужда се добавя чаша вода или бульон. Похлупва се с капак, намаля се котлона, и се оставя докото месото и лука са готови. Приятен апетит!

понеделник, 6 юни 2016 г.

Мекички, фокача и ЧРД



Днес имам повод да почерпя, но не съм приготвяла нищо подходящо за почерпка. Затова черпя с мекички и фокача ;) 
Преди 7 години се появи той- първородният и прекрасен син! Пожелавам му здраве, щастие и късмет! Бъди смел и отговорен, любознателен и старателен ученик на есен! Изненадвай ме с твоето постоянство и упоритост, когато тренираш любимия спорт, и имай прекрасно детство! Обичам те!

Тесто с прясно мляко и мед




200 мл. прясно мляко
1 яйце
1 ч.л суха мая
2 ч.л мед
1/2 -1 ч.л сол
3 ч.ч брашно


Маята се разтваря в топлото прясно мляко, прибавя се меда и се разбърква. Когато сместа шупне се прибавя леко разбитото яйце. Солта се прибавя към брашното и постепенно се прибавя към течните съставки. Омесва се меко и еластично тесто. Оставя се покрито да втасва. След като това се случи може да се раздели на две. От едната част да се направи мекички за закуска, а от другата фокача за обяд. Тестото се съхранява в хладилник до използането му за обяд.





Мекички


1/2 доза тесто
олио за пържене
касерола с малък диаметър
сладко и сирене за гарниране




От тестото се късат топчета колкото орех. Намасляват се и се раздърпват на мекички. Пържат се в сгорещено олио. Изцеждат се на решетка или кухненска салфетка. Гарнират се със сладко и/или сирене. Приятен апетит!




Фокача



1/2 доза тесто
1 с.л мазнина
5 листа босилек
сминдух
черен пипер
кимион
едро смяна сол




Върху хартия за печене се разстила тестото. Намазва се с мазнина и се поръсва с нарязаните листа босилек. Посолява се и се наръсва с подправките. ( В началото мислех да поръся с шарена сол, но беше свършила, затова използвах налични подправки). Пече се в загрята на 220 градуса фурна до зачервяване. Охлажда се леко и се поднася. Приятен апетит!

събота, 4 юни 2016 г.

Салата с ендивия и джинджифил

Салата с ендивия и джинджифил



1/3 салата ендивия
1 морков
5-6 репички
3 стръка магданоз
6 листа пресен босилек

дресинг:
2 колелца лимон
1 парче джинджифил (колкото монета от един лев)
1 ч.л мед
2 с.л зехтин
сол на вкус





Зеленчуците се почистват и измиват. Ендивията се реже на лентички, моркова и репичките на колелца. Магданозът и босилека се наситняват. Всичко се разбърква в купа за салата. Лимонът се нарязва на дребни кубчета,  джинджифила се настъргва. Продуктите за дресинга се разбъркват и се овкусява салатата. Приятен апетит и наздраве! 



сряда, 1 юни 2016 г.

Честит празник и Плодова крем пита

Честит празник на всички малки и пораснали деца! Бъдете здрави, игриви и ученолюбиви, бъдете безгрижни и щастливи!
На днешния ден избрах да почерпя моите деца и семейството си с плодова крем пита. Прави се бързо, и се изяжда още по бързо. Ето и продуктите :


Плодова крем пита





250 гр. бутер тесто


800 мл. прясно мляко
4 яйца
2 с.л с голям връх царевично нишесте
50 гр. масло
2 ванилии
3/4 ч.ч захар


250 гр. череши
2 праскови
1 к.ч захар
1 ч.л с връх царевично нишесте




Бутер тестото се размразява. Разточва се леко и се поставя в 26 см. тавичка. Издига се борд по стените на тавата. Надупчва се с вилица. Изпича се в загрята на 220 градуса фурна, или според инструкциите на пакета тесто. Изважда се в подходяща тортена чиния. Ако има останали изрезки от тестото, се разточват и изрязват фигурки. Изпичат се, охлаждат се и се използват за украса.
За крема първо се загрява млякото. През това време се разбиват яйцата със захарта и нишестето. Прибавят се ванилиите. Цялата смес се изсипва при млякото и се разбърква,  докато се свари. Прибавя се маслото, бърка се докато се усвои. Изчаква се малко да се охлади,  и се изсипва върху блата. Прибира се в хладилник.
Черешите и прасковите се почистват от костилките. Прасковите се нарязват на резени. В 100 мл. вода се изсипва захарта и се разбърква докато се разтопи. Прибавят се плодовете, варят се, докато омекнат леко, но се внимава да не се преварят. Нишестето се размива в малко студена вода. Прибавя се, като непрекъснато се разбърква. Бърка се внимателно, докато сместа кипне. Изважда се и се охлажда малко. Разпределят се плодовете върху крема. Крем питата се охлажда за няколко часа в хладилник. Приятен апетит!