Търсене в този блог

понеделник, 19 декември 2016 г.

Печена тиква



Това не е рецепта, а начин на приготвяне на печена или варена тиква. В моето семейство се приготвя от много години по този начин, и така я харесваме най-много. Печеният вариант е любим,  защото се получава карамелена коричка по парченцата тиква.
За приготвянето са необходими само тиква и захар. Тиквата се почиства от семките и кората, нарязва се на парчета колкото локум. Ако ще се вари се поставя в тенжера,  като се подрежда пласт тиква, посипва се с захар, отново тиква, отново захар, докато свърши тиквата. Завършва се с захар. Може да се сложи повече,  или по-малко захар,  според вкуса. За печеният вариант се подреждат парченцата тиква в тава, върху хартия за печене на един ред.


Посипва се със захар. Тук идва тънкият момент. Така приготвената тиква се оставя няколко часа, поне 4-5, или цяла нощ. През това време тиквата е отпуснала собствената си вода, благодарение на захарта. Поставя се във фурна или на котлон и се пече или вари. Допълнително вода не се налива. При варенето се внимава да не се изпари водата, тогава може да се долее малко вода. Затова се вари на слаб огън. При печенето не е проблем да се изпари водата, дори е желателно, защото се образува карамелена коричка. Това е, лесно,  вкусно и ароматно! Добър апетит!

събота, 10 декември 2016 г.

Постен сладкиш със смокини

Днес предлагам един много вкусен и лесен за направа сладкиш. Много е ароматен, и по нищо не отстъпва на сладкишите с яйца и мляко. Получава се плътен, лепкав и се хапва много бързо. Поднесен с ароматното кафе, или билков чай е прекрасен. Ето как да го приготвите:


Постен сладкиш със смокини






100 гр. сушени смокини*
200 мл топла вода*
1 с.л червен ром
3 с.л мармалад от малини
3/4 ч.ч тръстикова захар
1/2 ч.ч бяло брашно
1/2 ч.ч царевично брашно
1 ч.ч фини овесени ядки
1/4 ч.ч олио
1 ванилова захар
1 бакпулвер
сока от 4 мандарини

за  украса:
2-3 мандарини
200 гр. шоколадов кувертюр
олио





Сушените смокини се почистват от дръжките и се заливат с топлата вода. Прибавя се и рома към тях. След като набъбнат се пасират на пюре. Към него се прибавя мармалада от малини и захарта. Разбърква се хубаво. Мандарините се изцеждат и прибавят към смокиновата смес. Постепенно се прибавя олиото и овесените ядки. Двата вида брашно се смесват заедно с ванилията и бакпулвера. Прибавят се на части и се разбърква хубаво. В тава, постлана с хартия за печене, се изсипва сместа. Поставя се в загрята на 200 градуса фурна. Пече се до суха клечка.




Сладкишът се охлажда. Шоколадовият кувертюр се разтопава на водна баня, прибавя се олиото,  и се изсипва върху сладкиша. Отгоре се подреждат резени мандарини. Оставя се да стегне и се нарязва на квадратни или правоъгълни парчета. Приятен апетит!

*Първите две съставки могат да се заменят с пасирано сладко от смокини, но в този случай захарта трябва да се намали.