В последно време само със свинско се занимавам, но такъв е периода. Това беше последното домашно месо от свекърите, догодина живот и здраве пак. Харесва ми това, че не произвеждат в големи количества, но има от всичко. И за фризера пакети с месо и кайма, и домашни луканки, и буркани с месо. Свекърва ми бере манатарки, които суши и ми дава. Аз ги правя на брашно и добавям по малко в яхниите. Свекър ми бере див гръцки риган, който също суши, и ми е на всяка манджа мерудията. Случих на свекъри, не ми се месят и бъркат, слушат какво им казвам, помагат. Да са ни живи и здрави още дълги години! Ето и рецептата:
Свинско с наденица и зелен боб
500 гр. свинско месо
1 домашна наденица(луканка)
7-8 картофа
2 моркова
1 глава лук
1 глава чесън
1 буркан сварен зелен боб
50 мл. олио
1 ч. л червен пипер
1/2 ч.л черен пипер
2 ч.л брашно от гъби
1 ч.л риган
1/2 ч.л кимион
сол
Свинското месо се нарязва на хапки и се задушава с мазнината. Ако е по-жилаво, както в моят случай, може да му се добави 2-3 с.л ракия, за да се окрехкоти. Когато остане на мазнина се посолява и се прехвърля в тава. Картофите и морковите се почистват и нарязват на парчета. Лукът и чесънът също се почистват, скилидките остават цели, а лука се наситнява. Всички зеленчуци се прибавят при месото и се подправят със сухите подправки. В тавата се сипва малко вода и се пече в загрята фурна докато се изпекат морковите и картофите. След това се добавят свареният и оцеден зелен боб и луканката, нарязана на парчета. Пече се докато и луканката се сготви. Приятен апетит!