Търсене в този блог

петък, 31 юли 2015 г.

Млечна фабрика: Кокосово мляко и рецепта



Кокосовият орех е един изумителен плод. Всеки път когато си купя се удивявам от възможноста му да даде толкова много материал за употреба за понякога символична сума. Единстрения проблем обикновенно е счупването му. Но и там съм намерила начин, но скоро трябва да започна да го троша навън, че плочките вкъщи може да не издържат на тормоза ;).
В магазина избирам кокоса, който според мен има най-много вода. При разклащане ако не се чуе плискащ звук не взимам кокоса. Също така избягвам да съхранявам цял кокос вкъщи, защото вече съм разваляла по този начин. Старая се да го употребя до няколко дни след като го купя. Той така или иначе е стоял достатъчно в магазина!
Първата ми работа е да намеря коя от дупките на кокоса поддава за да изсипя кокосовота вода. Това го правя с опъкото на вилица, което малко прилича на отверка. Поне по ширината на крайчето. Завъртам няколко пъти докато се чуе съскащ звук от отварянето на кокоса. След това взимам чаша и изсипвам течността с леко разтръскване. Кокосовата вода може да се използва за ароматизиране на коктейли и плодови сокове, или да се изпие така. След това кокоса се поставя в две найлонови торбички, и се започва бой по плочките. Когато кокоса се раздели се изважда от торбичките. Месото на кокоса се отделя от черупката с нож внимателно. След това може с белачка за зеленчуци да се обели кафявата обвивка, но може и да се остави. Разликата е в цвета на кокосовите стърготини. Месото на кокоса се слага в блендер заедно с 3-5 чаши вода и се блендира. Кокосовото мляко се прецежда и се налива в буркани или кана. Важно е да е широко гърлото за да може лесно да се отдели кокосовата сметана. След като млякото се охлади сметаната се изгребва с лъжица от повърхността. Сметаната се използва по същия начин като животинската сметана. Отцедените кокосови стърготини могат да се изсушат във фурна загрята на 50 градуса. И така от един орех имаме кокосова вода, кокосово мляко, стърготини и сметана. Не е ли изумително?!?!


Кокосово мляко с ориз






1 ч.ч жасминов ориз
1 ч.ч захар
4 ч.ч кокосово мляко
1 чаша вода


В незалепващ съд се слага жасминовия ориз, захарта и 3 чаши мляко. Включва се котлона и след като заври се намаля наполовина. Когато ориза поеме млякото се поставя и другата чаша мляко и водата. Сварява се до готовност, разпределя се в чашки или десертни купички. Поръсва се с канела и кокосов чипс.
Кокосовия чипс се прави много лесно. С белачка за зеленчуци се режат лентички от кокоса и се сушат на ниска температера.
Добър апетит!



четвъртък, 30 юли 2015 г.

Бамя с яйца



В заглавието е казано всичко. Простичко и лесно, бързо и вкусно. Сега е сезона на прясната бамя и е хубаво да си сготвим с нея. Може да се приготви като омлет, или на фурна. Рецептата е за една порция. Може да сервирате като гарнитура,  или самостоятелно ястие заедно със салата. Ето и моите пропорции:


Бамя с яйца







100 гр. бамя(около двойна пълна шепа)
2-3 яйца
1 скилидка чесън
черен пипер
олио
сол


Бамята е хубаво да се подбере прясна и млада. Измива се хубаво и се реже на парченца по около сантиметър. Скилидката чесън се бели и нарязва на едро. В незалепващ тиган се задушават бамята и чесъна, прибавят се яйцата. Всичко се разбърква докато се сготвят яйцата. Овкусява се със сол и пипер. Приятен апетит!

сряда, 29 юли 2015 г.

Морска гара Варна

Новото място за разходка във Варна е до Морска гара. Отворено, разчистено, с поставени пейки, палми и цветя. Има чешмичка и тоалетни. Единствено кея не е обезопасен, но който има малки деца да си ги гледа, нали така!?! Ето и малко снимки от там:







Чешмичката чудесно разхлажда в топлото време, и е притегателен център за малки и големи.



Новите цветарници на кмета са много красиви и пъстри, дано успее да ги поддържа, както и самата зона за отдих и разходка.





Има пана с история, които не успях да прочета, може би следващия път...








вторник, 28 юли 2015 г.

Телешки кюфтенца с доматен сос



Една класика пречупена през моя поглед и настроение. Кюфтетата са на почит вкъщи, а комбинацията им с домати винаги е отлична. Семпло ястие с много вкус и малко усилия. Сега ми хрумва, че може да се приготви и във фурната. Ето и рецептата:


Телешки кюфтенца с доматен сос







500 гр. телешка кайма
7-8 домата
1 глава лук
2 скилидки чесън
3 ч.л риган
1/2 ч.л джинджифил на прах
1/2 ч.л чесън на прах
1/2 ч.л кимион
черен пипер
олио
сол


Каймата се овкусява със сол, 1 ч.л риган, чесън на прах, кимион и джинджифил. Разделя се на 10 и се оформят кюфтенца. Доматите се почистват и нарязват на 4 или 6. Чесъна и лука се почистват и се режат на едро. В блендер се поставят доматите, лука и чесъна. Сипва се малко вода и се пасира. В дълбока тенжера се поставя мазнина и се запечатват кюфтенцата. След това се добавят смлените домати, черен пипер, останалия риган и сол. След като заври се оставя на умерен огън до готовност. Приятен апетит!

понеделник, 27 юли 2015 г.

Сурови бонбони от ядки и сушени плодове



За първи път правя толкова богати на продукти здравословни бонбони. Всъщност сложих всички ядки и сушени плодове, които застояваха вкъщи. Много се харесаха от децата, и въпреки че малкото още не говори, успя да ни покаже, че иска да си хапне и че му харесват. Това ще ме стимулира по-често да им правя подобни сладкиши. Сместа за бонбони се получи много хубава за работа. Топчетата се оформиха лесно, могат да се приготвят и във форма на барчета. Чията придава една много приятна хрупкавост на сладките. Сместа е подходяща за мното импровизации. Ето и рецептата :


Сурови бонбони от ядки и сушени плодове





50 гр. бадеми
50 гр. орехи
50 гр. лешници
50 гр. кайсиеви ядки
75 гр. сушени смокини
100 гр. сушени сини сливи
75 гр. фурми без костилки
100 гр. кокосови стърготини
2 с.л пшеничени трици
2 с.л семена чия
2 с.л мед


допълнително:
кокосови стъротини или какао за овалване


Сушените плодове се поставят в купа и се заливат с топла вода. Ядките се поставят в робот и се смилат на дребно. Изваждат се в купа. В робота се поставят сушените плодове, изцедени от водата. Раздробяват се и се прибавят ядките, триците, стърготините, меда и чията. От полученото тесто се оформят топчета и се овалват в кокос или какао. Приятно похапване!

събота, 25 юли 2015 г.

Свежа салата с кайсиев дресинг



Много вкусна и различна салата. Подходяща за лятото и топлите вечери. Дресинга е много плодов и лек, свежеста на зеленчуците се подсилва от него. Предполагам че ще може да се направи и с плодове от компот, но сега когато пазарите са отрупани с вкусни и слънчеви кайсии е най-подходящото време. Ето и рецептата: 


Свежа салата с кайсиев дресинг





1 краставица
1 домат
1 резен айсберг
рукола или листа глухарче
магданоз
царевица

за дресинга:

добре узрели кайсии
лимонов сок
зехтин
мед
сол


Краставицата и домата се почистват и нарязват на кубчета. Айсберга се нарязва на ленти, магданоза и руколата на дребно. Кайсиите се почистват и поставят в съд за пасиране. Добавят се останалите съставки за дресинга. Всичко се пасира и залива салатата. Ако не се използва целия дресинг може да се съхрани в бурканче в хладилника. Приятен апетит! 

петък, 24 юли 2015 г.

Гювеч със свинско и сини сливи




Скоро не бях приготвяла гювеч,  и след едно приятелско подсещане не ми трябваше много за да го направя. Пък и нямах много време за готвене, и реших, че ще го сготвя бързо. Нямах и време да се суетя около печката, затова всичко сложих в гювеча без предворителна топлинна обработка. Комбинацията на месо със сушени сини сливи ми е любима, наследена от моята баба. Вече съм показвала яхния със сини сливи, но това е голяма вкусотия и си заслужава да се покаже отново. Концепцията на рецептата е почти същата,  но все пак има доста разлики. Ето я и нея:


Гювеч със свинско и сини сливи




1.200 кг свинско месо от бут
3 големи глави лук
5 средни моркова
12-15 сушени сини сливи
2-3 с.л балсамов оцет
1 ч.л чесън на прах
2 ч.л мащерка
2 ч.л риган
сол
олио


Лука и морковите се почистват и режат на едро. Овкусяват се със сол и се поставят на дъното на гювеча. Месото се реже на едро, овкусява се с подправките и се слага върху зеленчуците. Налива се малко мазнина, чаша вода и балсамовия оцет. Слага се във фурната и се включва на 220 градуса. Пече се 1 час и 20 минути и се изключва. Гювеча престоява още поне 1 час във фурната, или докато изстине. Общо с подготовката на зеленчуците и нарязването на месото ми отне не повече от 1.30-1.40 часа. Месото и зеленчуците се сготвиха много добре, а сладостта от сливите беше чудесно допълнение. Добър апетит!

четвъртък, 23 юли 2015 г.

Зелена салата с печено цвекло

Харесвам комбинацията от червено цвекло и зелена салата. Понякога я приготвям в салатата на шефа, но този път реших да опитам с печено цвекло. Получи се много вкусна и интересна салата. А част от цвеклото си хапнах само изпечено. Ето я и салатата:


Зелена салата с печено цвекло







1 зелена салата
1 голям домат
2-3 бр. червено цвекло
маслини
черен пипер
ябълков оцет
олио
сол

по желание:
сурови ядки и сирене за поръсване


Цвеклото се измива и почиства с белачка за зеленчуци. Нарязва се на филийки, а след това и на пръчици. Поставя се в тава, върху хартия за печене. Овкусява се със сол и черен пипер и се полива с малко олио. Хубаво се разбърква за да се омасли от всички страни. Пече се в загрята фурна до омекване. Изважда се и се охлажда. През това време се измива зелената салата, подсушава се и се нарязва на лентички. Домата се измива и реже на полумесеци. Зелената салата и домата се подреждат в подходяща чиния и се овкусяват с оцет, олио и сол. Отгоре се поставят маслините и цвеклото, и по желание се добавят ядки и сирене. Приятен апетит!

вторник, 21 юли 2015 г.

Вратни пържоли с мащерка и чесън




От скоро правя плахи опити да въведа сушената мащерка като подправка у дома. До сега винаги не ми се е получавало, явно не съм уцелвала дозата. А пък имам чудесна мащерка брана по склоновете на Източните Родопи, която е дъхава и със силен аромат. Поднових опитите, когато опитах месо подправено с мащерка при наши приятели. Всъщност самото месо не ми хареса, не беше сготвено добре, но аромата и сладостта на мащерката ме плениха. Ето и при мен какво се получи:


Вратни пържоли с мащерка и чесън




10 вратни пържоли
1 ч.л чесън на прах
2 ч.л червен пипер
2 ч.л сушена мащерка
олио
сол


В тавата, в която ще се пече месото се поставят всички подправки, олиото и солта. Разбъркват се, слагат се пържолите отгоре. Всяка пържола се натрива със ароматната смес от двете страни. Овкусените пържоли се поставят в загрята фурна. Пекат се до готовност, като по средата на печенето се обръщат. Получават се много вкусни и апетитни пържоли. Приятен апетит!

понеделник, 20 юли 2015 г.

Крекери с малък помощник



Вкусни крекери направени от детски работливи ръчички. Голямото фъстъче пожела да направим солени бисквитки. И аз нали съм добра мама се захванахме да ги правим. Рецептата е съвсем обикновена,  защото не бях планирала такова нещо, и се наложи да експериментираме. Получиха се интересни солени бисквити. Ето и как ги приготвихме:


Солени крекери



50 гр. масло
2 ч.ч брашно
1ч.ч кисело мляко
1 ч.л хималайска сол
2 ч.л мащерка
1/2 ч.л червен пипер
1/2 ч.л чесън на прах
щипка черен пипер
1 ч.л сода бикарбонат
щипка кимион




Маслото се оставя за 30 минути на стайна температура за да се отпусне. Разбърква се със солта. Содата се прибавя към киселото мляко, оставя се да шупне. Подправките се прибавят към маслената смес, разбърква се и се добавя млечната смес. Накрая се сипва брашното и се замесва тесто. Оставя се да престои в хладилник докато леко се стегне. Разделя се на 2 или 3 топки. Всяка топка се разточва на кора, изрязват се бисквитки. Поставят се в тава върху хартия за печене. Изпичат се в загрята на 200 градуса фурна. Охлаждат си върху решетка. Приятен апетит!

събота, 18 юли 2015 г.

Хляб със суроватка




След като наскоро правих крема сирене отново се сдобих със суроватка. Не исках да я хвърлям, и замесих хляб с нея. Получи се много хубаво и стегнато хлебче. Плътно и много вкусно. Прави се лесно и бързо. От останалата суроватка си направих комбинация от обикновенните палачинки и тези със суроватка. Изобщо ако ви попадне суроватка не я изхвърляйте. Получават се много вкусотии с нейно участие. Ето и продуктите за хлебчето :


Хляб със суроватка





450 гр. бяло брашно
250 мл. суроватка
1 пак. мая
1 с. л захар
1 ч. л сол


Брашното се пресява заедно с маята, захарта и солта. Затоплената суроватка се сипва по малко и се замесва тесто. Меси се докато се усвои цялото брашно. Поставя се в набрашнена купа с капак, и се слага в хладилника. Там престоява цяла нощ, или поне 4 часа. Може да втаса и на стайна температура. Премесва се, оформя се, и се поставя във форма за печене. След като втаса втори път се изпича в загрята на 220 градуса фурна за 10 минути, след това се допича на 200 градуса. Изважда се да изстине на решетка. Разрязва се напълно изстинал. Добър апетит!


петък, 17 юли 2015 г.

Ледени плодови близалки



Идеята за тези близалки дойде, когато големия ми син поиска Данонино за да си направи сладолед на клечка. Взехме го и докато се замразяваше сътворих още ледени плодови близалки. Вътре може да се добави почти всичко, но исках да са максимално лесни и бързи за приготвяне, а също така само с натурални продукти. Ето рецептата:


Ледени плодови близалки





1 нектарина
3 кайсии
1 ч.ч кисело мляко
2-3 с.л мед

Плодовете се измиват и режат на парчета. Киселото мляко и меда се добавят. Всичко се пасира и разлива във формички за сладолед или малки чашки. Моята смес се получи повечко и разсипах и в чашки. Сложих по една дръжка и замразих. Чудесно плодово изкушение. Опитайте!

четвъртък, 16 юли 2015 г.

Млечна фабрика : Лешниково мляко и рецепта



Друг вид ядково мляко, който искам да покажа е млякото от лешници. Много ароматно, с вкус на лешници. Първата комбинация, която ми идва на ум е на тази с какао- истинско шоко изкушение. Обаче аз направих друго. Реших да приготвя зелено смути. Много вкусно, интересно и лесно за приготвяне. Първо приготвих лешниковото мляко. По технологията 3:1(три части вода, една част лешници). Направих го, като накиснах ядките във филтрирана вода от предходната вечер. На сутринта ги смлях с три чаши вода. Пулпа прецедих и изсуших за прибавянето към сладкиши, бонбони, мъфини.




А зеленото смути направих, като наситних магданоз, рукола и копър. Прехвърлих зелениите в дълбок съд заедно с чаша и половина лешниково мляко и пасирах. Останах изненадана и очарована от вкуса. Опитайте!

сряда, 15 юли 2015 г.

Яйчен крем с грис



Нямам никъкъв съзнателен спомен от детската градина относно десертите с грис. Нито пък имам такъв спомен от вкъщи. Извода е, че най вероятно или не съм яла, или че съм го харесвала и не съм се мръщила. Каквато и да е причината, мога да си наваксвам покрай децата. Получи се креместо чудно грисче, а кокосовите стърготини са прекрасно допълнение. Подходящо за хапване по всяко време. Ето и рецептата:




Яйчен крем с грис






1,5 л. прясно мляко
3 жълтъка
1 ч.ч захар
1ч.ч грис
1 ванилова захар


допълнително:
кокосови стърготини
канела


Жълтъците и захарта се разбиват на крем. Млякото се слага на котлона, малко преди да заври се изважда. Гриса се добавя към яйчния крем. Постепенно при неприкъснато разбъркване се налива от топлото мляко към сместа. След това всичко се връща на котлона. Разбърква се до сваряване на десерта. По желание може да се добави кокосови стърготини. Още топъл готовия крем се разсипва в чашки или десертни купички. Поръсва се с канела и се поднася охладен. Да ви е сладко!

вторник, 14 юли 2015 г.

Пилешки бутчета с лук и домати на фурна



Едно типично лятно ястие с много вкус и очарование. Не веднъж съм споделяла, че обичам фурната си. Обичам я, защото тя готви, докато аз си почивам, или се занимавам с децата. Такова е днешното ястие, лесно и вкусно, невероятно сладко от лука и морковите. Ето и как го приготвих.

Пилешки бутчета с лук и домати на фурна




4 пилешки бутчета
6-7 глави лук
2 моркова
5-6 домата
1/2 чаша бульон*
2 ч.л риган
1/2 ч.л. черен пипер
щипка лют червен пипер
олио
сол


Доматите се почистват и нарязват на парченца, лука на полумесеци, морковите на колелца. Поставят се на дъното на тава, овкусяват се със сол, риган, пиперите и бульона. Бутчетата се поставят отгоре, овкусяват се с черен пипер и сол. Полива се със струйка олио. Пече се до готовност във фурна загрята на 220 градуса. Бульона, който  ползвам е концентриран. Получавам го, когато пека месо на фурна, от отделилия се сос. Обикновенно е доста мазен, затова го охлаждам и отделям мазнината, която се е образувала отгоре. Използвам останалия сос като бульон за овкусяване на други ястия. Приятен апетит!

понеделник, 13 юли 2015 г.

Скумрия на фурна с лимонова коричка




Дълго време се чудех как да кръстя рецептата за тази свежа и лимонова рибка на фурна. Много ароматна и вкусна се получи. С минимални усилия, прекрасен резултат. Ето и рецептата:


Скумрия на фурна с лимонова коричка





6 филета от скумрия
1 лимон
5-6 стръка копър
черен пипер
олио
сол


Филетата се поставят в тава върху намаслена хартия за печене. Овкусяват се със сол и черен пипер. В блендер се поставят парченцата от лимона, предварително обелен от корите и бялата обвивка. Добавя се копъра нарязан на едро и малко олио. Пасира се до получаване на паста. С нея се намазват филенцата и се пекат в загрята на 220 градуса фурна. Сервират се с картофена гарнитура и свежа салата. Добър апетит!

неделя, 12 юли 2015 г.

Мъфини с лешници и течен шоколад



Нещо малко, нещо сладко, нещо подходящо за хапване на плажа. Неделя е и отиваме на плаж цялото семейство. И вместо да приготвям сандвичи или други подкрепителни закуски за малки и големи, реших въпроса кардинално. Мъфини, сладки с лешници и течен шоколад, и солени, комбинация от кашкавалените и мъфините със сирене. Получи се перфектната закуска на плажа.


Мъфини с лешници и течен шоколад





2 яйца
1/2 ч. чаша захар
1/2 ч. чаша кисело мляко
1 бакпулвер
1 ванилова захар
4 с.л олио
6 с.л течен шоколад
1 1/2 ч. чаша брашно
1/2 ч. чаша лешници


Лешниците се смилат в чопър на едро, или по дребно. Яйцата се разбиват заедно със захарта, прибавя се киселото мляко и олиото. Измерва се течният шоколад и се прибавя към сместа. Брашното се разбърква с ваниловата захар и бакпулвера. Прибавят се лешниците и всичко се разбърква. В загрята на 200 градуса фурна се изпичат мъфините в подходящи формички. Получават се много вкусни и ароматни. Приятен апетит!

събота, 11 юли 2015 г.

Крем супа с тиквичка и печени червени чушки



Тези дни ми се хапва по лека храна, и затова съм се захванала да си приготвям крем супички. След картофената, следва тази с тиквички и червени чушки. А добавката от печени червени чушки я обогати, и я направи неустоима. Ето и какво сложих в нея:


Крем супа от тиквичка и печени червени чушки




1 зелена тиквичка
2 моркова
1 глава лук
2 печени червени чушки
чесън на прах
магданоз
риган
олио
сол

допълнително:
крутони
печено месо


Морковите и лука се почистват и нарязват на средни парчета. Задушават се в тенжера с малко вода и олио. След това се добавя тиквичката, измита и нарязана на кубчета. Подпровя се със сол, чесън и риган и се налива вода. След като омекнат зеленчуците се прибавя наситнения магданоз и чушките на парченца. Пасира се и се разпределя в купички. Допълва се с домашни крутони и кубчета печено месо. С добавка на свежа салата се получава прекрасен обяд или лека вечеря. Да ви е сладко!

петък, 10 юли 2015 г.

Млечна салата с печени червени чушки



Много харесвам печени червени чушки на салата, но този път реших малко да променя съставките. Имах и домашно крема сирене, и се комбинираха чудесно. Получи се вкусна и интересна салата. Ето и какво сложих:

Млечна салата с печен червени чушки





6-7 печени червени чушки
300-400 гр. крема сирене
3-4 скилидки чесън
сол

допълнително:
маслини
копър
лимон

Чушките се нарязват на парченца. Прибавя се крем сиренето и солта. Скилидките чесън се почистват и пресоват. Добавят се към сместа. Всичко се разбърква и оставя в хладилника да се охлади. По желание може да се добави копър, маслини и малко лимонов сок. Приятен апетит и наздраве!

четвъртък, 9 юли 2015 г.

Сушен зелен лук



Знам, че не е момента на зеления лук, но на мен преди време ми донесоха известно количество, и реших да запиша как го съхранявам последните две години. Когато видях сушения лук при Пепи, не ми вдъхна доверие, но все пак реших да изсуша за проба. Пробата се оказа много успешна, и всеки път когато пека цяло парче месо се сещам за него. И става вкусно. Вече съм показвала в какво най-вече го употребявам. Това са двете ми рецепти за печено цяло парче месо- Меденото свинско в плик и Свински печен врат. Тепърва предстоят нови опити. Не съм и предполагала как един обикновен зелен лук може да промени вкуса на ястието. 




Ето и как го приготвям. Използва се само зелените стебла на лука, но понякога режа и част от бялата както е в случая. След като се измие пресния лук се подсушава от водата, и се нарязва на ситно. Поставя се върху хартия за печене и се суши на слънце. Ако няма силно слънце, може да се изсуши във фурната на 50 градуса. Периодично се разбърква. Изсушения лук се съхранява в затворен буркан. Лукът е невероятно вкусна добавка към подправките за различни меса -ароматно, вкусно, лесно!