Търсене в този блог

събота, 30 януари 2016 г.

Гъби с ориз



Вкъщи, докато част от семейството си похапват Пиле с кисело зеле, други предпочитат гъби с ориз. Ако изключим маслото накрая, се получава чудесно постно ястие. Приготвя се лесно и бързо, и е много вкусно. Най често го приготвям на котлон, но понякога пъхам всичко във фурната,  без предварителна обработка. Получава се и по двата начина.

Гъби с ориз




250 гр. печурки
1 ч.ч ориз
1 глава лук
1/2 ч.ч бяло вино
1 ч.л риган
бучка масло
олио
сол


Гъбите и лука се почистват и нарязват. Гъбите на филийки, лука на ситни кубчета.
В незалепваща тенжера се задушават първо лука, а след това гъбите. Накрая се прибавя ориза, посолява се и овкусява с риган. Налива се виното. Разбърква се почти постоянно. След като виното се изпари се налива на части вода или бульон. Опитва се, когато ориза е готов се изключва. Слага се бучка масло, разбърква се и се поставя капак. Оставя се да си почине 10 минути преди поднасяне. Приятен апетит!

петък, 29 януари 2016 г.

Пиле с кисело зеле и ориз



Едно традиционно зимно ястие, което включва ферментирало зеле. Зная, че е най-полезно да се хапва на салата, и без термична обработка. Но ястието е много вкусно, и е прекрасно за разнообразяване на трапезата. Приготвя се много лесно, а след това фурната свършва останалото. Ето и как го приготвям:


Пиле с кисело зеле и ориз





4 пилешки бутчета
1/2 кисела зелка
1,5 ч.ч ориз
1 ч.ч зелев сок
1/2 ч.ч бяло вино
1-2 ч.л риган
15-20 зърна черен пипер
1,5 ч.ч вода
олио


Киселата зелка се нарязва на ситно. Оризът се измива под течаща вода. В глинен гювеч се поставя зелето, ориза, черния пипер и ригана. Разбърква се добре. Отгоре се подреждат пилешките бутчета(ако са много големи, може предварително да се сварят), като леко се посоляват. Сипва се малко мазнина, зелевия сок, виното и вода до бутчетата. Затваря се с капак, и се поставя в студена фурна, вкючена на 200 градуса. След първия час се намалява на 160-180 градуса, пече се до готовност. Последните 10-15 минути се запича без капак, за приятен загар на пилето. Приятен апетит! 

сряда, 27 януари 2016 г.

Попкорн салата



Заглавието казва всичко. Идеята ми е за хрупкава нотка към любимата зеленчукова салата. Много обичам салата с крутони, а тук ефекта е същия. Даже по голям, ако съдя по учудените физиономии вкъщи. Оказа се, че не съм открила топлата вода, и има много вариации на Попкорн салати. Това само ме радва, защото тепърва ще опитвам различни комбинации. Ето го и моето предложение:


Попкорн салата





50 гр. бейби спанак
2 моркова
1 червено цвекло
20-30 гр. царевица за пуканки
сока от един лимон
2-3 с.л зехтин
1 ч.л мед
сол на вкус



Спанака се измива и изцежда от излишната вода. Цвеклото и морковите се почистват и нарязват на ленти или колелца. Запичат се на сух или грил тиган. Приготвя се дресинга от лимонов сок, зехтин, мед и сол. Когато зеленчуците се извадят се заливат с част от дресинга. Пуканките се поставят в тенжерка с малко мазнина. Загряват се и се разклащат, докато се изпукат всички пуканки. Посоляват се. Салатата се сглобява, като най отдолу се поставя спанака. Отгоре се подреждат охладените моркови и цвекло. Пуканките се поставят отгоре. Овкусява се преди поднасяне. Приятен апетит!

вторник, 26 януари 2016 г.

Царевични палачинки



Отново е време за закуска, и чуденката ми е голяма. Какво да бъде днес? Решавам, че скоро не съм приготвяла палачинки. Отварям шкафа, а там най в дъното стои един отворен пакет пълнозърнесто брашно от царевица. Решавам, че е крайно време да се опитам да го привърша. Е не ми се получи и този път, но следващия със сигурност ;) . Ето и какви палачинки забърках:


Царевични палачинки





2 ч.ч царевично брашно
1 ч.ч бяло брашно
1 ч.ч прясно мляко
2 ч.ч вода
1 голямо яйце
1/3 ч.л сода бикарбонат
1/3 ч.л сол
1 ч.л захар
бучка масло


Брашната се пресяват през едро сито, което да отдели само червените люспи от царевичното брашно. Прибавят се содата, солта и захарта. С вилица се разбърква яйцето и се прибавя, и отново се разбърква. Млякото се затопля, и се добавя към сместа. Постепенно се налива и водата, като се следи за гъстота на тестото. Оставя се настрани да си почине малко. В незалепващ тиган, намазан с масло се изпичат палачинки, които след изваждане се намазват с бучката масло. Гарнират се с плодове, сладко или сирене. Приятен апетит!

понеделник, 25 януари 2016 г.

Супа със сушени гъби



След празниците ми се хапва нещо леко. Искам течна храна, искам супа. Обаче супата да е без месо, но да е ароматна и различна. И точно тук ми хрумва идеята за гъбена супа, но не обикновенна супа. Не искам супа с печурки, а такава със сушени гъби. Сещам се за сушената манатарка в шкафа, чудесна идея ;) ще я използвам. Бързо проверявам наличните зеленчуци и подправки,  и накрая имам цяла тенжерка с вкусна супа.  Ето я и рецептата :



Супа със сушени гъби





50 гр. сушени гъби ( при мен само манатарки)
1 морков
1 глава лук
1 к.ч ориз
1/2 ч.л куркума
1/2 ч.л червен пипер
1/2 ч.л чесън на прах
щипка лют червен пипер
бучка масло
олио
сол


Гъбите се измиват и нарязват на дребни парченца. Морковът се почиства и настъргва на средно ренде. Лука се нарязва на ситни кубчета. В малко мазнина се задушават лука и моркова. Прибавят се парченцата гъби. Посолява се и се подправя, налива се вода. След като супата заври се прибавя ориз. Разбърква се често, докато всичко се свари добре. Супата се изключва и се прибавя бучка масло. Разбърква се докато се разтопи. Приятен апетит!

петък, 22 януари 2016 г.

Мини питки Рози и ЧРД



Татко днес е рожденник! Да ми е жив и здрав, спокоен и търпелив, и все така грижовен и добър баща, съпруг и дядо! Бъди щастлив и усмихнат, тате!




Миналата година му приготвих питка, тази година ми се искаше да приготвя торта. Но така и не успях да се организирам, и отново в последния момент реших този път да са вариант на мини питки. Поразрових се в мрежата, открих едно много симпатично оформяне и запретнах ръкави.
Ето и рецептата :


Мини питки Рози



2 яйца
1 ч.ч прясно мляко
3/4 ч.ч кисело мляко
60 гр. масло
7гр. суха мая
750 гр. брашно
1,5 с.л захар
1 ч.л сол




Маята се поставя в купа, заедно със захарта и 2 с.л брашно. Прибавя се затопленото прясно мляко. Оставя се настрани да шупне.
Брашното се пресява, прибавя се солта. Киселото мляко и шупналата мая се добавят към леко разбитите белтъци и единия жълтък.
Към течните съставки постепенно се прибавя брашното. Омесва се еластично тесто. Маслото трябва да е меко. Прибавя се на три пъти към тестото, като се премесва след всяко прибавяне. Добре омесеното тесто се оставя в купа и се покрива с кърпа. След като втаса се разделя на три или четири. Всяка топка се разточва на кора, и се изрязват кръгчета, с по-голяма формичка. Всяко кръгче се срязва от четирите страни, като средата остава цяла. Върху неразрязанана част се поставя по едно зарче сирене, кашкавал или сладко, и се прихлупват лисчетата на розата. Така приготвените розички се поставят в хартиени капсулки, а след това и във форма за мъфини. Оставят се да втасат, намазват се с жълтък смесен с малко олио и се пекат в загрята на 200 градуса фурна. Охлаждат се върху решетка. Приятен апетит!

четвъртък, 21 януари 2016 г.

Свинско със зеленчуци на фурна



Поредното много вкусно свинско месо, приготвено в глинен гювеч. Приготвя се бързо, пече се бавно, и може да нахрани повече хора. Може да се сервира с гарнитура, но и само така в компанията на чаша вино и малко хляб е прекрасно. За делник или празник, ястието е подходящо за всички, които обичат свинско задушено. Ето и как да си го приготвите:


Свинско със зеленчуци на фурна





2 кг. свинско месо
2 големи моркова
8 глави лук
70 гр. сушена манатарка
2 с.л сушен зелен лук
2 с.л сушен риган
1 с.л червен пипер
1/2 ч.л черен пипер
1 ч.ч червено вино
олио
сол



Свинското месо(аз използвах от бут, но с врат също ще се получи чудесно) се реже на парчета и се задушава в малко мазнина. Лука и морковите се белят и режат на едро. На дъното на глинен гювеч се поставят лука и морковите. Сушената манатарка се измива и наситнява. Прибавят се подправките, сушения лук и всичко се разбърква. Отгоре се разпределя месото и виното. Пече се в незагрята фурна, която се включва на 220 градуса. След час и половина се проверява. Гювеча се пече до готовност на месото. Приятен апетит!

вторник, 19 януари 2016 г.

Лимонови мъфини със сметана и шоколад



Сдобих се с голямо количество домашно отгледани лимони, които не са третирани с нищо. И започвам да експериментирам, и смело да ги въвличам в различни вкусни съчетания, като не пропускам и кората. Тя е много ароматна и свежа, и не се тревожа за химическия й състав. Това са единствените лимони, които не се притеснявам да дам и на малкото фъстъче, необелени. Рецептата е за лимонови мъфини, които приготвих:


Лимонови мъфини със сметана и шоколад





2 яйца
1 ч.ч захар
200 гр. заквасена сметана
2 ч.ч брашно
1 бакпулвер
50 гр. масло
3 с.л олио
1 с.л лимонова захар*
3-4 с.л какао Нескуик
50 гр. черен шоколад


Яйцата се разбиват със захарта. Прибавя се сметаната, олиото и разтопеното масло. Бакпулверът и какаото се смесват с брашното. Брашното и лимоновата захар се прибавят към сместа. Накрая се добавя и разтопеният шоколад. Сместа се разпределя във форма за мъфини, предварително застлани с хартиени капсулки или в силиконови формички. Пекат се в загрята на 200 градуса фурна. Охлаждат се върху решетка. Приятен апетит!

* Лимоновата захар приготвям, като смесвам кората на един-два лимона, тънко обелени, с 2-3 супени лъжици захар. Всичко наситнявам в малък чопър. Съхранявам останалото количество в хладилник.



понеделник, 18 януари 2016 г.

Рулца от пъстърва с намачкани картофи



Преди време в едно малко ресторантче си поръчах такива рулца от пъстърва. Много ми харесаха, и се опитах да ги повторя вкъщи. Получиха се прекрасни! Идеално ястие за лека вечеря, в приятната компания на виното на татко. Ето и как ги приготвих :

Рулца от пъстърва с намачкани картофи




2 пъстърви
2 лимона
1 ч.л мед
стръкчета копър
черен пипер
олио
сол


500 гр картофи
черен пипер
олио
сол


Рибата се почиства и се оформят филета. В купа се разбъркват сока от един лимон, меда и подправките. Филетата се намазват със сместа и се оставят 30 минути на хладно. От втория лимон се нарязват колелца, които се разделят на две. Във всяко парче риба се поставят стръкчета копър и по 1-2 резенчета лимон. Навиват се рулца, като се започва от опашката. Забождат се с шишчетата,  и се прехвърлят в тава за печене. Хубаво е да е покрита с хартия за печене,  или добре омаслена.
Картофите се белят и поставят в тенжера. Варят се докато омекнат леко и станат почти готови. Изваждат се в тавата при рибата. Всяко картофче се притиска отгоре, докато се напука. Овкусяват се със сол и черен пипер. Могат да се ползват и други любими подправки. Картофите и рибката се поливат с олио. Пекат се в загрята на 220 градуса фурна до готовност. Сервира се със свежа салата. Приятен апетит!

петък, 15 януари 2016 г.

Пилешко с брюкселско зеле и сос от манатарки



Когато видях в магазина брюкселското зеле, веднага към него "приших" пилешкото месо. Към тях направих едно леко сосче с манатарки, което много добре се включи в комбинацията. Пържолките се получиха тънки и сочни, и много добре овкусени. На финала имах бърза вечеря, малко по-различна, но много вкусна! 

Пилешко с брюкселско зеле и сос от манатарки






3 бр. пилешко филе
2 ч.л майорана
1 ч.л чесън на прах
1/2 ч.л черен пипер
1/3 ч.л лют червен пипер
олио
сол


30 гр. сушена манатарка
2-3 с.л брашно
1/2 ч.л чесън на прах
щипка черен пипер
олио
сол


500 гр брюкселско зеле
лимонов сок
сол


Брюкселско зеле се почиства от горните листенца и се измива. Сварява се на пара или в малко вода докато омекне. Посолява се и се полива с прясно изцеден лимонов сок. 
Пилешкото филе се срязва на половина. Овкусява се с подправките и се изтънява с подходящ чук. В незалепващ тиган, с малко мазнина се изпича от двете страни. 
Манатарките се измиват добре и се накисват във вода. След това се накълцват на ситно и запържват в малко мазнина. Прибавя се брашното, и когато порозовее се разрежда с вода, бульон или прясно мляко. Готви се няколко минути и се оттегля от огъня. 
Ястието се сглобава преди поднасяне. Приятен апетит! 

четвъртък, 14 януари 2016 г.

Кокоски и една година Пекарната на мама Теди



Всъщност, никога не съм можела да правя равносметки. Винаги съм приемала живота си като низ от изпитания и награди. Стискам зъби за да премина трудното, и не се радвам толкова много на хубавото. Умереност в чувствата. Пък и за всяко хубаво нещо в живота си съм платила цената.
Кулинарният блог за мен е начин да си покажа, че живея, че се справям, че има разнообразие в живота ми. Направих го с терапевтична цел, която да ме измъкне от сивото, скучното и еднообразното. Начин да вкарам много усмивки, позитивни мисли и чувства в сърцето си. А то се оказа по-хубаво от колкото го мислех ;).



Покрай блога създадох няколко виртуални приятелства, които ме карат да се усмихвам и стоплят сърцето ми. Благодаря ви приятели, бъдете щастливи като мен!
Ще почерпя с едни лесни кокоски, при мен количествата са тези:


Кокоски





3 яйца размер М
200 гр. кокосови стърготини
200 гр. захар
1 ампула ванилия
източник




Фурната се загрява на 180 градуса с вентилатор. В купа се разбъркват яйцата със захарта. Разбърква се с вилица,  няма нужда от миксер. Прибавя се ванилията и кокосовите стърготини. Овалват се топчета с навлажнени ръце. Подреждат се в тава постлана с хартия за печене. Изпичат се за 10-15 минути. По желание могат да се украсят с шоколад. Приятен апетит!

понеделник, 11 януари 2016 г.

Музей на восъчните фигури Велико Търново

Силно въздействащ, мистичен и много различен от всички музеи, които съм посетила. Музея на восъчните фигури във Велико Търново обединява фигури на велики владетели и обикновени хора представящи занаятите в миналото. Направени са изключително въздействащи и много реалистични. Има мултимедийни табла, от които може да се прочетат исторически факти и важни събития.











петък, 8 януари 2016 г.

Супа с чери домати и картофи



В това студено време постоянно се въртя в кухнята и се чудя какво да сготвя. Искам нещо топло и сгряващо, но и да е много леко и вкусно. Не ми се хапва месо, по празниците имаше много от него. Искам да сготвя супа, доматена супа. Отварям шкафа с провизиите, и отвътре ме чака най-страхотния буркан с консервирани чери домати. Татко ги е затворил и консервирал, специално за мен. Нали го накарах да посее, после не можах да си ги взема, и накрая станаха на консерви ;) . Ето я и супата:


Супа с чери домати и картофи





4 картофа
1 (800 мл.) буркан консерва чери домати
(или 200-300 гр. чери домати +
1 ч.ч доматен сок)
1/2 стрък праз
1/2 ч.л ронен джоджен
щипка черен пипер
щипка червен пипер
3-4 с.л олио
сол


Празът се почиства и реже на ситно. Картофите се белят и режат на кубчета. Задушава се праза в малко олио,  прибавят се картофите. Посолява се и подправя. Налива се вода да покрие зеленчуците. Когато картофите са полуготови се прибавят черитата с доматения сок. Супата се доварява. Поднася се с наситнен магданоз. Приятен апетит!

четвъртък, 7 януари 2016 г.

Фокача със зелено песто

Фокача със зелено песто



тесто:
500 гр. брашно
7 гр. суха мая
1 яйце
200 мл. кисело мляко с каймак*
100 мл. топла вода
1 с.л захар
1 ч.л сол

за пестото:
1 връзка магданоз
50 гр. орехи
2 скилидки чесън
зехтин
сол




Брашното,  заедно с маята, захарта и солта се пресяват. Постепенно се прибавят млякото, водата и яйцето. Омесва се еластично тесто. Оставя се настрани покрито да втасва. Втасалото тесто се разделя на две или три топки. Всяка топка се разточва в кръгла или правоъгълна форма.
Продуктите за пестото се пасират или смилат в кухненски робот.  С част от полученото се намазват фокачите.
Пекат се в загрята на 220 градуса фурна до готовност. Приятен апетит!
* Моето кисело мляко е домашно и с каймак. Ако нямате такова, може да се замени с кисело мляко с висок процент масленост, смесено с лъжичка или две масло.

сряда, 6 януари 2016 г.

Зимна Трявна

Хрупкав сняг под ботушките, заскрежени прозорчета и покриви, щастливи тичащи деца. Татковци и майки возят децата в шейните, правят опити за снежен човек. Зимна приказка в прекрасната Трявна. Малки улички в Стария град, изписани къщи, сгушени механи и сняг и снежинки. Ето как видях зимна Трявна:


















Прекрасни снежни дни!