Търсене в този блог

вторник, 26 юли 2016 г.

Маскарпоне крем с бишкоти



Едно лесно и бързо кремче с бишкоти и маскарпоне. Признавам си, до сега не съм опитвала маскарпоне, и чудейки се в какво да го вложа, реших да е най обикновено кремче. С минимални усилия се получи чудесен и вкусен десерт. Само малко търпение трябва да има, за за може да му се насладите добре охладено. Ето и продуктите :


Маскарпоне крем с бишкоти





250 гр. маскарпоне
450 гр. заквасена сметана
200 гр. кисело мляко
3 с.л мед
2 пак. ванилова захар
6 бишкоти
2 праскови



В купа се поставят маскарпонето, сметаната и киселото мляко. Прибавят се ванилиите и меда. Разбърква се с миксер докато се смеси всичко добре. Опитва се, ако има нужда допълнително се добавя още мед.




Бишкотите се нарязват на три парчета. Прасковите се почистват,  нарязват се няколко резена за украса. Ако са добре узрели кората може да се обели. Останалите праскови се нарязват на кубчета. На дъното на чаши или купички се поставят от нарязаните на кубчета праскови. Отгоре се покрива с крем. Поставят се по две парчета бишкоти,  след това още малко крем. Отгоре се украсява с парче бишкота и резен праскова. Поднасят се добре охладени. Приятен апетит!

понеделник, 25 юли 2016 г.

Пилешко филе със сладко кисел сос


Едно от най-популярни китайски ястия е пиле в сладко-кисел сос. Признавам си и аз много го харесвам, но никога не ми е хрумвало, че мога да го приготвя у дома. Така си мислех до последния път, когато го хапвах и ме обзе желание да опитам. Не се получи както в китайския ресторант, но въпреки това се хареса вкъщи. Ястието се получи доста пикантно.


Пилешко филе със сладко кисел сос



500 гр. пилешко филе
2 белтъка
3 с.л брашно с връх
1/3 ч.л джинджифил на прах
1/3 ч.л бял пипер
олио
сол


за соса:
8 с.л кетчуп
2 с.л оцет
1 с.л захар
15 с.л вода
2 с.л брашно
сол



Пилешкото месо се нарязва на хапки и се поставя в купа. В друга купа се разбиват белтъците на сняг, прибавят се подправките и брашното. Пилешкото се маринова в сместа. След 20-30 минути се изпържва в загрята мазнина, като всяка хапка се отделя и пуска във врящото олио. Обръщат се и от другата страна за да се зачервят. Приготвянето на соса е много лесно. Всички съставки се смесват в касерола и се загряват. Захарта трябва да се разтопи в топлия сос. С готовия сос се заливат хапките и се поднася веднага. Приятен апетит!  

четвъртък, 21 юли 2016 г.

Яхния с пилешко месо



Една от любимите яхнийки у дома. Обикновенно я приготвям със свинско месо и консервирани домати. Но когато ми пратят хубави домашни домати, я приготвям по този начин. Много малко продукти, но много вкусно и засищащо ястие. А сосчето е уникално вкусно, "изяжда" доста хляб ;)


Яхния с пилешко месо



500 гр. пилешко месо
4 глави лук
5-6 домата
1/2 ч.л захар
1 ч.л риган
1 ч.л червен пипер
олио
сол





Пилешкото месо се нарязва на хапки. Лука се почиства и реже на кубчета. Доматите се почистват и белят. Нарязват се също на кубчета. В тенжера се задушава лука в мазнината, и когато омекне се прибавя захарта. Добавя се месото, и когато смени цвета си, се прибавят подправките и се посолява. Накрая се сипват доматите. Ястието се готви на тих огън, под капак, докато месото стане готово. При поднасяне се поръсва с магданоз. Приятен апетит!

сряда, 20 юли 2016 г.

Шницели със сос от манатарки

 

Шницели със сос от манатарки




свинско месо, нарязано на тънки 4-5 милиметрови филийки
2 яйца
5-6 с.л с връх брашно
щипка кимион
щипка черен пипер
олио
сол


за соса:
40 гр. сушена манатарка
2 с.л брашно
щипка кимион
щипка черен пипер
олио
сол





В дълбока чиния се сипва брашното и се прибавя малко сол. В друга чиния се разбиват яйцата, заедно с черния пипер, кимиона и малко сол. Загрява се мазнина в подходящ съд. Месото се потопява първо в брашно,  след това в яйце, и накрая пак в брашно. Така приготвените шницели се пържат в силно загрятата мазнина от двете страни. 
Манатарките се накисват в топла вода. В касерола се сипва малко мазнина.  Прибавят се отцедените и наситнени манатарки. Запържват се за няколко минути,  прибавя се водата от накисването на манатарките. Ако има нужда се добавя още малко вода. Когато сместа заври се прибавя на тънка струйка брашното разредено с малко студена вода. Разбърква се докато заври, овкусява се със сол и подправки. 
Готовите шницели се сервират със соса и резен лимон. Приятен апетит!


петък, 15 юли 2016 г.

Руло с кайма, бекон и шунка



Колкото и да ми е топло, и да не ми се готви, толкова по гладен е народа вкъщи. Явно има някаква зависимост. И не искат едно нещо, а обикновено по няколко различни манджи. Този път реших да разнообразя традиционното Руло Стефани с месно руло. Получи се много вкусно. Успях да почерпя и племениците ми с него, изяде се и се хареса. В интернет има много варианти, аз използвах наличните ми продукти. Получи се много добре. Ето и как го приготвих :


Руло с кайма, бекон и шунка




1 кг. кайма
250 гр. кафява печурка
2 глави лук
2 моркова
ленти бекон
резени шунка
черен пипер
чесън на прах
кимион
сминдух
чубрица
риган
олио
сол



Лукът и гъбите се измиват и почистват. Нарязват се на кубчета. В тиган се задушава лука, докато омекне и се карамелизира. Изважда се, и на негово място се слагат гъбите. Готвят се до готовност. Морковите се насъргват на ситно ренде. В подходящ съд се смесва каймата, гъбите, лука и морковите. Овкусява се със сол и подправки. Оставя се настрани да престои 20-30 минути,  или в хладилника за през нощта. Във форма за руло се поставя хартия за печене. Върху нея се подреждат ленти бекон,  така че да се подават от формата. Половината кайма се изсипва, нареждат се резени шунка или друг подобен колбас. След това се изсипва и останалата кайма. Заглажда се и се покрива със старчащите краища на бекона. Завива се с хартията за печене. Пече се в загрята на 220 градуса фурна за 40-50 минути, или до готовност. След като се извади от фурната внимателно се пресипва отделената течност в друг съд. Изважда се рулото и се нарязва на парчета. Сервира се със зеленчукова гарнитура. Приятен апетит!

четвъртък, 14 юли 2016 г.

Сангрия в бутилка



Какво по хубаво от чаша студена домашна сангрия, докато се излежаваш на пясъка? По хубавото е да имаш две такива бутилки, изпотени и свежи, и приятели, с които да ги споделиш!
Не бях опитвала сангрия, докато не получих покана за рожден ден край басейна на приятели. Домакинята беше направила чудесна сангрия, която много ми хареса. Разпитах за рецептата, и реших да я приготвя в моя версия.
На мен ми хрумна идеята да я направя в бутилки за лесно пренасяне и съхранение. Плодовете подбрах според наличностите вкъщи, но могат да бъдат различни от моите. Най-важното е виното да е хубаво,  като не е задължително да е скъпо.


Сангрия в бутилка





400 мл. червено вино
50-100 мл. бял ром
500 мл. спрайт
1 лимон
1 портокал
1 праскова
1 нектарина
1 ябълка
2 пръчки канела
захар или мед по желание
бутилки с широко гърло


Лимона и портокала се разделят на две половини. Половината лимон и половината портокал се изцеждат. Смесват се с червеното вино, рома и спрайта. Опитва се, ако не е достатъчно сладко може да се подслади с мед или захар. Всички останали плодове се нарязват на резени и се разпределят в бутилки с широко гърло. След това се заливат с приготвената сангрия. Охлаждат се в хладилник за няколко часа. Сервира се с част от плодовете. Наздраве!

сряда, 13 юли 2016 г.

Бутер тарта с круши



Една много лесна и вкусна рецепта, която видях при Ева и при Вили, и която се изкуших да приготвя. Аз обаче я направих малко по различно,  и максимално лесно. Използвах желе от дюли и се получи прекрасно. А когато я сервирах леко топла със сладолед стана уникален десерт.



Бутер тарта с круши






400 гр. бутер тесто
2 с.л желе от дюли
1-2 круши
захар за поръсване


Бутер тестото се размразява и се разточва върху хартия за печене. Оформя се лек ръб. Крушите се нарязват на тънки резени. Подреждат се отгоре и се намазва с желето, разредено с малко вода. Поръсва се с кристална захар. Пече се в загрята на 220 градуса фурна до зачервяване. Охлажда се. Сервира се леко топла с топка сладолед. Приятен апетит!

събота, 9 юли 2016 г.

Кайсиеви палачинки



Една от любимите закуски на моето семейство са палачинките. Правят се лесно, и се хапват бързо. Дозата е малка, за две детски порции. Идеалната съботна закуска. Продуктите също не са много. Кайсиите трябва да са добре узрели и омекнали. Децата ги нападнаха много бързо, и едва успях да заделя няколко за снимка ;)


Кайсиеви палачинки






1 яйце
3/4 ч.ч кисело мляко
1/4 ч.ч вода
3/4 ч.ч брашно
1 ч.л бакпулвер
1/2 ч.л сол
1 ч.л захар
5 кайсии




В купата на пасатор се поставя яйцето, заедно с киселото мляко и водата. Прибавят се почистените от костилките кайсии и сместа се пасира. На части се прибавя брашното смесено с бакпулвера,  захарта и солта. Отново се пасира и при нужда сместа се коригира с още малко брашно или вода. Палачинките се изпичат от двете страни върху леко омазнен тиган. Могат да се приготвят и мини палачинки от сместа, както ги приготвих аз. Приятен апетит!

понеделник, 4 юли 2016 г.

Лимонада с джанки



Лятото е сезонът, когато всички ни приканват да пием повече течности, най вече вода. Обаче идва един момент, когато нито ти се пие вода, нито ти е вкусна. В тези моменти предпочитам да правя домашни лимонади, които много се харесват на всички вкъщи. Лимонадата с джанки изисква малко предварителна подготовка, но затова пък е изключително свежа и прекрасна. Ето я и нея :


Лимонада с джанки



300 гр. зелени джанки
2 лимона
5 с.л захар
1.2 л. вода




Водата, заедно с измитите джанки се слага да заври. Прибавя се захарта и се разбърква. След завирането се обира пяната с решетъчна лъжица. Джанките трябва да омекнат и да се сварят. Когато това се случи, компота от джанки се прецежда през цедка за да се отделят ципите и костилките. Може да се пасира след това и течността се охлажда. Прибавя се изцедения лимонов сок. Ако има нужда се подслажда допълнително. Сервира се с кубчета лед. Наздраве!