Много любима бабина гозба. Всяко лято, когато станеха патладжаните баба правеше това обикновенно, но много вкусно ястие. Това беше и една от първите манджи, които се научих да приготвям. Но стига толкова приказки, ето я рецептата:
Лятна манджа
2 патладжана
2-3 чушки
5-6 домата
1 глава чесън
3-4 глави лук
черен пипер
червен лют пипер
риган
олио
сол
Първо се приготвят зеленчуците. Патладжаните се мият, белят и режат на кубчета. Поставят се в купа, посоляват се и се заливат с вода. Отгоре се поставя чиния, която да държи всички парченца под вода. Чушките се почистват и се нарязват на квадратчета. Лука се бели и реже на полумесеци. Чесъна се били и оставя цял. Доматите се почистват и нарязват на кубчета. В загрята тенжера се налива олио и малко вода и се задушава лука. Когато омекне се добавя чесъна, последвано от чушките. Патладжана се изплаква и се прибавя в тенжерата. Когато и той омекне се прибавят доматите. Подправя се ястието и се готви до сваряване на зеленчуците. По желание се поръсва с магданоз. Вкусно е както топло, така и студено. Приятен апетит!
Теди,
ОтговорИзтриванетова лятно ястие навремето запечатвахме и за зимата.Но днес вече го правим от време на време и то само през лятото.Много вкусно става с пресни сезонни зеленчуци.
Поздрави !
Така е Ели, и аз много го харесвам през лятото, когато са станали градинските зеленчуци. Весел петък!
ИзтриванеЛюбими са ми и на мен тези летни манджички, всеки ги приготвя по бабината рецепта и ухаят на уют! Прекрасно предложение. Поздрави!
ОтговорИзтриванеМного точно казано Кате, наистина ухае на уют! Слънчев петък!
ИзтриванеКакто е рекла Ленчето, на времето си го консервирахме за зимата. Сега като ги има продуктите, кажи речи, цяла година, даже и не се сещаме за него. Благодаря, че ме подсети - ще стане страхотна гарнитура към някоя мръФка
ОтговорИзтриванеИ моите мъже така си я хапват, като гарнитура ;)
Изтриване