сряда, 8 юли 2015 г.

Черешов чиизкейк



Да го покажа в мое изпълнение, преди да са свършили черешите. Още щом го зърнах при Пепи, запретнах ръкави да го направя. Обикновенно не поддържам гамата млечни за чийзкейк вкъщи, затова се забавих с приготвянето. Пък и това е първият ми чийзкейк, който правя. Не го изчаках хубаво да стегне, пък и малко се смесиха черешовата и млечната смес, най вероятно защото не бяха добре охладени. Така става, определено си е каляване на нервите и търпението. И въпреки това, ето сладкиша:


Черешов чиизкейк





Основа:
230 гр. какаови бисквити
100 гр. едро смлени ядки
100 гр. масло
1 яйце

За млечния пласт:
200 гр. крема сирене
200 мл.течна сметана
200 гр заквасена сметана
8 с.л. пудра захар
2-3 с.л течен мед
1 ч.л. желатин (5гр.)

За заливката:
500-600 г изчистени череши
7-8 с.л. захар
1 ч.л. желатин (5гр)
източник


Първо се смилат бисквитите и ядките в блендер, прибавя се яйцето и маслото. В разкопчаваща се форма за торта се изсипва сместа, като предварително хубаво сме омаслили формата. Пече се в загрята на 180 градуса фурна за 10 минути. Охлажда се подложката и се прехвърля в подходяща чиния. Разкопчаващия се пръстен се поставя около блата и се закопчава. С миксер се разбива течната сметана, в отделна купа се разбъркват крема сиренето, заквасената сметана и захарта. Двете смеси се обединяват. Желатина се накисва в малко студена вода, след като набъбне се загрява докато се разтопи, и се разбърква хубаво с млечната смес. Сместа се изсипва върху блата и се слага в хладилник да стегне за 2-3 часа. През това време черешите се почистват от костилките, поръсват се със захарта и 2-3 с.л. вода. Слагат се на котлона да поврят 3-4 минути, или докато леко сменят цвета си. Когато леко се охладят към тях се добавя разтворения и набъбнал желатин. Разбърква се хубаво и се оставя да се охлади. Когато леко започне да се желира се изсипва във формата върху млечната смес. Оставя се в хладилника за 4 часа или цяла нощ.

Няма коментари:

Публикуване на коментар