Още щом цъфна бадема на моята улица, ми хрумна идеята за бадемов сладкиш. Толкова аромат и свежест носят тези малки, кокетни листенца. Истинска бяла феерия. Помислих с какво мога да го съчетая, и идеята се оформи. Ананас на шайби, чудесно допълни основната композиция, а карамела направи сладкиша много изкушаващ и апетитен. Истински празник!
Бадемов кейк с ананас
6 яйца
200 гр. захар
130 гр. брашно
125 гр. масло
1/2 ч.ч ечемичени ядки
1 ч.ч белени бадеми
1 ванилова захар
7 шайби ананас от консерва
2 ч.л бакпулвер
100 гр захар за карамела
Приготвя се форма за торта 28 сантиметра, откопчаваща се. На дъното се поставя хартия за печене. Върху нея се намаслява, а също и по стените. От захарта за карамела се приготвя карамел, който се разпределя на дъното на формата. Отгоре се нареждат седем шайби от консерва ананас.
Бадемите се запичат в сух тиган, докато получат апетитен загар. Смилат се на дребни парченца.
Ечемичените ядки могат да се оставят цели, или също да се натрошат на по ситно.
Яйцата се разбиват с щипка сол. Постепенно се прибавя захарта и стопеното масло.
В купа се смесват брашното, бадемите, ечемика, бакпулвера и ванилията. Лъжица по лъжица от тях се прибавя към яйчната смес, докато се разбива с миксер.
Върху парченцата ананас се изсипва тестото. Пече се в загрята на 180 градуса фурна. Проверява се с клечка. След изваждане се охлажда за 15 минути. Кейка се обръща върху подходяща чиния. Приятен апетит!
ТЕДИ,
ОтговорИзтриванепрекрасен е сладкиша.Веднага го записвам.Правим подобен с праскови, но ананасът и бадемите са страхотно предложение.
Поздрави !
Ели, наистина комбинацията бадеми и ананас се оказа много сполучлива и вкусна. А ечемика придаде чудесна хрупкавост ;) Усмихнат ден!
ИзтриванеНикога не съм виждала цъфнал бадем:(, сладкиша обаче си представям как ухае...
ОтговорИзтриванеВеси, много нежен е бадемовия аромат. Поогледай се, може да има бадем покрай теб. Хубав неделен ден!
Изтриване