Отваряйки шкафа попаднах на позабравен пакет със сушени сини сливи. Помислих какво да ги правя, но бях намислила да приготвям леща. Тогава реших да ги включа в рецептата, и не сбърках. Получи се много приятна леща, с приятната сладост на сините сливи, истински разкош. Ето и как я приготвих:
Леща със сушени сини сливи
1 ч.ч зелена френска леща
150 гр. сушени сини сливи без костилки
1 морков
1-2 домата
1 глава лук
5-6 скилидки чесън
1 ч.л червен пипер
1 ч.л джоджен
1 ч.л универсална подправка*
олио
сол
В тенжера се слага вода да заври. През това време лука се реже на ситно, моркова се насъргва, а чесъна се бели. Зеленчуците се прибавят, овкусява се със сол и подправки. Прибавя се олиото. Лещата се измива и се прибавя към заврялата вода. След като отново заври се прибавят накиснатите за 10-15 минути в топла вода сини сливи. Оставя се лещата и сливите да се сваряти след това се прибавят нарязаните на ситно домати. Готви се още пет минути и се оттегля от огъня. По желание може да се уплътни с малко брашно предварително разтворено в студена вода. Исипва се с разбъркване във врялата леща и се оставя отново да заври. Приятен апетит!
*Универсална подправка приготвям от следните подправки на прах:
1 част черен пипер
1 част кимион
1 част чесън на прах
1/2 част джинджифил
1/2 част сминдух
1/4 част лют червен пипер
Съхранявам в малко бурканче и добавям почти на всяка манджа. Не правя големи количества, предпочитам да приготвям често по малко. Понякога сменям подправките, но основните са първите три ;)
Теди,
ОтговорИзтриванемного интересна и вкусна рецепта.Баба ми навремето правеше много вкусна постна яхния от сини сливи.Но съм сигурна,че и така с леща е чудесно ястие.
Поздрави !
Ели, получи се интересно и вкусно! Поздрави!
Изтриване