Има шарена сол и с тиквени семки, но моята комбинация е с царевични зърна. Експериментирах с наличните ми подправки и се получи уникално вкусна. В повечето рецепти има и чубрица, но вместо нея сложих риган. Моят е домашен гръцки риган, и е много ароматен. Той е подправката ми за всяка гозба(който е зачитал няколко рецепти е забелязал), и нямаше начин да го пропусна. Няма да споменавам количества, защото не съм ги мерила, само ще споделя какви подправки сложих вътре:
Домашна шарена сол
царевични зърна за пуканки
червен пипер
черен пипер
риган
чесън на прах
кимион
сол
За рецептата се използват само неизпуканите пуканки, или т. н. „циганчета”. Смилат се в блендер или чопър. Когато се смелят добре се прибавят останалите подправки. Всичко се смила още веднъж и се пресипва в сух буркан. И домашната шарена сол е готова. Ако са останали по едри парченца от пуканките, солта може да се пресее. Добър апетит!
П.С. С готовата шарена сол побългарих едно глакамоле :) . Получи се много добре!
Теди,
ОтговорИзтриванеот теб научавам,че " циганчетата " при приготвяне на пуканки се добавят към шарената сол.Интересно и атрактивно предложение, което непременно ще опитам.Аз задължително си правя домашна шарена сол, но обогатявам с различни чубрици - имам балканска чубрица, бял риган, червен риган, обикновена чубрица и сминдух, както и гръцки риган.Богат аромат се получава.Аз я правя с добавка на малко галета или царевично брашно, а понякога добавям смлени орехи.Е, като домашната шарена сол няма никъде.
Поздрави и лека и спорна нова седмица !
Ели, домашната шарена сол е много ароматна и вкусна приготвена с препечени царевични зърна. А когато се добавят и останалите „мерудии” вече е неустоима. Поздрави и усмихнати дни!
ИзтриванеНе мие идвало на ум да сложа тази съставка. Правила съм домашна шарена сол, но без "пуканки-неопукани". Ама това е новина! Супер си, Теди! Поздрави!
ОтговорИзтриванеРадвам се, че ти дадох идея, Кате! Честит празник на християнското семейство! Усмихнати поздрави!
ИзтриванеМоята баба правеше такава шарена сол, с царевични зърна, чубрица, червен пипер, но аз не съм приготвяла.
ОтговорИзтриванеПравеше ни пуканки в тиган, с един капак отгоре, от някакъв сорт ситна балканска царевица.
Твоята шарена сол звучи много ароматно, с този риган, те съм опитвала с риган.
Веси, пуканките се правят от специална царевица за пуканки. Поне аз така знам, и тя наистина е дребна, сравнена с обикновенната царевица. А шарената сол с „циганчета” е много ароматна, комбинирана с риган е вкусна ;) Поздрави и усмихнати празници!
ОтговорИзтриване