Търсене в този блог

сряда, 26 август 2015 г.

Мед от магарешки бодил



Още от април го мисля този мед от магарешки бодил. Тогава направих мед от глухарчета, и в коментарите разнищихме рецептата за меда от магарешки бодил. И така до днес, когато отивайки на пикник до една чешмичка видях полянка с магарешки бодили.




Бях решила да бера черен бъз за мармалад, и бях въоръжена с ножица. Започнах с магарешкия бодил. За по малко от половин час бях набрала 350 розови цвята. После се прехвърлих на бъзовата плантация. Страхотно е сред природата, разходете се и си наберете от трънчетата, а после пригответе невероятния мед. Ето я и рецептата:


Мед от магарешки бодил





350 цвята от магарешки бодил
3 л. вода
1.7 кг. захар
1 ч.л лимонтозу


Първата стъпка е да се наберат цветовете от магарешкия бодил. Много лесно става с ножичка. В началото не хващах цвета, а с ножичката го накланях към торбичката, и когато го отрежех падаше директно в нея. После торбичката натежа, оставих я на земята. Започнах да хващам розовия цвят с ръка, а с другата режех. Така успях да не се набода на трънчетата. Моите цветове не са от най дребния бодил, затова се наложи да сложа 3 литра вода, за да покрия 2/3 от него. Поставих тенжерата на котлона, и варих 20 минути след като сместа завря. Оставих 24 часа, след това прецедих. Получи се 1.7литра отвара, която сложих отново в тенжера и варих заедно със захарта. Когато капка от сладкото започна да образува топче в порцеланова чиния прибавих лимоновата киселина. Варих още малко и разсипах в затоплени бурканчета. Обърнах с капачката надолу докато изстинат. Получи се невероятен, кехлебарен и много вкусен мед от бодилите! Приятно сладкоправене!



5 коментара:

  1. Теди,
    точно този бодил е най - лечебния.А рецептата ти е същата като моята - с 3 литра вода е.Не съм правила такъв мед, но преди години опитах пчелен мед от магарешки бодил.Вкусът на такъв мед е невероятен, но за жалост не съм опитвала повече такъв.Могат цветовете да се поставят и в мед и пак ще се получи чудесен аромат.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ели, радвам се , че съм уцелила правилния бодил! А пчелен мед от магарешки бодил и аз много обичам. Слънчеви поздрави!

      Изтриване
    2. Защо казвате на някакво сладко,че е мед? Мииналата година си купих"Мед" от борови шишарки и после разбрах,че това всъщност е сладко.Много се ядосах.Ама че глупост!!!!!

      Изтриване
  2. Отговори
    1. Не ми завиждай, а хващай гората! Магарешки бодили има навсякъде ;)))

      Изтриване