Търсене в този блог

сряда, 22 април 2015 г.

Мед от глухарчета




Когато видях при Христина този невероятен мед при мен нахлу носталгия. Мама правеше такъв мед едно време. Но благодарение на Хриси, която ни показа нейния, получих вдъхновение. Направих го, и когато го опитах си спомних вкуса на меда от глухарчета. Толкова много години са минали от тогава, а споменът е останал.


Вчера предприех малко пътешествие, което ме отведе до една хубава полянка с глухарчета. Побързах да ги набера и да ги отнеса вкъщи за да направя забравената рецепта.  По небето плаваха бели пухкави облачета, изкушиха ме да ги снимам.


Използвам за основа рецептата на Хриси, като отново чела, недочела забравих да сложа лимона на резени и лимонтозуто. Затова давам варианта, който аз приготвих. Ето я и рецептата за прекрасното билково сладко:

Мед от глухарчета





400 гр цветове от глухарчета
1,5-1,8 л. вода
на 1 л отвара 1 кг захар
1 1/2 лимона


Набраните цветове измих за да паднат песъчинките и животинките, които ги обитаваха. Сложих в тенжера и налях около 1,5 литра вода. Засякох 15 минути след като водата завря. Оставих 24 часа глухарчетата във водата, след това прецедих. Сетих се, че не съм сложила лимона, и реших да го изцедя. Прибавих го към получената отвара. Измерих течността, която беше 1,4 литра и добавих 1,4 кг. захар. Поставих сместа на котлона, в началото на силен огън, след това намалих на среден до слаб. Сладкото повря около 1,5 часа, като периодично разбърквах. Направих тест с порцеланова чиния. Когато капка от сладкото спря да се разлива в чинията и оставаше топчица спрях варенето. Приготвих бурканчета от бебешки пюрета, като ги затоплих във включена на 50 градуса фурна. Напълних меда в седем бурканчета и едно дегустационно ;) .Веднага обърнах и оставих да се охладят.






П.С В края на август направих мед от магарешки бодил. Получи се много ароматен и прекрасен. Опитайте, приготвянето не е сложно!

9 коментара:

  1. Прелест! Ароматът е неустоим ... В събота ще берем и ще се прави. Есента правих - от магарешки трън. Също разкош

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Заинтригува ме с този магарешки бодил ;) Ще се радвам да споделиш рецептата. Поздрави!

      Изтриване
  2. Уф, затрудни ме - ще се разтърся от миналата година сред снимките и записките по тефтерите- тогава изобщо нямах идея за блог и всичко е на хвърчащи листове,
    Но "медът" от магарешкия бодил е страхотно полезен - за кашлица, за белия дроб и какво ли не... като го открия "ще свирна" ...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Честно казано за пръв път чувам за такъв "мед" от магарешки бодил, затова ми е интересна рецептата. Ако не можеш да я откриеш не се тормози. Иначе много харесвам пчелен мед от поляни с магарешки бодил. Открих го преди две години и винаги, когато мога си вземам.

      Изтриване
  3. Страхотно е, че си го направила! И аз много се впечатлих, ама си търся подходяща полянка:))) Много красиви снимки! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  4. Благодаря, Кате! Много лесно се прави, а е толкова ароматен. Задължително опитай!

    ОтговорИзтриване
  5. Теди,
    рецептата за този мед от глухарчета намерих в книгата на Мария Требен " ЗДРАВЕ ОТ АПТЕКАТА НА ГОСПОД ".Правя го почти всяка година.Когато сваря захарния сироп го оставям по - рядък, защото като престои много се сгъстява.Слагам обелен от бялата част лимон, нарязан на кръгчета най - накрая.Ако лимона не е добре обелен сладкото нагарча.Накрая се слага и лимонтузу.Може да се направи сладко от магарешки бодил.Вземат се 300 цвята и се варят в 1,5 литра вода, слага се захар и се вари както меда от глухарчета.По същата технология може да се направи мед от живовляк, от цветовете на акация и още цяла плеяда от билки и цветове, дори от хризатнеми и парички.Но аз вече избягвам да правя нещо със захар затова накисвам цветовете в мед и става много вкусен мед за различни цели.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ели, благодаря за рецептата за сладкото от магарешки бодил. Книгата звучи интересно и ще я потърся. А твоите предложения ще следя, защото имам нужда от повече жива храна в менюто си. Усмихнат ден!

      Изтриване
  6. Мед от глухарче лекува много болести ,най вече високо кръвно.Споделям от опит , на 80 г.
    съм и хапчета не пия .Използвам мед,също и чай от глухарче, почти всяка сутрин .Пролет салата от глухарче и коприва .Прекрасна е и най вече лековита .

    ОтговорИзтриване