Търсене в този блог

сряда, 5 август 2015 г.

Сладко(мармалад) от бели сливи




Тово сладко е един мил спомен от детството. Може би защото сме го правили само веднъж, или защото е било различно от традиционните сладка вкъщи от ягоди и от праскови. Или може би, защото съм участвала активно от брането до затварянето на бурканчетата.




Затова, когато отново видях тази страхотна бяла слива в съзнанието ми изплува спомена за сладкото. Не се замислих и за миг, а си набрах една торба за сладко. Сливите, може би не са култивирани, а диви, и тук се крие тяхното очарование. Приличат малко на сини сливи, но въпреки това са съвсем различни, и много ароматни и сладки. Ето и как ги приготвих:


Сладко(мармалад) от бели сливи





2 кг. бели сливи
1.4 кг. захар
1ч.л. лимонена киселина


Сливите се измиват и срязват на половинки. Почиства се костилката и се редят на пластове със захарта в суха тенжера. Престояват 24 часа и се поставят на котлона. Няма нужда от вода, защото сливите са отпуснали достатъчно течност. Сместа се вари, като се отпенва образувалата се пяна. Аз малко се отплеснах, и сладкото ми се получи мармалад. Но и така ще си го хапнем.
Малко преди да се извади се прибавя лимонената киселина и се разбърква. Насипва се в затоплени буркани, които се запечатват. Стерилизират се 5-10 минути. При това сладко реших да използвам по-малко захар, затова стерилизирах бурканчетата. Приятен апетит!



2 коментара:

  1. Не съм опитвала такова сладко, Теди, но звучи обещаващо, да ти пратя адреса за едно бурканче:))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Веднага пращам, давай адреса! Само малко го изпуснах, и стана мармалад, но пак е вкусно!

      Изтриване