Търсене в този блог

петък, 21 август 2015 г.

Пиле със зеле в гювеч



Традиционните български ястия са непреходни във времето. Едно добре сготвено пиле със зеле може да съперничи на всяко по засукано ново ястие. Всяка домакиня има своя изпитана във времето рецепта. Аз залагам на комбинацията от кисело и прясно зеле, а понякога само на кисело зеле. В момента кисело може да се намери само консервирано, такова е и моето за рецептата.


Пиле със зеле в гювеч






1 цяло пиле
1 малка прясна зелка
1 буркан кисело зеле
червен пипер
черен пипер
олио
сол


Пилето се нарязва на порции. Подсушава се и се подправя със сол, червен и черен пипер. Ако е малко, като моето, малко над килограм може да се остави цяло. Киселото зеле се изважда от буркана и се изцежда хубаво. Прясното зеле се нарязва на ивички и намачква с малко сол.





Двата вида зеле се разбъркват и овкусяват с подправките. В гювеч се подрежда на пластове ред зеле, ред пиле, като се започва и завършва със зеле. Аз направих пласт зеле, след това сложих цялото пиле, покрих отново със зеле. Полива се със струйка олио и се пъхва в студена фурна. Пече се 3 часа на 180 градуса или до готовност. Накрая открих пилето и последните 20-30 минути пекох без капак за апетитен загар. Приятен апетит!

Няма коментари:

Публикуване на коментар