Търсене в този блог

понеделник, 22 юни 2015 г.

Карамелизирано сладко от круши





Сдобих се с огромно количество круши "петровки", които трябваше да измисля как да съхраня. А нали сме в сезона на приготвяне на зимнина и реших да е сладко от круши. Една рецепта неудържимо ме привлече, направо ме грабна. Рецептата, комбинация от карамел и круши, ми се стори вълшебна. Запретнах ръкави и се получи чудното сладко, ето и как го приготвих:


Карамелизирано сладко от круши





1,5 кг. круши "петровки"
1 кг. захар
сока от един лимон
500 мл. вода
източник


Крушите се измиват, почистват се от дръжките и власинките на дъното. Срязват се на две през средата, и се издълбават семената. Захарта се слага в тенжера с незалепващо покритие. Изчаква се да се стопи и образува карамел. Когато карамельт е готов се прибавя внимателно водата. Разбърква се докато всичко се разтопи, прибавя се лимоновия сок и крушите. Вари се докато сиропа се сгъсти и крушите се сварят. Готовноста на сладкото се определя като се капне капка върху порцеланова чиния. Когато тя застива и образува хубаво топченце сладкото е готово. Пълни се в бурканчета, които предварително са затоплени във фурната на 50 градуса. Затваря се и веднага се обръща с капачката надолу. Остава така, докато изстине. И сладкото за филийки и палачинки е готово. Добър апетит!




Няма коментари:

Публикуване на коментар