Търсене в този блог

четвъртък, 11 юни 2015 г.

Лятна манджа



Много любима бабина гозба. Всяко лято, когато станеха патладжаните баба правеше това обикновенно, но много вкусно ястие. Това беше и една от първите манджи, които се научих да приготвям. Но стига толкова приказки, ето я рецептата:


 Лятна манджа




2 патладжана
2-3 чушки
5-6 домата
1 глава чесън
3-4 глави лук
черен пипер
червен лют пипер
риган
олио
сол

Първо се приготвят зеленчуците. Патладжаните се мият, белят и режат на кубчета. Поставят се в купа, посоляват се и се заливат с вода. Отгоре се поставя чиния, която да държи всички парченца под вода. Чушките се почистват и се нарязват на квадратчета. Лука се бели и реже на полумесеци. Чесъна се били и оставя цял. Доматите се почистват и нарязват на кубчета. В загрята тенжера се налива олио и малко вода и се задушава лука. Когато омекне се добавя чесъна, последвано от чушките. Патладжана се изплаква и се прибавя в тенжерата. Когато и той омекне се прибавят доматите. Подправя се ястието и се готви до сваряване на зеленчуците. По желание се поръсва с магданоз. Вкусно е както топло, така и студено. Приятен апетит! 

6 коментара:

  1. Теди,
    това лятно ястие навремето запечатвахме и за зимата.Но днес вече го правим от време на време и то само през лятото.Много вкусно става с пресни сезонни зеленчуци.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Така е Ели, и аз много го харесвам през лятото, когато са станали градинските зеленчуци. Весел петък!

      Изтриване
  2. Любими са ми и на мен тези летни манджички, всеки ги приготвя по бабината рецепта и ухаят на уют! Прекрасно предложение. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много точно казано Кате, наистина ухае на уют! Слънчев петък!

      Изтриване
  3. Както е рекла Ленчето, на времето си го консервирахме за зимата. Сега като ги има продуктите, кажи речи, цяла година, даже и не се сещаме за него. Благодаря, че ме подсети - ще стане страхотна гарнитура към някоя мръФка

    ОтговорИзтриване