Търсене в този блог

понеделник, 1 юни 2015 г.

Сироп от бъз за разреждане

Когато видях при Пепи рецептата за сироп от бъз, реших да го приготвя. Мамината рецепта е страхотна, но не може да се запази за по дълго. При тази рецепта захарта е много, и тя служи за консервант. Ето и как го приготвих:


Сироп от бъз




40 цвята от бъз
3 литра вода
2 лимона
2 пак. лимонтозу (20 гр.)

захар


Цветовете се поставят в подходящ съд и се заливат с водата. Лимоните се обелват и нарязват на малки парченца. Лимонтозуто се разтваря в малко вода. Лимоните и лимонтозуто се прибавят към бъза. Сместа престоява 48 часа. Прецежда се и се добавя за всеки 1 литър течност по 1 кг. захар (Пепи Стоева го прави с 1,5 кг. захар на литър, и със синапени зърна в бутилките, преди да се запечата.). Аз съхраних в хладилник, защото реших, че ще си го изпием. Аромата на бъза е по-слаб, затова следващия път ще го направя с повече цветове. Това е лесно, бързо и вкусно домашно сокче.



 Опитайте!


Няма коментари:

Публикуване на коментар