Дойде времето на цъфналия бъз. Сега е момента да се възползваме от този чудесен и приказен сок. Когато е охладен е неустоим. Ето я и рецептата:
Сироп от бъз
50 цвята бъз
4 лимона
1 кг захар
6 л вода
Избират се хубави цветове от чисто място. Не се мият цветовете, за да се запази цветния прашец. Преди време майка ми правеше сиропа в няколко тенжери, но в последните години използвам туба от минерална вода.
В тубата се слагат цветовете и почистените от кората и бялата част, нарязани на ситно лимони. Добавя се захарта и водата. Периодично се разбърква, за да се разтопи захарта. След 24 часа сиропа е готов и се прецежда. Съхранява се в хладилник. Ако искате да се газира може да се добави по няколко зърна ориз в бутилката. Да ви е сладко!
Много освежаващ и много любим ! Налей ми една чашка:)! Поздрави!
ОтговорИзтриванеВеднага ти сипвам ;). Прекрасна нова седмица!
ИзтриванеТеди,
ОтговорИзтриванеправим същия сироп, но с мед.Става много , много вкусен и освежаващ.
Поздрави !
Ели, чудесна идея да се направи с мед! Ще стане прекрасен! Хубав ден!
Изтриване