Търсене в този блог

петък, 29 май 2015 г.

Пастет от извара




Много любим пастет, който ме връща в детството. Баба ми правеше сирене от овче мляко, а от суроватката извара. Взимах дървеното хаванче и счуквах чесън в него. След това грабвах малко извара, овкусявах и мажех на филия. Прекрасно, безгрижно и щастливо детство. Ето и как правя пастета сега:

Пастет от извара




500 гр извара
3-4 скилидки чесън
червен пипер
черен пипер
сол
олио


Сега е момента да се направи този пастет. Изварата, и всички млечни продукти са много вкусни през пролетта. По пазарите има млечен чесън, който е много свеж и ароматен. Изварата и чесъна се смилат в блендер. Налива се олио до желаната гъстота. Овкусява се със сол и подправки. Чудесно се комбинира намазан на филийка с парче домат. Приятен апетит! 

2 коментара:

  1. Домашната прясна извара е много вкусна Теди.И моята баба я правеше, правим я и сега, когато сме на село.Прекрасен е пастета, правя го и аз по този начин, понякога слагам и малко галета.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Чудесна е семплата селска кухня. С носталгия се сещам за вкусните гозби, които моите баби правеха. Времето няма да се върне назад, но с такива вкусотии си припомням хубавите моменти. Касметлийка си, че все още можеш да си правиш домашна извара, предполагам и сирене. Слънчев юни, Ели!

      Изтриване