Търсене в този блог

понеделник, 25 май 2015 г.

Пълнени чушки с телешко и кафяв ориз



Традиционна рецепта с малко по различно звучене. Имам пакет кафяв ориз от доста месеци в шкафа. Седи и отлежава, чакайки точно тези чушки. Получи се много вкусно и засищащо ястие. Много ми харесаха зрънцата ориз, стегнати и вкусни. Чудесна рецепта за променливото време навън. Ето и продуктите.

Пълнени чушки с телешко и кафяв ориз






12 чушки тип "долма"
250 гр. телешка кайма
1ч.ч. кафяв ориз
1 морков
2 стръка зелен лук
червен пипер
черен пипер
кимион
риган
сол
олио


В тиган с малко мазнина и вода се задушава нарязаният на кубчета морков. Прибавят се зеленият лук и каймата. Разбърква се до раздробяване на каймата. Добавя се предварително накиснатият за един час кафяв ориз и подправките. Налива се вода според указанието на опаковката. На моята имаше съотношение 1:4, но аз добавих само 3 части вода. Когато водата се изпари, се оставя сместа настрани да се охлади. През това време се измиват и почистват чушките. Напълват се със сместа и се поставят във фурна. През това време се приготвя соса. В тиган се запържва малко брашно, заедно с риган, кимион, сол и бял пипер. Разрежда се с вода до получаване на желаната гъстота. Чушките се сервират със соса. Приятен апетит!

Няма коментари:

Публикуване на коментар