Търсене в този блог

понеделник, 27 април 2015 г.

Баклавички с лешници, фиде и локум




Напоследък ме е обхванъл един творчески застой, а също така и един много страшен мързел, че малко се тревожа за блога. Искам да бъде спретнато и вкусно местенце, което да оставя приятен вкус и уют на посетителите, а мен да радва с подреденост и нови рецепти. Така  и вчера, когато купувайки си локум попаднах на такъв с нар. Нарът е плод, който ми навява малко носталгия и много топлина. Обичам да почервенявам от сока на сочните нарови зрънца, докато се опитвам да ги почистя от кората и ципите. После сядам с лъжицата и си го хапвам с блаженство. Обаче сега нямам нар, а локум с вкус на нар. На кутията има рецепта за баклавички, и ето следващото ми кулинарно вдъхновение. Рецептата мислех да не пиша, защото я снимах от кутията, обаче ще напиша какво вложих аз.



Баклавички с лешници, фиде и локум



200 гр фиде
10 листа кори за баница
100 гр масло
200 гр лешници
2 кутии локум с вкус на нар

сироп:
3 чаши захар
3 чаши вода
1 есенция ванилия

Фидето се поставя във вряща подсолена вода и се вари пет минути. Изцежда се и се охлажда със студена вода. Лешниците се смилат, маслото се разтопява, а локума се нарязва на дребно. Взима се лист, намазва се с масло, поставя се втори лист, който също се намазва с масло.  Подрежда се плънката- фиде, локум и лешници.


Завива се на руло и се поставя в намаслена тава.Когато се навият всички кори се нарязва на порционни парчета и се залива с останалото масло. Пече се до златисто на 180 градуса. След изваждане баклавата се залива с приготвения сироп от разтворената във вода захар, ароматизирана с ванилия. Приятен апетит!

2 коментара: