Търсене в този блог

петък, 11 март 2016 г.

Свинско с домати от трушия и карамелизиран лук


Когато видях при Пепи, нейното свинско с трушия се вдъхнових. Имах да пласирам едни доста кисели и солени зелени домати от трушия. На тях даже най-големият им любител, който понякога си ги хапва и на попара за закуска, им се цупеше. А аз храна не обичам да хвърлям, затова ги забърках в една вкусна гозба. Ето и как ги приготвих:

Свинско с домати от трушия и карамелизиран лук





1 кг. свинско месо
500 гр. зелени домати от трушия
3 глави лук
1,5 ч.л червен пипер
1/3 ч.л черен пипер
1/3 ч.л чесън на прах
1/3 ч.л майорана
1 ч.л захар
олио




Свинското месо се реже на по големи парчета. Лука се реже на едро, доматите се нарязват на хапки. В малко мазнина се запържва лука, като след 3-4 минути към него се прибавя лъжица захар. След като омекне и се карамелизира се изважда в чиния. В същия съд се задушава месото. Когато остане на мазнина се прибавят нарязаните и изцедените от излишния сок домати. Овкусява се с подправките, ако доматите не са много солени може да се посоли малко. Прибавя се карамелизираният лук. Готви се докато доматите омекнат. Получава се много вкусна и различна яхния. Приятен апетит!

4 коментара:

  1. Теди,
    баба ми навремето готвеше със зеленчуци от туршия.Много вкусно беше.И твоето ястие е чудесно.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И моята баба е готвила, но аз не си спомням! Затова импровизирах. Получи се много вкусно ястие. Хубава вечер, Ели!

      Изтриване
  2. Теди, аз имам в блога си една рецепта, типична за родното място на моята баба, на около 30 км. от София, кръстила съм го Свинска по самоковски, защото е в тази посока селото.
    Много го обичам, но тази година не съм хапвала, че стомаха не ми позволява.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ще го погледна, Веси! Дано разрешиш стомашните проблеми. Весел и усмихнат уикенд!

      Изтриване