Търсене в този блог

понеделник, 19 декември 2016 г.

Печена тикваТова не е рецепта, а начин на приготвяне на печена или варена тиква. В моето семейство се приготвя от много години по този начин, и така я харесваме най-много. Печеният вариант е любим,  защото се получава карамелена коричка по парченцата тиква.
За приготвянето са необходими само тиква и захар. Тиквата се почиства от семките и кората, нарязва се на парчета колкото локум. Ако ще се вари се поставя в тенжера,  като се подрежда пласт тиква, посипва се с захар, отново тиква, отново захар, докато свърши тиквата. Завършва се с захар. Може да се сложи повече,  или по-малко захар,  според вкуса. За печеният вариант се подреждат парченцата тиква в тава, върху хартия за печене на един ред.


Посипва се със захар. Тук идва тънкият момент. Така приготвената тиква се оставя няколко часа, поне 4-5, или цяла нощ. През това време тиквата е отпуснала собствената си вода, благодарение на захарта. Поставя се във фурна или на котлон и се пече или вари. Допълнително вода не се налива. При варенето се внимава да не се изпари водата, тогава може да се долее малко вода. Затова се вари на слаб огън. При печенето не е проблем да се изпари водата, дори е желателно, защото се образува карамелена коричка. Това е, лесно,  вкусно и ароматно! Добър апетит!

4 коментара:

 1. Ще изпробвам твоят начин Теди.Правя тиква по различни начини.Чудесна е станала.
  Поздрави !

  ОтговорИзтриване
 2. Пекла съм локумчета, но престоят за мен е новост, не съм срещала досега. А в тенджера съм варила май само натюр без захар. Интересно наистина. Поздрави, Теди!

  ОтговорИзтриване
 3. Така определено ще е по-вкусна, без добавена вода.
  Весели празници, Теди! Бъдете здрави!

  ОтговорИзтриване
 4. Честито Рождество Христово ! Честита Коледа ! Мирни и благословени празнични дни ! Здраве и благополучие в семейството !
  Поздрави !

  ОтговорИзтриване