Търсене в този блог

четвъртък, 6 април 2017 г.

Сладкиш с фурми



Няма да съм аз, ако не забъркам някъкъв сладкиш. Така направих и сега опитвайки се да пласирам едни не много хубави фурми. Бяха от онези сухичките и не много сладки. Бонусът им беше, че бяха без костилки.
Малкото ми момченце едва изтърпя да изпека сладкиша, нареден пред фурната в очакване на "то(р)та". От бързане да го извадя и охладя той веднага спадна, но това не му пречеше на вкуса. Щракнах няколко снимки набързо, и веднага го нападнахме.
Забърках го в бленера, получи се бързо и лесно. И нямаше след това купчина мръсни съдове ;)


Сладкиш с фурми





250 гр. сушени фурми без костилки
50 гр. разтопено масло
100 гр. тръстикова захар(спокойно може да се пропусне или намали наполовина)
150-200 гр. брашно
150 гр. кисело мляко
4 яйца
1 ванилова захар
1 бакпулвер




Фурмите се накисват в топла вода докато омекнат. След това водата се изцежда. Поставят се в блендера заедно с яйцата, смилат се на пюре. Прибавя се захарта и разтопеното масло при непрекъснато разбъркване. Ванилията и бакпулвера се смесват с брашното. Прибавят се постепенно, а след това и киселото мляко. Ако сместа е много рядка се прибавя още малко брашно. Изпича се в загрята на 190 градуса фурна, в предварително намаслена тавичка. Проверява се с дървена клечка за готовност. Ако излиза чиста от сладкиша се изважда. При охлаждането му той допълнително се стяга. Може да се поднесе поръсен с пудра захар, или със сладолед и плодове. Приятен апетит!

2 коментара:

  1. Теди,
    и аз преди време бях закупила едни такива фурми и се чудех какво да ги правя.За сладкиши обаче са чудесни и е добре,че им намираш такова приложение.Доста сладки са обаче фурмите, зависи какви са.Чудесен сладкиш се е получил.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване