Търсене в този блог

петък, 22 януари 2016 г.

Мини питки Рози и ЧРД



Татко днес е рожденник! Да ми е жив и здрав, спокоен и търпелив, и все така грижовен и добър баща, съпруг и дядо! Бъди щастлив и усмихнат, тате!




Миналата година му приготвих питка, тази година ми се искаше да приготвя торта. Но така и не успях да се организирам, и отново в последния момент реших този път да са вариант на мини питки. Поразрових се в мрежата, открих едно много симпатично оформяне и запретнах ръкави.
Ето и рецептата :


Мини питки Рози



2 яйца
1 ч.ч прясно мляко
3/4 ч.ч кисело мляко
60 гр. масло
7гр. суха мая
750 гр. брашно
1,5 с.л захар
1 ч.л сол




Маята се поставя в купа, заедно със захарта и 2 с.л брашно. Прибавя се затопленото прясно мляко. Оставя се настрани да шупне.
Брашното се пресява, прибавя се солта. Киселото мляко и шупналата мая се добавят към леко разбитите белтъци и единия жълтък.
Към течните съставки постепенно се прибавя брашното. Омесва се еластично тесто. Маслото трябва да е меко. Прибавя се на три пъти към тестото, като се премесва след всяко прибавяне. Добре омесеното тесто се оставя в купа и се покрива с кърпа. След като втаса се разделя на три или четири. Всяка топка се разточва на кора, и се изрязват кръгчета, с по-голяма формичка. Всяко кръгче се срязва от четирите страни, като средата остава цяла. Върху неразрязанана част се поставя по едно зарче сирене, кашкавал или сладко, и се прихлупват лисчетата на розата. Така приготвените розички се поставят в хартиени капсулки, а след това и във форма за мъфини. Оставят се да втасат, намазват се с жълтък смесен с малко олио и се пекат в загрята на 200 градуса фурна. Охлаждат се върху решетка. Приятен апетит!

6 коментара:

  1. Да е жив и здрав! Прекрасен букет от питки!:) Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Чудесни рози Теди, сигурна съм, че би ги предпочел пред тортата! Да ви е жив и здрав рожденика!

    ОтговорИзтриване
  3. Теди,
    няма нищо по - ценно от родителите.Да ти е жив и здрав рожденника дълги години.С малко закъснение му честитя празника.Чудесна изненада са тези вкусни и добре оформени питки.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Ели! Да са ми живи и здрави и двамата! Хубав ден!

      Изтриване