Търсене в този блог

вторник, 19 януари 2016 г.

Лимонови мъфини със сметана и шоколад



Сдобих се с голямо количество домашно отгледани лимони, които не са третирани с нищо. И започвам да експериментирам, и смело да ги въвличам в различни вкусни съчетания, като не пропускам и кората. Тя е много ароматна и свежа, и не се тревожа за химическия й състав. Това са единствените лимони, които не се притеснявам да дам и на малкото фъстъче, необелени. Рецептата е за лимонови мъфини, които приготвих:


Лимонови мъфини със сметана и шоколад





2 яйца
1 ч.ч захар
200 гр. заквасена сметана
2 ч.ч брашно
1 бакпулвер
50 гр. масло
3 с.л олио
1 с.л лимонова захар*
3-4 с.л какао Нескуик
50 гр. черен шоколад


Яйцата се разбиват със захарта. Прибавя се сметаната, олиото и разтопеното масло. Бакпулверът и какаото се смесват с брашното. Брашното и лимоновата захар се прибавят към сместа. Накрая се добавя и разтопеният шоколад. Сместа се разпределя във форма за мъфини, предварително застлани с хартиени капсулки или в силиконови формички. Пекат се в загрята на 200 градуса фурна. Охлаждат се върху решетка. Приятен апетит!

* Лимоновата захар приготвям, като смесвам кората на един-два лимона, тънко обелени, с 2-3 супени лъжици захар. Всичко наситнявам в малък чопър. Съхранявам останалото количество в хладилник.



2 коментара:

  1. Теди,
    тайничко ти завиждам за лимоните.Навремето правих диета с лимонов сок и точно от такива лимони се нуждаех.Имам 2 лимонови дръвчета - едното облагородено, другото - не, но и двете не са дали плод.Прекрасни мъфини с лимонов аромат.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ели, обещали са ми лимоново дръвче, но се чудя дали климата тук е подходящ. Все се тревожа дали няма да го уморим ;) Весел ден ти желая!

      Изтриване