Търсене в този блог

петък, 29 януари 2016 г.

Пиле с кисело зеле и ориз



Едно традиционно зимно ястие, което включва ферментирало зеле. Зная, че е най-полезно да се хапва на салата, и без термична обработка. Но ястието е много вкусно, и е прекрасно за разнообразяване на трапезата. Приготвя се много лесно, а след това фурната свършва останалото. Ето и как го приготвям:


Пиле с кисело зеле и ориз





4 пилешки бутчета
1/2 кисела зелка
1,5 ч.ч ориз
1 ч.ч зелев сок
1/2 ч.ч бяло вино
1-2 ч.л риган
15-20 зърна черен пипер
1,5 ч.ч вода
олио


Киселата зелка се нарязва на ситно. Оризът се измива под течаща вода. В глинен гювеч се поставя зелето, ориза, черния пипер и ригана. Разбърква се добре. Отгоре се подреждат пилешките бутчета(ако са много големи, може предварително да се сварят), като леко се посоляват. Сипва се малко мазнина, зелевия сок, виното и вода до бутчетата. Затваря се с капак, и се поставя в студена фурна, вкючена на 200 градуса. След първия час се намалява на 160-180 градуса, пече се до готовност. Последните 10-15 минути се запича без капак, за приятен загар на пилето. Приятен апетит! 

2 коментара:

  1. Теди,
    у дома сме традиционалисти, не обичаме много експериментите в кухнята.Май аз съм най - големият експериментатор.Така,че твоето традиционно ястие си е много любимо.Аз от известно време винаги към ориза добавям малко булгур, просо или елда и става още по - вкусно.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И вкъщи са големи традиционалисти ;). Не им ли вдъхне доверие на външен вид, не опитват! Приятни почивни дни, Ели!

      Изтриване