Търсене в този блог

вторник, 26 януари 2016 г.

Царевични палачинки



Отново е време за закуска, и чуденката ми е голяма. Какво да бъде днес? Решавам, че скоро не съм приготвяла палачинки. Отварям шкафа, а там най в дъното стои един отворен пакет пълнозърнесто брашно от царевица. Решавам, че е крайно време да се опитам да го привърша. Е не ми се получи и този път, но следващия със сигурност ;) . Ето и какви палачинки забърках:


Царевични палачинки





2 ч.ч царевично брашно
1 ч.ч бяло брашно
1 ч.ч прясно мляко
2 ч.ч вода
1 голямо яйце
1/3 ч.л сода бикарбонат
1/3 ч.л сол
1 ч.л захар
бучка масло


Брашната се пресяват през едро сито, което да отдели само червените люспи от царевичното брашно. Прибавят се содата, солта и захарта. С вилица се разбърква яйцето и се прибавя, и отново се разбърква. Млякото се затопля, и се добавя към сместа. Постепенно се налива и водата, като се следи за гъстота на тестото. Оставя се настрани да си почине малко. В незалепващ тиган, намазан с масло се изпичат палачинки, които след изваждане се намазват с бучката масло. Гарнират се с плодове, сладко или сирене. Приятен апетит!

4 коментара:

  1. Теди,
    не съм правила палачинки с царевично брашно.Знам,че т.нар. тортили се правят от брашно от специален сорт бяла царевица.Но ето ти идея - това е брашно, а не царевичен грис, нали ?
    Прекрасни са станали палачинките .Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ели, брашно ползвам, но не е фино смляно. Получиха се добри палачинки ;) Усмихнат ден!

      Изтриване