Търсене в този блог

понеделник, 4 януари 2016 г.

Новогодишна капама

Честита Нова 2016 Година!
Мирна, здрава и благодатна!
Щастлива и много късметлийска!
Весели зимни празници и честит първи снаг!


Никога не бях яла капама, до студентските си години. Тогава, през една далечна сутрин, ме нагостиха с това много вкусно ястие. Мина доста време, докато разбера как се готви и какво представлява капамата. Вече имам и мой начин за приготвяне на това прекрасно зимно ястие. Най-често я приготвям за нова година, като тази година я направих малко по различно от друг път. Обикновенно приготвям по този начин капама. Сега използвах цяло пиле, и с част от зелевите листа завих сарми. Получи се интересна комбинация, и много вкусна.


Новогодишна капама





1 цяло пиле
2 домашни луканки
500 гр. кайма (телешко и свинско)
2 кисели зелки
1,5 ч.ч ориз
2 стръка пресен лук
1 ч.л риган
1 ч.ч бяло вино
черен пипер
червен пипер
олио
масло
сол


Каймата се задушава в малко мазнина,  прибавя се ориза. След като и той се задуши се прибавя зеления лук и подправките. Овкусява се със сол и се оставя да изстине.
От киселото зеле се отделят горните листа. С част от тях и с приготвената плънка се завиват сарми. Вътрешноста на зелките се нарязва на ситно.
На дъното на глинен гювеч се поставя по-голямата част от нарязаното зеле. Отгоре се поставя почистеното пиле,  предварително посолено и опиперено. Между пилето и гювеча се поставят сармите, на два реда.



Луканката се нарязва на пет сантиметрови парчета, и се завива със зелеви листа, като сарми. Нареждат се върху пилето.
Най отгоре се поставят три зелеви листа. Сипва се виното и се поставят няколко люспи масло. Гювечът се поставя м студена фурна и се включва на 200 градуса за един час. След това се намаля на 180 или 160 и пече да готовност на пилето. Този път пекох пет часа, но трябва да се проверява след третия час. Сервира се от всяка отделна част в порция. Приятен апетит!

8 коментара:

  1. Честита Нова година, Тединка! Нека е изпълнена със здраве и щастие! капамата е невероятна!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Честита да е, Катенце! Много здраве, любов и успехи през цялата година! Снежни поздрави и прегръдки!

      Изтриване
  2. Честита Новата 2016 година Теди ! Мирна и благодатна , наситена с много здраве, успехи и благоденствие !
    Тази година не правихме нито капама, нито баклава.Прекарахме по - семпло празниците.Но капамата става прекрасна, особено , когато е с различни продукти.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Честита да е, Ели! Много здраве, топлина, щастие и късмет за теб и семейството ти! Спокойни и свежи зимни дни!

      Изтриване
  3. Честита,здрава и берекетна 2016-та!

    ОтговорИзтриване
  4. Честита да е, Миленче! Много здраве, любов и благоденствие за теб и семейството ти! Хубави снежни дни!

    ОтговорИзтриване
  5. Страхотно ми звучи ястието,направо грандиозно,Теди!Много отдавна не съм правила капама.Благословена нова година,мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роси, за повече човечета го приготвях, затова е по голямо количество. Снежни поздрави и прегръдки!

      Изтриване