Търсене в този блог

понеделник, 1 август 2016 г.

Празник на набора в с. Равногор


Село Равногор се намира в Северозападните Родопи на 1350 метра надморска височина. Според проучване на НАСА, селото с прилежащото му землище е най-екологично чистият район на балканите. Местните жители се препитават със земеделие и животновъдство. В селото има няколко хотела, ски писта, както и мандра за сирене и кашкавал.
Всяка година, в последния петък от месец юли започва празник на набора в село Равногор. Празникът е единственият по рода си в България, и се провежда само във високопланинското селце. Историята му датира от преди повече от 100 години, когато по този начин са изпращали навършилите 18 години младежи на военна служба. Празненствата продължават два дни, като цялото село се събира на площада и се вият дълги хора. Къщите са пълни с хора, има музика и танци до зори.
Тази година се изпраща набор 1998 година. Младежите и девойките се закичват с пари и дарове, както и традициония плюшен заек, символ на новобранците. Наборите се обличат в народни носии, характерни за селото. Всяка година се шие знаме с извезана годината на набора. Ето и малко снимки от празника:













6 коментара:

  1. Теди,
    много са хубави тези традиции, запазени в Бъргария все още.Чувала съм за това село, но не знаех почти нищо за него.И се радвам,че го представи.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хубаво е селото, Ели! Бабите са много симпатични и интересни, и са съхранили много обичаи и традиции. А заедно с младите правят много хубави празници! Поздрави!

      Изтриване
  2. Интересна традиция, и най-вече, че е съхранена до днес!
    Още по странното е, че има млади хора, мислех, че по селата вече не са останали...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Те младите хора са в близките градчета, но лятото и през почивните дни са в селото. Традициите се предават от поколение на поколение и се пазят ревностно. Хубава вечер!

      Изтриване
  3. Катя Плачкова
    Много се радвам ,че с такива прекрасни думи сте описали,макар и малка част от обаянието на моето родно село Равногор!
    Изживяването е неописуемо ,особенно като видиш толкова много млади хора да играят хоро с часове!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Катя! Селото е наистина много живописно и съхранило в себе си много история и традиции. А празниците, които се организират целогодишно привличат много туристи и приятели на село Равногор. Поздрави и усмихнато лято!

      Изтриване