Търсене в този блог

петък, 26 август 2016 г.

Леща със сушени сини сливи



Отваряйки шкафа попаднах на позабравен пакет със сушени сини сливи. Помислих какво да ги правя, но бях намислила да приготвям леща. Тогава реших да ги включа в рецептата,  и не сбърках. Получи се много приятна леща, с приятната сладост на сините сливи, истински разкош. Ето и как я приготвих:


Леща със сушени сини сливи





1 ч.ч зелена френска леща
150 гр. сушени сини сливи без костилки
1 морков
1-2 домата
1 глава лук
5-6 скилидки чесън
1 ч.л червен пипер
1 ч.л джоджен
1 ч.л универсална подправка*
олио
сол


В тенжера се слага вода да заври. През това време лука се реже на ситно, моркова се насъргва, а чесъна се бели. Зеленчуците се прибавят, овкусява се със сол и подправки. Прибавя се олиото. Лещата се измива и се прибавя към заврялата вода. След като отново заври се прибавят накиснатите за 10-15 минути в топла вода сини сливи. Оставя се лещата и сливите да се сваряти след това се прибавят нарязаните на ситно домати. Готви се още пет минути и се оттегля от огъня. По желание може да се уплътни с малко брашно предварително разтворено в студена вода. Исипва се с разбъркване във врялата леща и се оставя отново да заври. Приятен апетит!





*Универсална подправка приготвям от следните подправки на прах:

1 част черен пипер
1 част кимион
1 част чесън на прах
1/2 част джинджифил
1/2 част сминдух
1/4 част лют червен пипер

Съхранявам в малко бурканче и добавям почти на всяка манджа. Не правя големи количества,  предпочитам да приготвям често по малко. Понякога сменям подправките, но основните са първите три ;)


2 коментара:

  1. Теди,
    много интересна и вкусна рецепта.Баба ми навремето правеше много вкусна постна яхния от сини сливи.Но съм сигурна,че и така с леща е чудесно ястие.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване