Търсене в този блог

четвъртък, 5 май 2016 г.

Баклава с канела и лимон



Баклава с канела и лимон



1/2 пакет фини кори за баница
1.5 ч.ч орехи
1.5 ч.ч захар
1/2 лимон
1/2 ч.л канела
1 ванилия
мазнина: олио или масло, или комбинация от двете




Взима се правоъгълна тава, с размери близки до сгъната на две кора за баница. Измерва се, и ако има нужда,  корите се изразяват до точния размер.
Почистените орехи се смилат с чопър, прибавя се канелата и 2-3 супени лъжици захар.
Дъното на тавата се намаслява, поставя се първата кора, сгъната на две. Намаслява се с олио или разтопено масло. Посипва се от ореховата смес. Отново се слага кора, намазва се и поръсва с плънка. Процедира се по този начин до свършване на продуктите, като накрая се завършва с кора. Тя  се намаслява.  С остър нож се нарязва баклавата на квадратни или правоъгълни парчета. След това се разполовяват по диагонал за да се получат триъгълни баклавички. Изпичат се добре в загрята на 190-200 градуса фурна. Охлаждат се.
Когато баклавата е изстинала се приготвя сиропът. Загрява се една чаша вода до кипване. Прибавя се захарта и се бърка, докато се разтопи. Лимона се изцежда и заедно с ванилията се прибавят. Залива се баклавата, оставя се да престои поне 12 часа. Консумира се с удоволствие! Приятен апетит!



4 коментара:

  1. Теди,
    страхотна е баклавата.Много отдавна не съм правила, но вече няма и любители на този десет у дома.Твърде сладък е.Припомни ми старите времена с тази рецепта и с публикацията си за град Плиска.Като ученичка съм посещавала този прекрасен град.А печените ти зеленчуци и панираният цвят от акация са страхотни.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ели, наистина е позабравена рецептата за баклава, но с добавка на лимоновия сок, сладостта не преобладава. Усмихнати празнични дни!

      Изтриване
  2. Обичам баклава , но правя по-скоро около Коледа и Нова година!
    Много добре изглежда твоята, Теди!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И вкусна беше, Веси! Приех поръчка пак да направя ;) Спокойна седмица!

      Изтриване