Търсене в този блог

петък, 6 май 2016 г.

Пълнено агне по "гергьовски"

Честит Гергьовден! Честито на всички именници! Нека бъдат здрави и с гордост да носят имената си!




Днешният празник е голям за нашето семейство. Имаме цели трима именика- мама, татко и племенника. Пожелавам здраве, много щастие и усмивки!
Всяка година мама и татко приготвят печено агне на пещ. Традицонно го пълнят с плънка от ориз, и става много хубаво. След четири часа в голямата фурна, побираща над 12-13 големи тави, месцето е крехко и разпадащо се от костите.



Пълнено агне по "гергьовски"





цяло агне около 10-12 кг.
1/2 кг. ориз
7-8 стръка пресен лук
дреболии(бял и черен дроб, сърце, бъбреци, шкембе и черва)
булото от агнето
агнешка главичка
4 стръка пресен джоджен
2 ч.л черен пипер
2 ч.л кимион
1 с.л риган
125 гр. масло
олио
сол





Агнето се почиства и приготвя в подходяща тава. Дреболиите и главата се пускат във вряща и подсолена вода и се сваряват. Изваждат се настрани да изстинат. През това време се нарязват лука, джоджена. Дреболиите се наситняват,  а главата обезкостява. Част от тях се задушават в малко мазнина, овкусявят се с черен пипер и сол. Могат да се хапнат веднага.
В подходящ съд се задушава лука, прибавят се дреболиите и ориза. Подправя се с риган, кимион, черен пипер и сол. Прибавя се около литър вода и се задушава, докато ориза го поеме. Плънката се охлажда. Агнето се осолява хубаво отвътре и се напълва коремната кухина с плънката. Отвора се зашива с чиста игла и конец. Намазва се отвън с разтопеното масло и сол и се покрива с булото. Налива се вода на дъното поне 3-4 сантиметра. Завива се хубаво с няколко слоя алуминиево фолио. Изпича се в керпичена пещ за четири часа. След като се извади от фурната, течността от дъното се излива в друг съд. С бульона се полива печеното агне от всички страни. И е готово за хапване. Приятен апетит и наздраве!







6 коментара:

  1. Чудесно агне - почти както аз го правя. Само булото си го запазвам, че го ползвам за кюфтета и др.п.
    Поздравления!
    И впрочем каква е тази пещ за 10-12 тави? че имам чувството, че нещо не разбрах....

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Правилно си разбрал, голяма е фурната, и се пекат на празника в нея агнетата на много семейства. Преди години по 12-13 агнета, сега по малко. Описала съм начина, по който нашето семейството всяка година на Гергьовден прави. И наистина рецептите много си приличат ;) Поздрави!

      Изтриване
  2. Чудесно агне, Теди, и мама и тате правеха преди години:), знам колко е вкусно така и всеки си взема от тавата, което му е вкусно:)) Да са ти живи и здрави именниците, на патерица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Веси! Наистина от тавата е най-вкусно;) Поздрави!

      Изтриване
  3. Теди,
    в нашата къща преди години баба ми правеше агнешко, печено в пещ.А преди време в Петропавловския манастир научих рецепта за печено агне с цели глави стар лук.По нашия край правят и агнешко печено на порции с много зеленина.Пекат го без никаква вода.Става чудно.Ех, какви хубави стари рецепти имаме.Да са живи и здрави именниците !
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря и на теб, Ели! Наистина имаме огромно кулинарно богатство, което трябва да съхраним! Поздрави!

      Изтриване