Търсене в този блог

сряда, 11 май 2016 г.

Богата баница



Богата баница


10 фини кори за баница
500 гр. пресен спанак
150 гр. кайма
2 вратни пържоли
2 глави лук
200 гр. сирене
3 яйца
мазнина
сол
черен пипер
кимион
риган




Пържолите се подправят с черен пипер и сол и се изпичат в незалепващ тиган. Оставят се настрани да изсинат. Лука се нарязва на ситно, и се задушава в същия тиган. Когато омекне се прибавя каймата. Овкусява се с кимион, риган, черен пипер и сол. След като се сготви каймата, сместа се оставя в купа да се охлади. Спанака се почиства и измива. Реже се на лентички и се задушава в същия тиган, докато омекне. Посолява се и се прибавя към каймата. Пържолите се нарязват на дребни кубчета, също се прибавят към каймата. Сиренето се натрушава и яйцата се чукват и разбъркват. Внимателно се обединяват с плънката. Тя трябва да е изстинала за да не се сготвят яйцата. Плънката се разделя на пет части.
В правоъгълна тава се застила хартия за печене или се намаслява. Корите се вземат по две, горната се намаслява. Плънката се разпределя и внимателно се навива. Поставя се в тавата. Останалите кори се приготвят по същия начин. С четка потопена в мазнина се намазват корите отгоре.  Баницата се пече във фурна, загрята на 180 градуса. Първо се поставя най долу, и след като се запече де премества по средата. След изваждане баницата се наръсва с малко вода, и се задушава под чиста кърпа. Приятен апетит!
















2 коментара:

  1. Ехе, вярно богата баница! Поздрави, Тединка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Плънката е изпразни хладилника за ново зареждане ;) Усмихнат ден, мила!

      Изтриване