Търсене в този блог

сряда, 3 август 2016 г.

Баница със сирене и извара



Не помня от кога не бях правила баница, а такава, в която има извара със сигурност поне от няколко години. И когато пазарувах пред погледа ми се изпречи едно пакетче, което взех точно с тази идея.
Когато бях малка бабите ми правеха такива баници, и слагаха по равно сирене и извара. Излишно е да казвам, че и двете бяха домашни. И уникално вкусни. Но в днешното забързано ежедневие това е почти невъзможно. Затова се старая да подбирам максимално изчистени продукти, но и не се вманиачавам в темата. Всичко трябва да бъде с мярка.

Баница със сирене и извара





400 гр. кори за баница,  печени на сач
250 гр. сирене
250 гр. извара
200 гр. кисело мляко
3 яйца
1/2 ч.л сода бикарбонат
олио
сол



Яйцата се разбиват леко. Прибавят се натрошеното сирене, изварата и киселото мляко със содата в него. Посолява се леко, ако изварата е безсолна. Върху намаслена хартия за печене се поставя кора за баница,  намаслява се и се поставя втора. Отново се намазва с олио или масло и се поръсва с част от плънката. По този начин се подреждат корите, като накрая се завършва с кора. Намазва се финално с олио и се изпича в загрята фурна. След изваждане баницата се напръсква с вода и се покрива с кърпа да се задуши. Реже се на парчета и се поднася с айрян или боза. Приятен апетит!


6 коментара:

  1. Теди,
    и моята баба правеше навремето много вкусни баници.Затова съм решила всички нейни рецепти да ги публикувам в моя блог, за да се запази тази старинна технология на правене, ще се забрави.
    Твоята баница е станала чудесна, ние всяка седмица правим баници, защото са без мая и у дома много се харесват.А баба ми навремето ежедневно точеше, ех какви времена бяха !
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хубаво е да се запазват старите рецепти, Ели. За съжаление имам само спомени за ястия от моите баби, но не и рецептите. Затова, когато готвя такивя ястия, винаги ги споменавам. Хубав ден!

      Изтриване
  2. Е, че как няма да е вкусно с тези продукти?! Чудна баничка, Теди, поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. И аз обичам баница със сирене и извара:))
    Обаче заешкото го пропускам, не искам и да чуя че си хапвате от тези мили животинки:))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Пропускай ги рецептите със заешко, Веси! А баничката е чудесна ;) Хубава вечер!

      Изтриване