Търсене в този блог

неделя, 20 август 2017 г.

Доматен сос на фурна



Точно сега е момента да се приготвят вкусни и изкушаващи бурканчета с даровете на природата. Сега са много достъпни и ароматни всички плодове и зеленчуци. В градски условия това е малко по-трудно, но не и невъзможно. Важно е желанието! Силно съм изкушена да пробвам мързеливата лютеница на фурна, която присъства в много от кулинарните блогове. Но за нея ми трябват червени чушки, с които не разполагах в момента. Затова реших да приготвя доматен сос за пица и паста от наличните ми голямо количество домати. Обаче по мързеливия начин, без постоянно бъркане. Не мога да кажа, че е лесно, но по-голяма част от времето може да се използва за други дейности, а готвенето да се остави на фурната.




Всички подправки, които използвах са ми любими, и крайният резултат много ми хареса. От посоченото количество при мен се получиха осем бурканчета по 350-400 мл. Правя уточнението, че моите домати бяха много воднисти, а аз изчаках да се изпари почти наполовина сместа. И пекох доста дълго, почти четири часа. Това стана така, защото късно се сетих да посоля доматите и да изцедя излишния сок. Въпреки това се получиха чудесни бурканчета, които надали ще останат до зимата. Спирам с приказките и давам рецептата:


Доматен сос на фурна






4 кг. добре узрели домати
5 глави лук
2 глави чесън
3 чорбаджийски чушки
1 връзка магданоз


1 с.л ронен риган
1 с.л ронена чубрица
2 с.л сол
1 с.л захар
1 с.л червен пипер
1/2 с.л брашно от гъби
1 ч.л кимион
1 ч.л черен пипер




Изпълнението е много лесно. Доматите се измиват и почистват. Нарязват се на кубчета. Посоляват се, и се оставят настрани да се изцедят от излишната вода. През това време се почистват и нарязват лука и магданоза на едро. На чесъна се махат горните люспи, но се оставя цял. Срязва се върха на всяка глава. Чушките се почистват и нарязват на кубчета.


В голяма и дълбока тава, или в голям гювеч се прехвърлят лука и чесъна, отгоре се разпределят кубчетата домати. Прибавят се чушките и магданоза. Поръсва се с подправките, захарта и солта. Разбърква се. Поставя се съда във фурната и се включва на 220 градуса. Периодично се разбърква и се остави да изври 1/3 от сместа. След това се изваждат главите чесън и се изстискват в готовия сос. Пасира се с пасатор до желаната едрина на соса, и се разсипва в затоплени бурканчета. В подходяща тенжера се нареждат затворените бурканчета и се варят 20 минути след завиране на водата. Изваждат се върху кърпа и се оставят да изстинат с капачките надолу. Прибират се на хладно място.



Сосът е подходящ за много рецепти: за пица и паста, за чушки, кюфтенца или яйца с доматен сос. Може да се влага в супи или яхнии, или да се хапва с различни добавки. Приятно правене и похапване!

4 коментара:

  1. Теди,
    много интересни подправки за доматен сос.Веднага ги записвам за проба.Трудоемко е наистина в градски условия, но е важно според мен да се подберат месести домати и без много семки.Тогава сосът се получава много бързо и лесно.Една наша позната прави такъв сос и го използва за пици, за ястия, за гарнитури и въобще му намира широко приложение.Не съм правила така на фурна, но според мен ще е по - вкусен даже такъв сос.
    Поздрави и лека и спорна седмица !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ели, много е хубав! И с подправките стана много ароматен! Поздрави и усмихнати дни!

      Изтриване
  2. Звучи прекрасен този сос, Теди, чудесен си го сътворила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Веси! Наистина се получи чуден сос! Поздрави и усмивки!

      Изтриване