Търсене в този блог

събота, 1 август 2015 г.

Калцоне с шунка и кашкавал


Всички вкъщи обичаме пица, а не бях правила скоро и реших да ги изненадам с нещо различно. Приготвях калцоне за пръв път, а рецептата за тестото харесах в Гответе с мен. Направих малка заменка в рецептата, и при мен тя изглежда така:


Калцоне с шунка и кашкавал






500 г брашно
100 мл вода
150 мл айрян
7 гр. суха мая
1 ч. л. сол
1 1/2 ч. л. захар


за плънката:

200 гр шунка
150 гр. кашкавал


1 червена чушка
1 морков
1 домат
2 гъбки
1 глава лук
1ч.л риган
олио
сол


Плънката сътворих от наличния зеленчук вкъщи.  Почистих зеленчуците и ги нарязах на кубчета. Задуших ги в малко мазнина в следната последователност: лук, моркови, гъби, чушка, домат. Овкусих със сол и риган. Накрая оставих настрани да се охлади.




Приготвих тестото, като млякото и водата загрях до приятно топло. При тях прибавих маята и захарта. Оставих настрани да шупне. През това време пресях брашното, заедно със солта. Прибавих шупналата мая и омесих меко и еластично тесто. Оставих покрито да втаса.
Докато чаках тестото си приготвих шунката и кашкавала. Нарязах ги на кубчета.
Втасалото тесто разделих на 6 топки. Всяка от тях разточих на кръг. На половинката сложих от зеленчуковата смес, по малко шунка и кашкавал. Прихлупих с другата половинка и защипах краищата с декоративен шев. Готовите пици поставих върху хартия за печене в тава. Пекох в загрята на 220 градуса фурна до готовност. Оставих да се охладят леко върху решетка и сервирах. Приятен апетит!

8 коментара:

  1. оооо калцонето е на почит у нас, плънката е винаги различна и богата, а твоите са толкова апетитни Теди!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радва ме, че ти харесват Вили! Спокойна и щастлива неделя!

      Изтриване
  2. О, в тази пекарна бих си прекарвала чудно...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Веси, преди да направя блога бях зациклила в едни и същи ястия, и готвенето не ми доставяше нужното удовлетворение. Обаче сега приготвям различни рецепти, които разнообразяват менюто ни и съм много доволна. Воденето на блог се оказа полезно занимание ;) Усмихнат понеделник!

      Изтриване
  3. Страхотно калцоне,Теди,с много ароматна и богата плънка!Обичам тесто с айрян или кисело мляко,приятно хрупкаво е.Щастлив август!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роси, благодаря! Почти не употребявам прясно мляко, и когато ми трябва една чаша, предпочитам да го заменя с вода или кисело мляко. Тестото наистина се получи чудесно. Приятни и весели августовски вечери!

      Изтриване
  4. Чудни калцоне са се получили Теди, великолепна закуска.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ели, наистина се получиха прекрасни! Страхотна закуска за пътешествие! Весел и усмихнат август!

      Изтриване