Търсене в този блог

неделя, 23 август 2015 г.

Оризови пърленки



Не бях приготвяла пърленки до този момент. Не ми се е струвало трудно, но не съм опитвала. Реших да използвам оризово брашно, но могат да се направят и само от бяло брашно. Могат да се разточват на различни дебелени и се получават по-хрупкави, или по плътни пърленки. Току що приготвени и топли са много вкусни, но и поизстинали са чудесни!

Пърленки




2 ч.ч. бяло брашно
1 ч.ч оризово брашно
1 1/3 ч.ч прясно мляко
1 ч.л суха мая
1 ч.л захар
1 ч.л сол


Брашната, заедно с маята, захарта и солта се пресяват. Постепенно се прибавя прясното мляко. Замесва се тесто, поставя се в купа. Намазва се с мазнина и се покрива с фолио. Оставя се да втаса настрани. Когато увеличи обема си е готово. Вземат се малки парчета от тестото и се разточват. Пекат се в загрят незалепващ или оребрен тиган. По желание се намазват с масло и поръсват с шарена сол. Приятен апетит!

4 коментара:

  1. Теди,
    не съм приготвяла пърленки с оризово брашно, но тази идея много ми хареса.Също и сладкишът със сини сливи и грис е чудесен.Веднага си открадвам рецептите.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радва ме, че ти допадат идеите ми за пърленки и сладкиш! Прекрасна нова седмица, Ели!

      Изтриване
  2. идеята е много добра - пробвах да направя само от оризово брашно, но не ми се получиха - целта беше да са изцяло безглутенови ...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хрумва ми, че можеш да пробваш с комбинация от безглутенови брашна. Поздрави!

      Изтриване