Търсене в този блог

четвъртък, 13 август 2015 г.

Компрес с мед за пресипнал глас

Много е неприятно, лято, почивки и ваканции и пресипнал глас. Не можеш да говориш нормално, не можеш да отидеш до магазина или аптеката, защото те гледат странно. Не можеш да говориш по телефона, и трябва да пишеш по viper-а. Само шепнеш тихо и се молиш на всички светии по бързо да мине. А отстрани постоянно те ръчкат, антибиотик, та антибиотик. И не разбира народа, че лекарствата няма за миг да ти върнат гласа. Обяснявай си без глас, шепнейки, може и да те чуе някой. Ти с радиото спорил ли си?!?
Аз обаче съм корава глава и голям инат, и наумя ли си, почти винаги става. Трудно, лесно, колкото по-трудно толкова по добре. Този инат от къде съм го наследила, може от едната ми баба. Тя така правише- струва, прави, може да не е права, но става на нейното! И аз така, с рогите напред. Кази ми докторката за един чуден компрес, който много ми помогна, в облекчаването на кашлицата. Кашлям, защото са ми възпалени гласните струни. Ето го и компреса: Взима се парче найлон, аз използвам домакинско стреч фолио, сгънато на две. Отгоре се поставя памучен плат, а върху него марля, намазана с мед. Така приготвения компрес се поставя на гърлото и се прикрепя с тънко шалче. Компреса престоява 2 часа, след което може да се направи нов, или се прави почивка. Много ми помогна компреса, и усещах разлика дали съм с него или не. Чудесно натурално средство в помощ на прегракнало гърло. Опитайте!

6 коментара:

  1. Теди,дано по-бързо ти мине и ти се възстанови гласа!Аз съм имала проблем с изгубен глас и бях получила певчески възли,та се наложи да ги опепират с лазер,но това в далечното начало на 90-те години беше.А компрес с мед съм правила,но на гърба,заради кашлица на моята госпожица,наистина успокоява.Успех и по-бързо да запееш с пълно гърло!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Роси! И ти си имала много неприятна случка преди време. Дано всичко е завършило благополучно! Иначе аз вече съм почти оздравяла, още малко и започвам да пея ;). Свеж петък и релаксиращи почивни дни!

      Изтриване
  2. Теди,
    много интересно, не съм чувала за такъв компрес.Дано не ми се налага, но ще знам при нужда.Благодаря за рецептата.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много облекчава компреса, Ели! Не вярвах, преди да го изпитам на себе си. Може би това ми помогна да се възстановя толкова бързо. Слънчева нова седмица!

      Изтриване
  3. Де да го бях видяла това преди - пих си антибиотик като нищо, плюс още 9 лекарства, дори ги бях записала кое сле кое и пред кое, че не можех да ги запомня:))
    Дано не ми се налага, но ще го имам предвид. На мен се случи за пръв път и беше много стряскащо. С целия си акъл даже отидох на работа и дори работих до обяд, но не издържах да обяснявам шепнешком или да пиша на всеки, влязъл в стаята ми:))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Там е работата, че антибиотик не помага. Това ми го каза лекарката, Веси! Трябва почивка, без да се напряга гласа и говори, и мед - компреси и хладки чайчета. Дано не ти се налага повече да го преживяваш, ужасно е! Усмихнат и спокоен петък!

      Изтриване