Търсене в този блог

петък, 26 февруари 2016 г.

Зеленчукова яхния с вино

 


Когато видях при Вили, нейната яхния се вдъхнових и аз да приготвя. Но не исках да е с месо, а само със зеленчуци. Прибавих и малко червено вино, което обогати и овкуси невероятно добре цялото ястие. Всяка порция прекрасно се допълва от няколко филийки хляб. Ето и какво сложих :


Зеленчукова яхния с вино





2 глави лук
2 моркова
1 ч.ч замразен грах
3 с.л дръжки от целина
800 мл.консервирани домати
или 5-6 пресни домата
1/2 ч.ч ароматно червено вино
1 дафинов лист
1 ч.л сух риган
1 ч.л червен пипер
1/3 ч.л черен пипер
1/3 ч.л кимион
1/3 ч.л чесън на прах
2 с.л брашно
50 мл. олио
сол


Лука се почиства и реже на кубчета. Морковите се белят и режат на полукръгчета. В тенжера се задушават лука и морковите. Когато омекнат се прибавят дръжките от целина и граха. След това се посолява и подправя, налива се виното. Когато то се изпари се изсипват доматите. Ако са пресни; предварително се почистват и нарязват на парченца. Оставя се всичко да се свари. Ако има нужда се сгъсгява с две лъжици брашно,  предварително разтворени в малко студена вода. Тогава се изчаква да заври, при непрекъснато разбъркване и се оттегля от огъня. Приятен апетит!

Няма коментари:

Публикуване на коментар